Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 20 Martie 2025 - 14587
DETALII INEDITE DESPRE NASAUD, CU PICTURA, ISTORIE SI LITERATURA.

Ziua de 25 octombrie 2023, sarbatorita la Nasaud a avut o dubla semnificatie, Ziua Armatei Romane si ziua Cartii, ca o sarbatoare a sufletului ce da valoare trecutului nasaudean prin impletirea jocului de cuvinte a autoarei Floarea Ples si jocul culorilor a lui Nechita Bumbu. Cei doi oameni de cultura au devenit buni colaboratori prin intermediul Asociatiunii Transilvane, unde slujesc pe baza de voluntariat, jalonand drumul vietii si reperele sufletesti prin fapte demne de toata lauda.

De unde colaborarea celor doi artisti?

De la extinderea sferei de activitate a Pictorului Verde din Nepos, care isi ia  sevaletul si poposeste in fata unor obiective vechi, case specifice satului, cu arhitectura mai aparte, amintiri din departare, ce dau valoare istorica orasului de pe malul drept al Somesului. Autoarea cartii l-a intalnit de multe ori cu sevaletul in fata unor vechi cladiri. Poate fiind in apropierea casei sale, autoarea ii ducea o cafea, impacata ca din mintea si mainile sale apar lucruri inedite cu caracter cultural-istoric.

Autoarea cartii l-a urmarit pe "Verdele" vararean pana ce a lasat orasului peste 50 de tablouri, ce reprezentau obiective cultural-istorice ce au devenit subiect de carte, simboluri istorice si culturale, ce dau valoare istorica  Armadiei. S-a oprit asupra fiecarui tablou facand cercetari privind istoricul obiectivului respectiv, vechimea, arhitectura, destinatia etc. O carte in completarea istoriei locale, ce uneste visul cu viata, un dar din partea celor doi, cu o intoarcere in topos.

Fiecare tablou este povestit, oameni si case, case si pamant si multa intelepciune stramoseasca, izvorata din memoria colectiva. Bine fixate sunt locasurile de inchinaciune, dovada ca in Nasaud sunt crestini inzestrati cu setea de viata, oameni infratiti cu crucea cu dealurile si cu codrul. Un simbol de cult crestin cu dorinta de a ne conecta cu Dumnezeul din noi. O frumusete simbolica  sunt tablourile cu scolile nasaudene, cu bogata lor istorie de raspandire a luminii cunoasterii ca si Biblioteca, Casa de cultura, Centrul de radioficare, Muzeul, cat si localul primariei, Banca Aurora si diferite case ce i-au starnit interesul pictorului, ca si unele unitati comerciale, Gradina de vara, Cascada de la Bardut, Podul acoperit din Jidovita, puntea suspendata de la Lusca si recentul pod cu un singur sens ce leaga cartierul de oras, un obiectiv nou predat luscanilor alaturi de cartea satului "Amintiri de peste rau", autor Ioan Mititean si Capela cartierului, deci trei elemente noi predate luscanilor alaturi de cunoscutul cantec interpretat de Claudiu Moldovan "Luscanita cu badoc/ Ce mirosi a busuioc/Ada-ti  fata sa ti-o joc /De nu ti-oi juca-o bine/Rada satu-ntreg de mine / Luscanita, lapte dulce /Cat il mulge, tot il duce /Si da litru cu-n leut /Si ia boabe la dragut/ Ca si mie mi-o luat /Si de-atunci n-am mai uitat/."

In Lusca era o formatie corala pe patru voci avand ca dirijor pe renumita dascalita Otilia Filip Goranescu,  luand locul intai pe tara la concursul  formatiilor corale, precum si solista Saveta Galan cu doina "Colo-n jos intre hotare". Am propus primariei ca localul Caminului cultural sa-i poarte numele, dar fara nici un raspuns. Voi mai insista!

Pictorul Verde a poposit mai multe zile pe istorica Vale a caselor executand mai multe tablouri cu case mai aparte ce strajuiesc valea printre care si casa omului de cultura Mircea Cantor, care a compus un imn al vaii pe care il fredonam dupa terminarea repetitiilor la teatru cu piesa "Pragul constiintei civice", unde eu si sotia Lucretia avem rolurile principale respectiv, mama si judecatorul. Dupa repetitii, impreuna cu Mircea cantam, imnul Vaii:

"Sa ne cladim un cuib  pe Valea Caselor/Unde departe de lume sa fim si sa ne iubim /Sa avem in loc de ceas/Tic-tacul inimii/Sa treaca lumea pe unde suntem /Si sa n-o vedem /Iar cand intr-un tarziu /Luna se ascunde sub nori/Noi doi sa  soptim usor /Tainic - Somn usor.

Deci cartea de fata contine de toate: descrieri literare, povestiri, istorie, picturi, poezie, cantec si multa voie buna, ca la Maialul Nasaudean si Hora de sub castani, iar autoarea isi duce mesajul peste zarile senine ale sufletului.

 

   Ioan Mititean

 

 

 

0 comentarii133 vizualizări29 octombrie 2023




rss 2.0
rss 2.0