Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 22 Septembrie 2023 - 14587
SARBATOARE LA FIAD.

Duminica, 10 septembrie 2023, satul Fiad, din comuna Telciu a fost in sarbatoare, datorata aniversarii a 73 de ani de la infiintarea satului, de cand s-a facut o noua numerotare a caselor, in urma hotararii Consiliului Local din 10 septembrie 1950.

Initiativa si organizarea acestei manifestari de suflet apartine ing. Valeriu Toderici, membru in Liga Scriitorilor Romani, Filiala Cluj, care si-a lasat casa din Cluj si a revenit pe locul amintirilor. In luna februarie a organizat sarbatoarea satului Telcisor, satul copilariei, adolescentei si tineretii sale, avand dorinta ca aceasta casa sa devina "Casa scriitorilor telceni", o casa a cartii, un loc pitoresc, unde sa auzim cum bat in geamuri razele de luna, vorba poetului Lucian Blaga. Asemenea sarbatoare a organizat duminica si in satul Fiad, unde de fapt locuieste, in casa sotiei, o gospodarie bine aranjata, avand in grija patru bovine si 20 de oi, spre a nu lasa sa piara in uitare traditiile strabune demne de memoria colectiva.

Adunarea satenilor si a invitatilor a avut loc in Sfantul Locas de Inchinaciune, unde slujesc preotii din sat prin rotatie, doar o zi, doua din luna. De data aceasta, slujba a fost oficiata de preotul drd. Anton Pop, la origine de pe Valea Somesului, respectiv comuna Magura Ilvei, binecuvantat de Bunul Dumnezeu cu harul de a transmite enoriasilor mesaje ce vin din adancul inimii sale.

Primarul comunei Telciu, Sever Muresan saluta satenii si oaspetii, largind notiunea de sat ce poseda un complex de calitati alese, specifice taranului si comunitatii satesti ce promoveaza un umanism activ, cultul prieteniei a intrajutorarii si bunului simt. A primit cheia satului, oferita de fiul satului Macedon Botarla, in frumosul costum popular local.

De la Cluj a raspuns invitatiei, un vrednic fiu al satului, un om de aleasa cultura col. dr. prof. Vasile Tutula, un om cu fapte mari, pline de lauda, ce s-a preocupat de CARTEA TELCIULUI, ca o mama de fiul ei, mereu cu gandul la oamenii in mijlocul carora si-a petrecut copilaria si care raman mereu suflet in sufletul neamului meu.

Initiatorul si organizatorul acestei sarbatori, Valeriu Toderici, prezinta un scurt istoric al satului, enumerand oameni ce s-au inaltat pe podium din acest sat de la poale de munte, asezat pe un picior de rai, cu oameni  ce se multumesc cu putin, dar valoros, cunoscand ce inseamna trainicia si cum se faureste temeinicia.

"Satul merita sa dainuiasca, daca nu in sine, macar in poveste", spune scriitoarea Lucretia Mititean din Nasaud, imbracand interventia sa cu cateva citate din "Lauda taranului roman" de Liviu Rebreanu, cuvantare la Academia Romana, considerata de Iorga drept cea mai buna propaganda romaneasca, in care si-au dat mana cinstea, dragostea, munca, credinta si iertarea. In casa taranului, in coltul mesei, din casa dinainte era Biblia sau Noul Testament, care ne indemna sa ne iertam unii pe altii, sa fim mai buni si mai recunoscatori Domnului pentru tot ce ne daruieste zi de zi. In acest cadru de aleasa sarbatoare, ofera Bisericii, ce cu mandrie gazduieste acest eveniment, cartea "Predicile din duminicile de peste an (culegere )", un edificiu spiritual, la indemana fiecarui  enorias si in special pentru cei care din anumite motive nu pot participa la Sf. Liturghie.

Presedintele condeierilor nasaudeni, Ioan Mititean, spune ca satul Fiad, ca si multe sate au viata scurta si va ramane doar in poveste si poezie, asa ca, sa scriem povestile satului, deoarece vorbele zboara, scriptele raman - "Verba volant, scripta manent", ziceau stramosii nostri in latineste. Ofera doua carti privind obstea satului si a neamului respectiv "Borleasa - ansamblu de valori" si "Cu sufletul punte intre doua continente" (carte prezentata pe Valea Frumoasei  in data de 19 august 2023, in prezenta  membrilor unei familii numeroase de carturari - Familia Daian din Sebes - Alba, in numar de 35, veniti din mai multe tari: America, China, Germania, Spania si din mai multe  localitati din tara: Sebes, Blaj, Alba -Iulia, Cluj, Nasaud, Sighet Lancran "acolo unde satul meu poarta  in  nume sunetele lacrimei" cum spunea Lucian Blaga.

Intervine scriitorul Macedon Tofeni, prezent mereu CU CARTEA PE ROTI, la volan fiind prislopanul Pompei Pop, cu sotia Saveta, la origine din satul unde a rasarit steaua literaturii romane Liviu Rebreanu, respectiv comuna Tarlisiua. Domnul Tofeni prezinta revista cu nr. 3 "Glasul Armadiei" si romanul sau de debut "Nora".

Un fiu al satului, Gavril Filimon, venind din Sighet cu mai multi ortaci, de dragul locurilor natale, si-a prezentat cartea "Versuri triste". 

Hora si cantecele satului au fost scoase la lumina de interpretii de muzica populara veniti la acest eveniment din Spania, Tudorica Bruma si Macedon Botarla, iar Marioara Sigartau din Bistrita,  ce ne-au amintit de sezatoare, de jocul din sura, cu fete bune si frumoase ce merita sa le pui "icoane in altar", iar feciori "la zece fete cinci" cum spunea Cosbuc. 

La Fiad, am trait alaturi de sateni clipe fericite, stari, emotii, imagini traite candva, povestiri  si glume  expuse cu un  cald parfum de daruire, unind visul cu viata. 

Sa speram ca hotararea luata de obstea satului se va indeplini, ca ziua de 10 septembrie sa fie in fiecare an ZIUA SATULUI FIAD.


 Ioan Mititean 

 

0 comentarii1281 vizualizări13 septembrie 2023
rss 2.0
rss 2.0