
Pe 2 septembrie, peste 200 de spatii muzeale si culturale din Romania au animat satele si comunele din 37 de judete, cu ocazia primei nocturne muzeale rurale, organizata in Europa. Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania multumeste tuturor entitatilor muzeale si organizatiilor private care s-au implicat, cu mare entuziasm, in prima editie a evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate si au fost gazde bune pentru mii de vizitatori.
"Niciunde in alte parti nu intalnesti atat de multe locuri si lucruri care asteapta sa fie descoperite. Noaptea Muzeelor la Sate este despre un patrimoniu cultural de o diversitate atat de mare incat noua, echipei proiectului, ne-a depasit demult imaginatia. Satul romanesc a deschis cu entuziasm pe 2 septembrie o usa care a purtat publicul intr-o lume unde exista povesti, oameni, colectionari, obiecte, case si locuri uimitoare. A fost prima editie a celui mai mare proiect de arheologie simbolica, un proces unde poti da la o parte straturi si straturi de istorie, cultura, traditii, obiceiuri, comportamente, mestesuguri, arta, superstitii, cantece sau rezistenta la rau. A fost un prilej grozav sa onoram acei oameni entuziasti si necunoscuti, acele organizatii pline de suflete si minti creative care incearca sa tina in viata nu numai case si monumente din trecut, ci si memoria noastra istorica si culturala. " - a declarat Dragos Neamu, Coordonator Departament Relatii Internationale si Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor.
Noaptea Muzeelor la Sate a fost prezenta in peste 200 de localitati din Romania, care au acoperit geografic toate regiunile istorice ale tarii. Incepand cu orele pranzului, pana tarziu in noapte, publicul a celebrat un patrimoniu cultural fascinant, extrem de divers si plin de culoare. Pe langa muzee satesti si case memoriale, ateliere educative si spatii dedicate copiilor, publicul a putut vizita surprinzatoare chilii ale zanelor si locuinte ale martirilor, ferme de arta si puncte gastronomice pentru degustare, spatii de rezidenta artistica si muzee de panze sau cu vise, sezatori, fierarii magice, case de boieri venetieni din Tara Fagarasului, mori de apa, mori de hartie, ansambluri nobiliare, ateliere de olarit, pastratori de cipca, spatii ale memoriei si ale rezistentei anticomuniste si anti-colectivizare, manastiri, castele, biserici fortificate fabuloase, drumuri tematice, mausolee si multe alte destinatii extraordinare.
Dupa centralizarea partiala a datelor furnizate de reprezentantii obiectivelor conectate la noul circuit muzeal, a fost o prezenta de mii de vizitatori, cu o medie de 100 pe obiectiv, cu limite minime de 40-45 vizitatori si maxime de 300-400.
Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania multumeste muzeelor si spatiilor culturale care au participat la aceasta editie in afara programului oficial national, cu speranta ca la viitoarea editie se vor alatura platformei Noapte Muzeelor la Sate, pentru a celebra impreuna acest eveniment special.
Totodata, RMNR multumeste tuturor vizitatorilor care au fost prezenti la aceasta editie a evenimentului si ii incurajeaza sa aloce cateva momente pentru a completa un scurt chestionar. Raspunsurile lor vor contribui la o mai buna organizare a viitoarelor editii ale Noptii Muzeelor la Sate si a intelegerii modului in care se poate imbogati aceasta noua marca culturala. Accesati acest link pentru a completa chestionarul: https://docs.google.com/forms/d/144zaBBcTEHzltf2wosoXo3JB9LjIj-zlG20r9w59s5Q/viewform?edit_requested=true
Detalii complete despre organizarea generala si programul evenimentelor din 2 septembrie au fost permanent actualizate pe canalele Noptii Muzeelor - https://noapteamuzeelor.org/noaptea-muzeelor-la-sate/participanti/, precum si pe retelele de comunicare ale institutiilor implicate.
![]() | ![]() | ![]() |
0 comentarii | 1379 vizualizări | 04 septembrie 2023 |