Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 15 Iulie 2024 - 14587
Dincolo de noi.

Complexul Muzeal Bsitrita-Nasaud va invita marti, 12 septembrie 2023, ora 18.00 la expozitia personala a artistului Tudor Zbarnea cu titlul Dincolo de noi.  Tudor Zbarnea este absolvent al Scolii Republicane de Arte Plastice I. E. REPIN din Chisinau, clasa profesorului Petru Rusu si al Universitatii de Arte George Enescu  din Iasi, Romania, Facultatea de Arte Plastice, Decorative si Design, Sectia pictura, clasa profesorului Corneliu Ionescu.

Debuteaza in anul 1984 in cadrul unei expozitii republicane de arta contemporana organizata la Chisinau, iar din acest an participa aproape la toate expozitiile organizate de Ministerul Culturii si Uniunea Artistilor Plastici din Moldova. Din 1992 participa la o serie de expozitii si saloane oficiale organizate de Uniunea Artistilor Plastici din Romania. A participat la peste 350 de expozitii reprezentative din Moldova, Romania  si strainatate si a organizat 39 de expozitii personale. Format in preajma unor reputati artisti ca Mihai Grecu, Dimitrie Peicev si Andrei Sarbu, Tudor Zbarnea inca de la inceputul carierei sale si-a construit profilul sau artistic, devenind o puternica individualitate.

Artistul si-a edificat cu tenacitate propriul demers vizual, realizand o pictura in care se disting mai multe etape de ordin estetic si imagistic, in acelasi timp pastrand in permanenta functia expresiva a culorii. Pictura pentru el, ramane a fi o forma de cercetare artistica orientata catre problematici concentrate asupra unei dimensiuni existentiale.

Pe parcursul carierei sale artistice, reprezinta Republica Moldova in strainatate in cadrul multiplelor simpozioane expozitii si saloane internationale de arta: Belgia, Belarus, Cehia, Cipru, China, Kazahstan, Finlanda, Franta, Georgia, Germania, Italia, Lituania, Olanda, Portugalia, Rusia, Slovacia, Turcia, Ucraina, etc.

Creatia artistului este apreciata in presa si literatura de specialitate de prestigiosi critici si istorici de arta: Constantin Ciobanu, Tudor Stavila, Tudor Braga, Florina Breazu, Ludmila Toma, (Moldova) Dan Grigorescu, Vasile Duda, Adrian Silvan Ionescu, Marin Gherasim, Tudor Octavian, Pavel Susara, Valentin Ciuca, Gheorghe Macarie, Maria Bilasevschi, Iolanta Malamen, Aurel Chiriac, Petru Bejan, Negoita Laptoiu, Petre Popescu-Gogan (Romania) Baris Krapak, Victor Kovalev (Belarus), Alberto Bolzonella (Italia) etc. Numele lui fiind inclus in diverse dictionare, enciclopedii, monografii, manuale si albume de arta.

In opinia istoricului de arta Vasile Duda, "Tudor Zbarnea ne contureaza prin pictura sa o dramatica metafora a omului contemporan, permanent nemultumit si nelinistit, sfasiat intre indestularea materiala si intelepciunea spirituala, intre ce suntem si ce am putea sa fim. Prin conceptul si mijloacele plastice armonizate, pictorul ne zugraveste o veritabila schimbare la fata din pictura romaneasca, o instalatie artistica care sa ne opreasca din alergarea ratacitoare si ne ofera in schimb un imbold al contemplatiei si al regasirii. Adevarul cautat este tot timpul dincolo de noi, iar cautarea ordonatorului intern ne aduce detasare, izolare si iesirea din orizontalitate prin sacrificiu si asumare de martiri. "

 

Va asteptam cu drag!

 Manager,

dr. Alexandru Gavrilas

 

0 comentarii3353 vizualizări07 septembrie 2023
rss 2.0
rss 2.0