
La initiativa lui Nicolae Daian, originar din Sebes Alba, de profesie inginer in domeniul informaticii, stabilit de doua decenii in statul Washington, Seattle, Redmond-Bellevue, la renumita Societate Microsoft, "mama" calculatoarelor, a organizat o intalnire de suflet a intregului neam apartinand familiei Daian, in perioada 17 august - 6 septembrie 2023.
Si-au dat intalnire la data stabilita neamurile din America, China, Germania, Spania si cei din tara - Sebes, Lancran, Blaj, Cluj, Sighet, Nasaud, Zalau, Bistrita, in jur de 45 persoane, intalnire cu caracter intim ce ne duce spre umanitate, spre modele de viata si esentele neamului Daian - Mititean, cu oameni inzestrati cu puterea de a comunica cu ceilalti din neamul lor, ca o pilda vie spre neuitarea amintirilor de acasa, o doza de liniste necesara vietii de familie.
Intalnirea a avut loc in casa Daienilor din Sebes, asteptati in prag de mama Nana, asa cum ii astepta pe cei patru feciori (Ghita, Nelu, Nicu si Petrica), atunci cand veneau in vacanta de la facultatea clujeana, cu tot felul de bunatati din traditia familiei. De aici convoiul de masini a urcat pe Valea Sebesului, pe Valea Frumoasei, un loc cu adevarat special, unde aerul rece si padurea verde cum spunea Sadoveanu, iti dau senzatia ca te afli intr-un colt de rai - Labirintul Valea Sebesului - unde se intind paduri dupa paduri nesfarsite.
Comanda a fost preluata de juristul Vasile Cristea, care a pregatit trei pensiuni pentru oaspeti in localitatea Dobra, doua din patrimoniul sau si una inchiriata de la un vecin. Peisaje cu totul aparte ne-au incantat la tot pasul.
Seara de seara se depanau amintiri, scene din viata de zi cu zi a fiecaruia. O lume de poveste cu intamplari din anii de acasa, presarati cu nazbatii, impliniri si neimpliniri, cu chipuri dragi si intamplari memorabile ce le-au jalonat viata.
Ziua de 19 august a fost dedicata cartii de familie, cand cei doi scriitori din acest neam, respectiv Ioan si Lucretia, au venit cu o surpriza placuta, ridicand cartea "Cu sufletul punte intre doua continente", special pregatita pentru acest eveniment. O parte dintre cei prezenti au petrecut in America timp de 3 saptamani, prezenti la nunta lui Calin si Lisa, o nunta romaneasca pe pamant american cu nuntasi din Europa, America, Africa, Asia, carora nu le-a lipsit de la gat traistuta romaneasca tesuta la Sapanta, cu tricolorul si o sticluta cu tuica de cazan si o cutiuta cu cornulete dupa reteta nasaudeana. O carte emblematica a familiei, o evocare a familiei si a tinuturilor natale si a celor in care urmasii au inteles sa-si continue viata. Autorii reprezentand de fapt radacinile familiei, iar cartea in sine se constituie intr-o dubla monografie - radacinile romanesti din zona draga dacilor ce au prins contur si o mica poienita romaneasca dincolo de ocean.
Cartea este extrem de interesanta, iar pe parcurs a devenit incitanta prin bucuria descoperirii atator oameni si locuri, invitandu-i pe toti la lectura. Cartea prezentata in acest cadru a dat valoare intalnirii, fiind o alternanta de timpuri, trecut-prezent, in care dorul invarte amintiri si chipuri, sentimente care graviteaza in jurul acestei familii incarcate de traditii. Autorii, in aplauzele intregului neam au oferit tuturor cartea cu dedicatii, trairi, emotii si bucurii, dorul de neam si daruirea unul altuia fara rezerve, iubirea neconditionata a Bunului Dumnezeu, care ne-a dat binecuvantarea intalnirii, un sentiment romanesc al fiintei, asa cum stipuleaza Constantin Noica in "Cuvant despre calatorie", precizand ca cei ce scriu sunt o categorie de calatori mai aparte.
In aceasta perioada au avut loc doua evenimente speciale, logodna Calinei cu Kevin in 22 august 2023 si nunta Lorenei cu Bogdan in data de 25 augut 2023, evenimente ce au completat tabloul momentului prin astfel de peisaje sufletesti.
Pe tot traseul, peisajele au fost absolut magnifice.
Dupa un scurt popas pe Barajul Oasa, finalizat in anul 1979, am urcat pe un drum pietruit, considerat candva drumul ciobanilor, devenit azi drumul turistilor, cu pensiuni si cabane fel de fel si am ajuns pe muntele Puru, din masivul Sureanu, poposind la o stana moderna cu 400 de oi, pastorita de Nicolae Roman din satul Capalna, comuna Sasciori, cu intreaga familie: parintii, sotia si fiica. Aici am servit un balmos pe gustul tuturor si am vazut procesul de fabricare a casului. Stana apartine de Asociatia crescatorilor de ovine Laz - Capalna, presedinte fiind medicul veterinar din localitate.
Pe aici, ne spune ghidul Vasile, trece una dintre soselele cele mai spectaculoase, chiar cea mai grozava din Romania, celebra Transalpina (DN 67C), cunoscuta si sub denumirea de Drumul Regelui, pentru ca a fost construita cu sprijinul regelui Carol al II-lea, prezent aici la inaugurarea din anul 1939. In pasul Urdele, soseaua ajunge la o inaltime de 2145 m, cea mai inalta altitudine pentru o sosea din Romania, drum pe care probabil il vom parcurge la editia a doua.
Am poposit prin mai multe asezari cultural-turistice Sugag, Capalna, Petresti, Lancran (locul nasterii lui Lucian Blaga) si Sebes, in vecinatatea caruia se gaseste spectaculoasa rezervatie - Rapa Rosie. Am iesit din aceasta zona turistica poposind la Cluj, Baia Mare, Sighet, Turda, Gherla, Chiuza (fiind oaspetii scriitorului Valer Muresan, unde am servit o placinta si am citit fiecare poezii din cele patru volume ale sale), Hordou, Nasaud (de unde nepotii si-au ales cele mai frumoase cusaturi si goblenuri din colectia bunicii Lucretia, cu care au infrumusetat casele lor de peste ocean), Valea Somesului, Valea Bargaului, cu tinta Colibita, litoralul Bistritei, alte locuri de vis, de neuitat.
Sa nu ne uitam neamul, originile, cartea familiei, ce reprezinta semintele iubirii ce germineaza si infloresc in inimile fiecaruia dintre noi.
Ioan Mititean
![]() | ![]() |
0 comentarii | 70 vizualizări | 04 octombrie 2023 |