Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 09 Iunie 2023 - 14587
ZECE ANI IN GEORGIA.

De o buna vreme, la volanul masinii "CU CARTEA PE ROTI" il avem pe prislopanul POMPEI POP, descendent in randul eroilor din romanul ION, fiu de taran din tata-n fiu.

 "Ce si-a lasat amprentele pe plug

Pe sapa si pe ruda de la car

Pe coarnele de bivoli prinsi la jug

Ce-i indemna pe brazda la hotar."

                                                 (V.B. Gadalin - Bontida)

Traieste in sat, se implica in buna oranduiala a obstei, este prezent in viata culturala, la raspandirea cartii spre cititori promovand un umanism activ si cultul prieteniei, alaturi de sotia Saveta, coboratoare din satul unde s-a nascut marele Rebreanu si s-a stabilit in locul unde Domnisorul Liviu si-a petrecut anii tineretii, facandu-i pe prislopeni nemuritori, bine fixati in literatura romana, infratiti cu crucea, pamantul si iubirea. Cei trei copii, Nicoleta, Nicolae si Claudiu, cinci nepoti - Ema, Mihai, Elena, David si Maria, inzestrati cu setea de viata, cat si   condeierii cu cartea pe roti, au petrecut o seara literara si de umor acasa la POMPEI, in seara zilei de 1 martie 2023, la implinirea varstei de 71 de ani,  actiune cultural-umoristica ce se va relua in data de 10 martie,  personaj central fiind Doamna Saveta.

Dupa absolvirea liceului nasaudean prislopanul nostru s-a specializat ca proiectant in constructii de masini si utilaje, urmand in paralel si Scoala Populara de arta, sectia sculptura-modelarie. A lucrat timp de 46 de ani in domeniul industrial la Bistrita (in industria constructoare de masini), la Somplast Nasaud si 18 ani la FEROMEX SRL Nasaud, dintre care 10 ani in Georgia, unde  Societatea nasaudeana patronata de un francez de origine romana, avand sotie din Salva, a deschis o filiala in domeniul fabricarii de perii industriale din orasul KUTAISI. Aici a coordonat procesul de productie, fiind un oras cu peste doua sute de mii de locuitori, situat pe malul raului Rioni, la 145 km de Batumi si 220 km de Tbilisi,  capitala republicii, situate pe vechiul traseu cunoscut sub numele de Calea Matasii si Ruta Vinului, singura cale ce facea legatura intre Asia (China), Europa si Orientul Mijlociu. A fost vechiul centru de conducere economica si politica din secolul X-XII, cand s-a format statul. Este orasul de exil  al doamnei  Brancoveanu  dupa executia familiei sale de catre turci, in anul 1714. Georgienii vorbesc la superlativ de Mitropolitul si scriitorul ANTIM IVIREANUL, la origine georgian, nascut la IVIRIA, fiind colaboratorul intim al domnitorului. Este condamnat la inchisoare pe viata  intr-o manastire de la Muntele Athos.  In drum este sugrumat de turci si aruncat intr-un rau. De aceea a fost trecut intre sfintii martiri in anul 1992. Desi venit din Georgia si-a iubit noua patrie, a invatat bine romaneste. Vorbea expresiv cu o uluitoare frumusete literara, folosita in Didahii, principala sa opera.  In amintirea domnitorului, bunului sau colaborator, Brancoveanu, i-a pictat portretul in semn de omagiu.  Este cel mai industrializat oras din perioada URSS-ului. Este un loc plin de  vestigii istorice, culturale, religioase si turistice cum ar fi: manastirea Bagrati, chiar in centru orasului, manastirea fortificata de la  Gelati, construita in 1204 cu pictura bizantina realizata de greci in anul 1237, incendiata de turci, dar se mai pastreaza un mozaic original - cupola altarului, executata din 16.000 placute ceramice, cu foite de aur. Vis-a-vis de aceasta manastire se afla alta, de aceeasi vechime, despartita doar de un defileu adanc. La 6 km, de oras, spre Caucaz, se afla ansamblul de pesteri si parcul  dinozaurilor  de la Sataplia  (in limba georgiana Miere), o pestera cu o stalacmita sub forma de inima (localnicii spun ca e inima Georgiei), sapte familii de albine salbatice si urme de dinozauri, pastrate imprimate in piatra pe cativa zeci de metri patrati si scheletul original al unui urias dinozaur, cat si pestera  Prometeus - Cave,  la circa 1,6 km.

In centrul orasului se afla un mare bazar cu un ansamblu de fantani arteziene, multe statui de animale exotice suflate in aur, statuia ecvestra a regelui David - intemeietorul si unificatorul statului Georgian, inmormantat la Gelati,  unde toti vizitatorii acesteia, trec la intrare peste mormantul lui.

Georgianul din Prislop a vazut multe, a ramas impresionat de istoria statului, si de cele vazute si auzite,  de cultura si traditiile lor, de felul georgienilor de a se manifesta de-a lungul anilor si in prezent.

Georgia este cunoscuta sub vechile nume de IVERIA sau GRUZIA, tara caucaziana cu alfabet propriu, printre primele zece cunoscute in lume cu limba proprie. A fost printre primele state din lume care au adoptat crestinismul, ca dovada deviza lor este - IN DUMNEZEU AVEM INCREDERE, iar steagul lor reprezinta cinci cruci. A daruit lumii pe unul din cei mai mari poeti ai evului mediu  SOTA RUSTAVELI si pe romanticul NICOLAZ BARATASVILI. Folclorul georgian este aproape unicul din lume in care mai exista polifonia, fiind de aceea protejat ca bun cultural de catre UNESCO. Aici este leaganul de unde a plecat in lume cultura vitei de vie (alaturi de Armenia). La 30 km de Marea Neagra se afla orasul istoric Zugdidi, unde se afla palatul Nico, astazi muzeul Dadiani, unde se pastreaza Giulgiul Sfinei Fecioare. Este renumita Statiunea GUDAURI, care cuprinde 12 trasee de schi dispuse pe 25 km. Are o istorie, cultura si traditii proprii, pastrate de-a lungul secolelor, desi a fost inconjurata, cotropita si exploatata de mari imperii ce s-au perindat de-a lungul secolelor intre Asia si Europa.

E o mare placere sa-l asculti pe povestitorul din Prislop cu povesti dintr-o tara din Caucaz, asezata la intersectia dintre Europa si Asia, cu 18 curiozitati interesante si cel mai vechi oras, sculptat in stanca din regiunea Caucaziana ULPISTSIKHE, care conserva un complex arhitectural ce dateaza din secolele  VI-IX I.H.

Ii apreciem intentiile ca toate povestile georgiene sa le aseze intr-o carte, care deja este in lucru, intitulata "ZECE ANI IN GEORGIA", ce va fi prezentata eroilor rebrenieni si poate si colegilor din orasul unde un deceniu a lucrat,  predand  functia doamnei Elena Todua, nascuta Munteanu, in orasul Cahul de peste Prut, mama a patru copii si bunica a opt nepoti, avand rude in Romania (matusi si unchi). Este indragostita de literatura romana, in mod deosebit de Eminescu,  Cosbuc, Rebreanu (citind romanul "Ion" de sapte ori), cat si "Morometii" lui Marin Preda. O romanca adevarata! Felicitarile noastre!

Asteptam lansarea cartii.

 

  Ioan Mititean

 

0 comentarii2373 vizualizări06 martie 2023




rss 2.0
rss 2.0