La intalnirea de la cenaclul literar "Artur Silvestri", din sala armelor, de la Casa Armatei din Cluj, ne-a intampinat ca de obicei, scriitorul Iulian Patca, redactorul sef al revistei "Agora literara". Ne-a oferit cartea de proza scurta "In linistea unui popas", o carte cu povestiri din garnizoana, de pe front, din viata veteranilor inrolati in viata obstei satului, povestiri reale si imaginare cu personaje bine conturate ce dau luciditate cuvintelor cu o forta puternica de compasiune si empatie. Dovada ca presedintele Filialei Cluj a Ligii Scriitorilor isi foloseste inima si sufletul spre a fi in slujba celorlalti, facandu-i sa se simta confortabil, deschisi si sinceri.
Iulian Patca, scriitorul de pe meleagurile bistritene "are har de povestitor - cum spune criticul literar Irina Petras - povestiri cu biografii colorate sentimental cu deschideri inspre mari intrebari ale fiintei umane, lasandu-se citite in mai multe registre."
Cele 11 povestiri ce alcatuiesc acest volum sunt scrise cu cuvinte ce au putere si incita cititorul la reflectie, prin fapte, gesturi frumoase, cuvinte de alinare si zambete aduse pe chipurile celor din jurul nostru.
Scriitorul, prin duzina de intamplari dezvaluie taine nestiute despre vindecarea sufletului oferindu-ne totodata si multe informatii din viata ostaseasca, din garnizoana si de pe front, vindecand sufletele prin credinta, dandu-ne ocazia sa intelegem ca puterea este in noi, oferind fiecare din ce avem si apoi din ce am primit.
Citind scurtele povestiri, ne dam usor seama de vocatia epica a autorului care scoate in fata oameni ce isi traiesc febril clipa actualitatii, oferindu-ne povesti adevarate despre noi, cei de astazi, "asa cum ne putem regasi in destinele evocate cu gingasie si sentimentalism masurat, in dramaticele intamplari de viata ale eroilor lui Patca" asa cum spune in prefata scriitorul Constantin Cublesan. Parca in povestirile sale intalnim cele cinci virtuti ale omului: intelepciunea, dragostea, adevarul, bunatatea si dreptatea si o caracteristica a vietii care este cea mai cruda scoala, deoarece niciodata nu stim in ce clasa suntem, ce examen urmeaza maine si nu putem copia de la nimeni deoarece fiecare avem alt subiect.
Cartea de fata este o rememorare a amintirilor, raspandeste lumina cunoasterii, este plina de farmec care ne atrage, ne captiveaza si ne incanta, iar autorul este un bun exemplu, raspandind in jurul lui respect si admiratie si ne da mereu lectii de smerenie.
Ioan Mititean
0 comentarii | 140 vizualizări | 11 octombrie 2023 |