
Scriitorul Mircea Darosi cerceteaza satul botezat de Iosif al II-lea in urma exclamatiei "Va salut mici nepoti ai Romei" si scoate la lumina pagini de istorie privitoare la locul unde traieste, dand curs unor activitati diversificate pe plan literar, avand darul de a comunica prin scris, ce a devenit pentru el un proces continuu.
Cartea cu file de istorie este plina de farmec, place tuturor, atrage, captiveaza si incanta, autorul fiind mereu cu gandul la origini, la taria sufleteasca a satenilor, prin care ne-a adus acasa la inceput de lume.
In cartea de fata gasim rolul presei in educatia cultural-istorica a cititorilor, fiind cuprinse articole din ziarul local "Rasunetul", prin care descoperim samanta neamului, iubirea de locul natal, de oameni care au calcat acest pamant, iubirea de frumos si de autentic.
In pagina de inceput, autorul motiveaza aparitia acestei carti ca o modalitate de a scoate din anonimat satul, alaturi de alte patru carti dedicate celor care sute de ani s-au luptat cu sasii, aparandu-si neamul si mosia.
Cartea simbolizeaza pretuirea scriitorului pentru arta cuvantului, frumusetea si intelepciunea, un dar pentru obstea satului si performantele obtinute spre a crea conexiuni durabile.
Cartea aparuta la Editura Pim din Iasi, are cinci capitole: "Nepos, vatra de istorie si spiritualitate", "Portrete din lumea de ieri si de azi", "Obiceiuri si traditii neposene", "Oameni ai scolii din Nepos trecuti in lumea umbrelor", "Neposul in actualitate", capitole din care extragem invataturi din lumea satului, ce merita sa dainuiasca, daca nu in sine, macar in povesti.
Autorul este mesagerul obstei in care traieste si nu-i scapa nimic din istoria satului, obiceiuri, datini stramosesti, bucurii, necazuri, informatii si ganduri de suflet privind spatiul si spiritualitatea romaneasca. Ingradit numai de brazda sa de ganduri, Neposul ce se afla printre satele de unde s-au ridicat un mare numar de carturari, a ajuns de se poate misca in natura cu cea mai desavarsita libertate, reprezentand o simpla prelungire a firii.
Eroii cartii sunt descendentii familiilor neposenilor, rudele, vecinii intr-un cuvant, intregul sat, avand drept modele dascalii si preotii. Autorul, cu maiestria cuvantului, a adus in paginile cotidianului nostru istoria satului, devenind pagini de carte, rezemandu-se in valtoarea vietii pe credinta strabuna, ce reprezinta o impacare cu toti vararenii indiferent de credinta religioasa.
Cartea de fata, nascuta in paginile ziarului nostru Rasunetul, este ca o arca poetica ce poarta in ea samburele neamului, a unei lumi intregi cu iarba si cu flori, cu pasari si cu stele, dar si cu OMUL in mijlocul tuturor.
Ioan Mititean
![]() | ![]() |
0 comentarii | 2058 vizualizări | 01 noiembrie 2023 |