Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 21 Iunie 2024 - 14587
Grupul Farfarello si Mani Neumann ajung la Bistrita.

Vioara Diavolului ajunge la Bistrita. Timp de trei luni, Romania sta sub arcusul Diavolului - clasic, rock sau folk? Toate la un loc, intr-un  stil imposibil de definit si sub cupola unui singur nume: farfarello! Cap de afis: Mani Neumann, supranumit si Der Teufelsgeiger (Violonistul Diavolului), considerat cel mai "salbatic" violonist al Germaniei, revine in tara alaturi de Ulli Brand si Urs Fuchs pentru a prezenta albumul Krönung, probabil ultimul material de creatie al grupului farfarello.

 

Pentru foarte multi artisti, momentul pandemiei a insemnat un punct de cotitura si probabil cel mai greu moment al carierei. Farfarello a schimbat prefixul in mijlocul acestui haos: 40 de ani de la infiintare - o aniversare pe care nu a apucat sa o sarbatoreasca... Contextul a dat nastere albumului Krönung si filmului biografic Glücksuche im Lockdown - Auf den Spuren Leopardi‘s (Cautand norocul in lockdown - pe urmele lui Leopardi), a carui premiera va avea loc in cinematografele din Germania in luna martie.

Dupa 40 de ani de activitate, stilul inconfundabil si energia debordanta a membrilor formatiei au facut ca salile de concert sa fie sold-out. Concertele din Romania vor debuta cu noile compozitii din albumul aniversar, prezentat in premiera pe scenele autohtone.

"De ce Krönung? Acest nume inseamna ca cineva iti aseaza o coroana pe cap, te incoroneaza. Inseamna ca primesti o recunoastere pe care o meriti... Noi am facut asta pentru noi insine. Ne-am oferit asta, dupa 40 de ani de cariera" - defineste Mani Neumann acest material discografic.

Turneul national Krönung a inceput in vestul Romaniei, in luna februarie, mai exact pentru publicul din orasele Oradea si Arad. Nu au lipsit de pe lista concertelor nici Banatul si nici Transilvania, la ale carui porti Diavolul a batut in februarie si martie - la Timisoara, Resita, Cluj-Napoca, Sibiu, etc.

             Concertul de la Bistrita va avea loc la Soho Music Hall in 31 martie, incepand cu ora 21:00 (open doors: ora 20:00). Pretul biletului este de 50 de lei. Biletele pot fi achizitionate in avans pe ambilet.ro si de la Soho Music Hall. Pentru detalii si rezervari organizatorii evenimentului va stau la dispozitie la numarul de telefon 0741 434 100.

 

---

Trio farfarello inseamna in primul rand vioara, blockflöte, chitari acustice pe 6 si 12 corzi, percutie & bass. Mani Neumann (vioara, blockflöte) si Ulli Brand (chitara), membrii fondatori ai trupei Farfarello, au reusit ca in 40 de ani de activitate sa obtina recunoastere europeana si internationala. Stilul muzical abordat este atat de unic incat orice descriere conventionala devine imposibila. Prin muzica lor, farfarello creeaza un sunet arhaic, brut, eliberat de clisee, fiind o combinatie de folclor est - european si influente contemporane: muzica traditionala, jazz, rock si muzica clasica. Din 1982 si pana acum, farfarello a lansat 18 albume, 4 dvd-uri si a participat la peste 3.500 de concerte in toata lumea. Mani Neumann si Ulli Brand au adus pe scena, in diferite formule muzicale (trio, quartet si chiar orchestre simfonice), nume mari ale genului precum celebri tobosari Mike Barsimanto, Herb Quick, si Chris Thompson (Manfred Mann’s Earth Band).

Mani Neumann, supranumit si Der Teufelsgeiger (Violonistul Diavolului), este considerat un maestru al viorii si blockflöte. Modul sau de a interpreta - melancolic, salbatic ori excitant - este intotdeauna autentic, nonconformist si imposibil de copiat. Mani este cunoscut in Romania si ca urmare a activitatii sale de violonist in legendara formatie Phoenix in cadrul careia a cantat din anul 1978. A fost onorat cu premiul MTV - Lifetime Award si decorat de Presedintele Romaniei cu ordinul "Meritul cultural" in gradul de "Cavaler" pentru merite culturale deosebite aduse Romaniei. Din 1982 canta impreuna cu Ulli Brand in formatia farfarello.

Ulli Brand este considerat la ora actuala unul dintre cei mai buni chitaristi din Europa, fiind recunoscut pentru stilul sau unic in care interpreteaza muzica la chitara acustica cu 6 si 12 corzi. Specialitatea lui este chitara acustica pe care o combina cu diferite efecte de ecou polifonice. Prin aceasta combinatie, Ulli face ca sunetul farfarello sa fie unic, autentic si original, reusind astfel prin modul in care mentine atat armonia, cat si basul cu o singura chitara acustica, sa inlocuiasca o intreaga orchestra. Solo-ul lui din melodia "Durchzug" este cel mai bun exemplu in acest sens.

Urs Fuchs a ajuns sa cunoasca Romania in urma unei vizite pe care a facut-o alaturi de Mani Neumann. L-au impresionat orasele din centrul tarii, pe care le-a vizitat, si oamenii deschisi cu care a interactionat. Se intoarce in Romania pe scena de data aceasta, in turneul farfarello. Urs este un muzician complex, care a cantat cu Jon Lord (Deep Purple), Sally Oldfield, Kathy Kelly, Frida (Abba), Miller Anderson (Spencer Davis Group) Charlie Mariano, Clannad, Peter Kraus si Wolfgang Niedecken.

 

0 comentarii2765 vizualizări04 martie 2023
rss 2.0
rss 2.0