Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 22 Septembrie 2023 - 14587
"Rugaciuni pe sticla/Fantezii de cristal".

Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud va invita in data de 7 martie 2023, ora 13.00 la vernisajul expozitiei cu titlu "Rugaciuni pe sticla/Fantezii de cristal" ale pictorului venetian Luigi Ballarin. Acesta ne propune atat lucrari care au ca sursa de inspiratie povestile scriitorului italian Mauro Neri din Trentino, cat si o serie de icoane pe sticla realizate in interpretare proprie.

La eveniment vor fi prezenti pictorul Luigi Ballarin, scriitorul Mauro Neri din Trentino,  consulul onorific pentru Romania in Trentino Alto Adige, d-nul Maurizio Passerotti si directorul general-manager la Muzeul Tarii Crisurilor, d-nul profesor dr. Aurel Chiriac.       

Organizata de Episcopia romano-catolica de Oradea si Episcopia romana unita cu Roma, greco-catolica de Oradea si patronata, printre altii, de Muzeul Tarii Crisurilor Oradea, Asociatia Italiani in Bihor, Comune di Trento, Pro Cultura Trento, aceasta manifestare expozitionala, asa cum explica criticul de arta Aurel Chiriac "are drept scop sa demonstreze ce inseamna contaminarea intre arta vizuala si scriitura, intre culori si cuvinte, pe de o parte, iar, pe de alta parte, ce inseamna contactul intre popoarele traind la sfarsitul secolului al XIX-lea in Imperiul Austro-Ungar, cand legendele transilvanene si povestile trentine s-au intalnit prin comerciantii ambulanti care au circulat in arealul geopolitic mai sus precizat".

        "Ajuns la Sibiel, Rudolf Bocher Milpoch vanzator ambulant din Trentino a fost invitat in casa prietenului sau Anastasiu pentru a descoperi icoanele pe sticla ortodoxe aflate pe peretii incaperilor. Acestea l-au fermecat, determinandu-l sa le cumpere pentru a le purta in regiunea lui de bastina, Val dei Mòcheni (Trentino). La fel ca atunci, la Sibiel, Luigi Ballarin, un artist vizual contemporan italian, a fost impresionat de arta iconarilor romani, reusind astazi sa ne propuna 21 de icoane (20 pe sticla, una pe panza) intr-o interpretare plastica personala. La acestea se adauga si 20 de picturi pe panza (lucrari de sine statatoare), care ilustreaza intr-un limbaj estetic original legendele relatate de Mauro Neri". Astfel, cei doi isi arata respectul fata de o lume autohtona care intotdeauna a stiut sa isi respecte traditiile.

        In opinia curatorului expozitiei profesorul dr. Aurel Chiriac "Mesajul creatiilor expuse, precum si a povestilor lui Mauro Neri este urmatorul: oamenii devin mai buni si progreseaza cand cultura lor se contamineaza cu cultura celuilalt. Intalnirea cu celalalt este singura care da sens vietii noastre".

        Curator expozitie: prof.dr. Aurel Chiriac

        Prezinta: manager, dr.Alexandru Gavrilas si istoric de arta, dr.Vasile Duda.  

         Va asteptam cu drag!

 

        MANAGER,

Dr. Gavrilas George Alexandru

 

 

 

 

 

 

0 comentarii2702 vizualizări01 martie 2023
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0