Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 21 Iunie 2024 - 14587
Profesoara Felicia Voica - O viata inchinata frumosului.

In aceste zile, galeria de arta Concentric de Subgalete a gazduit expozitia profesoarei Felicia Voica, cu lucrari de pictura in acuarele, acril, goblen in miniatura si colaje. Arta Feliciei Voica este asa cum se si denumeste expozitia "Bucuria in culoare sau culoarea in existenta/viata noastra".

Da, lucrarile Feliciei Voica emana bucurie, veselie, exuberanta vietii frumoase, a existentei placute, redate cu maiestrie artistica de un OM cu trairi speciale. Dupa cateva ore de discutii incantatoare, am descoperit in profesoara Felicia Voica un om deosebit, un om cu o cultura vasta, un om bun, un om dedicat semenilor sai, care a pregatit zeci de generatii de elevi, iar acum pregateste oamenii care ii calca pragul expozitiei, sa intre in lumea oamenilor frumosi la suflet si buni.

Privind aceste creatii minunate, spectatorul, criticul de arta, jurnalistul sau simplul admirator, ramane incantat de talentul artistei, de trairile minunate inspirate de arta sa.

Da, creatiile Feliciei Voica sunt admirabile, sunt cea ce stim ca trebuie sa vedem in arta, adica frumosul, incantarea, placerea data de incitarea simturilor dupa ce parcurgi cu privirea aceasta micuta dar placuta expozitie.

In contrast cu arta terna, urata si inexpresiva promovata de unii oficiali, arta Feliciei Voica atrage, atrage privirea, atrage sufletul spre contemplare, spre natura, viata si trairi frumoase.

Da, aceasta este arta adevarata de care are nevoie omul obisnuit, ca de "painea calda din cuptorul bunicii".

De aceasta arta trebuie sa beneficieze cat mai multi oameni, in special tinerii, pentru a-si incarca sufletul cu frumusete si trairi pozitive, pentru a putea face fata lumii cenusii in care traim. Felicia Voica arata prin creatiile ei partea luminoasa, frumoasa si placuta a vietii, pe care o putem "accesa" cu totii, daca suntem indrumati corect, sa vedem partea de pahar plin a existentei, chiar trecand prin gri-ul cotidian.

Chiar daca astazi se incheie expozitia doamnei Felicia Voica, cu siguranta ca oamenii de cultura din oras, judet sau tara o sa mai gaseasca ocazii pentru a prezenta cetatenilor aceasta lume frumoasa cuprinsa in creatiile Feliciei Voica.

Chiar merita vazute si revazute aceste lucrari.

 

 

  Marius Chiuzan.

 

 

 

P.S. - profesoara de desen Felicia Voica este foarte cunoscuta de elevii si colegii ei dar si prin faptul ca a fost sotia regretatului profesor, sportiv si antrenor Ion Voica si mama fotbalistului de la Gloria Bistrita - Eugen "Titi" Voica si a lui Adrian Voica de la AJOFM BN.  

Cu siguranta ca pe viitor, cel putin bistritenii, vor spune despre fiii si nepotii ei ca acestia fac parte din familia marii si talentatei artiste plastice Felicia Voica. 

0 comentarii4032 vizualizări16 mai 2023
rss 2.0
rss 2.0