Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 13 Iunie 2025 - 14587
De Noaptea Muzeelor, sute de evenimente culturale au legat Romania si Republica Moldova.

Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania multumeste tuturor muzeelor din programul oficial, dar si entitatilor prietene ale muzeelor, care s-au implicat in cea de-a 19-a editie a Noptii Muzeelor. Evenimentul a conectat publicul cu nu mai putin de 351 de spatii muzeale si culturale din Romania si Republica Moldova.

 "Pe 13 mai, muzeele au transformat orasele in spatii efervescente si au oferit experiente memorabile sutelor de mii de vizitatori. Noaptea Muzeelor demonstreaza de 19 editii aceasta putere extraordinara si transformatoare a muzeelor, iar numarul impresionant de oameni care vin la acest eveniment arata ca societatea are o nevoie reala de muzee. Putem avea "nopti ale muzeelor" in fiecare zi, daca vom primi resursele necesare pentru a fi ceea ce muzeele au capacitatea sa fie permanent - cele mai frumoase si transformatoare spatii din lume" - a declarat Dragos Neamu, Coordonator Departament Relatii Internationale si Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor.

 

Noaptea Muzeelor 2023 a fost prima editie comuna Romania si Republica Moldova, fiind prezenta in Bucuresti si Chisinau, dar si in peste 90 de localitati din cele doua tari, care au acoperit geografic 38 de judete si 5 raioane ale tarii vecine. In Bucuresti, Noaptea Muzeelor s-a prezentat publicului prin 65 de obiective culturale dintre cele mai diverse, de la muzee (34) la festivaluri de design si de la spatii de creatiei si experimente la palate si galerii de arta.

 

Dupa centralizarea partiala a datelor furnizate de reprezentantii a 80 de obiective (22,79% din numarul total) bransate la circuitul din cele doua tari, cifra de prezenta a fost de 238.935 de vizitatori, dintre care 60.992 de vizitatori numai in Bucuresti. 10% din populatia orasului Sighetu Marmatiei (jud. Maramures), 83.741 de vizitatori in Iasi (73,91% cifre centralizate) si 46.979 de vizitatori in Sibiu. Datele din Republica Moldova se vor centraliza in zilele care urmeaza.

 

Invitatul special al Noptii Muzeelor de anul acesta, muzeul fenomen "War Childhood Museum/Muzeului Copilariei in Vreme de Razboi", s-a bucurat de o primire extraordinara in Romania, cu mii de vizitatori in prima zi a expozitiei LISTEN/ASCULTA, gazduita de Muzeul National al Taranului Roman, Galeria Noua. Expozitia WCM va putea fi vizitata in continuare, gratuit, pana in data de 11 iunie 2023, de miercuri pana duminica, de la 10:00 la 18:00 (luni, marti - inchis).

 

In incheiere, Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania doreste sa multumeasca in mod special finantatorilor, sustinatorilor si partenerilor proiectului, Jandarmeriei Romane, primariilor care au organizat evenimente, precum si tuturor reprezentantilor mass-media care au dus vestea pe absolut toate canalele, in emisiuni dedicate, jurnale, stiri, interviuri, duplexuri sau mese rotunde despre bogatul continut al acestuia. De asemenea, RNMR multumeste echipei de organizare a Noptii Muzeelor pentru acest efort colaborativ impresionant.

 

Dorim sa precizam faptul ca au mai fost si alte muzee care au participat la aceasta editie, in afara programului oficial national, carora le multumim in egala masura, cu speranta ca la editia aniversara 20 vor veni alaturi de noi pentru a celebra impreuna acest eveniment si pentru a elimina confuziile care apar in randul publicului.

 

Initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor, evenimentul Noaptea Muzeelor este organizat pe plan national de Reteaua Nationala de Muzeelor din Romania (RNMR), fiind anticipat si primit cu entuziasm de public de fiecare data.

 

Detalii complete despre organizarea generala si programul evenimentelor din 13 mai au fost permanent actualizate pe canalele Noaptea Muzeelor - https://noapteamuzeelor.org/, precum si pe retelele de comunicare ale institutiilor culturale implicate.

 

0 comentarii154 vizualizări15 mai 2023




rss 2.0
rss 2.0