Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 21 Iunie 2024 - 14587
17 trupe in finala Jazz in the Park Competition 2023.

Parcul Central din Cluj-Napoca va vibra iarasi pe ritmuri de jazz. A VI-a editie a Jazz in the Park Competition aduce, intre 30 iunie - 2 iulie, la Cluj-Napoca, tinere talente pregatite sa cucereasca si sa surprinda publicul cu interpretarile si compozitiile lor vibrante si pline de energie. 17 formatii de jazz, din 212 aplicante, au ajuns in finala concursului international, dupa perioada de preselectie. Evenimentul revine la Cluj-Napoca, dupa trei ani pauza, si va aduce in fata publicului artisti din: Romania, Franta, Ungaria, Israel, Belgia, Lituania, Polonia, Croatia, Olanda si Japonia. Iubitorii de jazz vor putea sa descopere muzica noua si talente nebanuite intr-o locatie de suflet pentru Jazz in the Park: Parcul Central din Cluj-Napoca. Intrarea la eveniment va fi libera, iar in cadrul lui, fanii muzicii jazz se vor putea bucura de o serie intreaga de activitati si experiente menite sa ofere o conexiune speciala cu jazzul.

 

In fiecare seara a Jazz in the Park Competition, pe scena vor urca artisti renumiti, invitati speciali ai evenimentului: Shay Hazan, Madalina Paval Orchestra si Takuya Kuroda. Primii doi au concertat anul trecut in cadrul festivalului Jazz in the Park si au fost foarte bine primiti de public, iar Takuya Kuroda este un trompetist legendar din Japonia, care va veni in premiera in Romania. De asemenea, atmosfera pe timp de zi va fi completata de DJ-ii de la VRTW, o prezenta constanta in ultimii ani, la festival.

 

Inima jazzului bate din nou in Parcul Central din Cluj-Napoca

 

Concursul International Jazz in the Park din acest an este mai mult decat o competitie a tinerelor talente. Evenimentul isi propune sa adune la un loc artisti noi, dar si artisti consacrati, fani ai muzicii jazz, dar si oameni care isi doresc sa descopere acorduri noi si experiente muzicale. Totul, intr-un spatiu de suflet: Parcul Central din Cluj-Napoca, locul in care, in urma cu zece ani, a debutat primul eveniment Jazz in the Park.

 

Pe langa concerte, vor fi pregatite mai multe zone de activitati si relaxare, precum Music Bazaar, un spatiu in care vor fi prezentate instrumente si echipamente muzicale sau, altfel spus, o varianta adaptata a Music Gallery, expozitia muzicala temporara care s-a bucurat de un succes peste asteptari la Cluj. Nu va lipsi din cadrul evenimentului un "line-up gastronomic" si o zona dedicata vinurilor. Copiii vor avea si ei parte de experiente speciale, in cadrul unei zone dedicate unde vor avea propria lor scena.

 

Denisa Dan, Manager Jazz in the Park Competition: "Ne doream de ceva vreme sa ne intoarcem in prima casa a Jazz in the Park, iar Concursul International Jazz in the Park este proiectul perfect pentru a face asta. E ca si cum ti-ai revizita casa in care ai copilarit, doar ca te intorci cu un alt bagaj de cunostinte si cu ceva nou. In cazul nostru, revenim in Parcul Central cu cele mai bune trupe tinere de jazz, selectionate din sute. E ca si cum am alege ce-i mai bun din ce avem sa aducem in fata parcului si a publicului Jazz in the Park. Sunt ceva emotii, cum e si normal, dar este o revedere pe care o asteptam cu sufletul deschis. Ne intoarcem acasa."

 

Experienta de festival pentru finalistii Jazz in the Park Competition

 

Trupele care au ajuns in finala Jazz in the Park Competition vor avea sansa nu doar sa isi demonstreze talentul in fata juriului, ci si sa isi exerseze carisma in fata unui public numeros si intr-o atmosfera de festival. De altfel, artistii vor fi punctati atat pentru calitatea interpretarii, originalitate si coeziunea grupului, cat si pentru prezenta scenica. Fiecare formatie va sustine o prestatie live de minim 30 de minute - maximum 45 de minute, pe scena principala a evenimentului.

 

Alin Vaida, fondator Jazz in the Park: "Am ajuns in punctul in care Jazz in the Park este un festival stabil si are o reputatie internationala de promotor al Jazzului. Consideram ca e de datoria noastra sa avem un spatiu alocat trupelor tinere, in care descoperim talente si le incurajam sa performeze. Am gandit o structura de concurs favorabila artistilor participanti. Cred ca suntem printre putinii din Europa care platesc prezenta finalistilor. Facem asta fiindca in ziua de azi, majoritatea trupelor traiesc din onorariile de eveniment si noi invitandu-i la Cluj, le blocam un weekend. Iar apoi, formatul de concurs pe care-l propunem este unul atipic, punand accent pe simbioza dintre artisti si public, mai degraba decat pe o jurizare academica.

 

E un concurs special care se poate transforma in ceva foarte valoros. Si avem ureche buna, zic eu. Am adus de-a lungul timpului artisti foarte valorosi inainte sa explodeze: Kovacs, Hania Rani, Robert Glasper sau Mammal Hands sunt doar cateva dintre nume."

 

Castigatorii Jazz in the Park Competition 2023 vor fi anuntati la finalul evenimentului, in seara zilei de 2 iulie. Cei care vor cuceri juriul si se vor clasa pe primele doua locuri vor avea sansa de a concerta la festivalul Jazz in the Park, intre 1 - 3 septembrie 2023.

 

Premiile Jazz in the Park Competition 2023:

  • Premiul 1: 5.000 euro si invitatia de a sustine un concert in cadrul festivalului Jazz in the Park 2023;

  • Premiul 2: 3.000 euro si invitatia de a sustine un concert in cadrul festivalului Jazz in the Park 2023;

  • Premiul 3: 1.000 euro;

  • Premiul pentru cea mai valoroasa compozitie: 1.000 euro;

  • Patru mentiuni pentru cei mai buni muzicieni: 500 euro.

 

 

Trupe finaliste Jazz in the Park Competition 2023: 

1

Andrei Petrache Trio

Romania

2

Dialgo

Israel

3

DSP Orchestra

Romania

4

Electric Vocuhila

Franta

5

Gr?viai

Lituania

6

JazzQuarters Trio

Romania

7

KAU Trio

Belgia

8

Kevin Saura Group

Franta

9

Klawo

Polonia

10

KLT & Jessy Elsa Palma

Franta

11

Kristo

Belgia

12

Marquis Noir

Romania

13

NAUSYQA

Olanda

14

Razvan Cipca Trio

Romania

15

Sfumato

Croatia

16

Tamás Jurisits Group

Ungaria

17

ZK Collaboration

Polonia

 

 

Evenimentele marca Jazz in the Park sunt organizate de Fapte, o asociatie care dezvolta oameni si comunitati prin evenimente culturale. In 2023 vor avea loc, in Cluj-Napoca, doua mari evenimente:

 

· International Jazz in the Park Competition | Parcul Central | 30 iunie - 2 iulie

· Jazz in the Park Festival | Parcul Etnografic "Romulus Vuia" | 1 - 3 septembrie

 

-

 

 

Jazz in the Park este parte din proiectul Playground, co-finantat de programul Europa Creativa al Uniunii Europene.

 

Proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

 

www.jazzinthepark.ro

0 comentarii2625 vizualizări23 mai 2023
rss 2.0
rss 2.0