Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 21 Iunie 2024 - 14587
CARTE SI PLACA LA REBRISOARA .

La sfarsit de octombrie 2023, am sarbatorit la Rebrisoara un OM si o carte. Omul este regretatul om de cultura al satului, Leon Catarig, plecat la ceruri de putin timp, iar cartea este "Eu si tata", carte scrisa de fiica acestuia, scriitoarea Dorina Catarig, in memoria tatalui sau. Dorinei si fratelui sau Dumitru, le apartine si placa dezvelita azi, 28 octombrie 2023, pe casa lor din Rebrisoara, sfintita de preotul paroh Nicolae Hoha, in prezenta familiei, sotia Saveta, a nepotului Leonas, fratii: educ. Viorica Hoha, Ioan Catarig si Onita Eremei, viceprimarului Anton Scurtu, a unor membri din Despartamantul ASTRA Nasaud, scriitori, vecini si prieteni -  prof. Adela Hoha, Delia Buzila, Nicolae Lup, vecinii Dumitru si Maria Buzila, Marian, Lenuta si Onita Ros, Tita Tinerean din Nasaud si Sabina Galan din Ilva Mare, cat si doi scriitori din Timisoara, editorii cartii, respectiv Daniel Luca si Nicolae Toma, care au devenit prietenii nasaudenilor.

Dupa ceremonia religioasa a vorbit viceprimarul Anton Scurtu, care a salutat oaspetii apreciind activitatea de azi ca un respect pentru cel care a ridicat comuna prin cultura. Despre personalitatea celui sarbatorit azi a vorbit Ioan Mititean, vicepresedintele Asociatiunii Transilvane si presedintele Ligii Scriitorilor, Filiala Nasaud. In acest cadru de microgrup, cronicarul nasaudean  Ioan Mititean a prezentat cartea, ca un simbol al prieteniei dintre tata si fiica, dintre doi iubitori de cultura care s-au sprijinit reciproc, dand glas iubirii de satul natal, de casa parinteasca ce va ramane mereu vie in inimile tuturor. La eveniment au fost partasi scriitori locali: Lucretia Mititean, Floarea Morar, Mircea Darosi,  avand alaturi pe sotia Rodica, care a prezentat recenta sa carte, avand ca tematica satul vecin Nepos in coloanele ziarului Rasunetul.

O sarbatoare a cartii si a celor ce le da viata. In acest cadru s-au adus in discutie obiceiuri si datini ale satului care rotunjesc traditiile strabune prin port, poezie si cantec, ce alcatuiesc chipul   satului prin actiuni de mare amploare, ca de exemplu, Serbarea populara "Primavara rebrisoreana", "pe care incercam s-o reinviem, spune preotul, print-o parada a portului local si hora satului, cum era candva, cu strigaturi, jocul invartita, sarba si jocul hurduzeul, joc specific satului. Se va gasi o zi de primavara, spune preotul paroh, cand toata suflarea satului, tanar si varstnic sa imbrace costumul popular si sa organizam o parada a portului in frunte cu preotii locali, alesii satului, primarul si consiliul local.

Deci o viziune cosmica taraneasca, fara cheltuieli din bugetul local. Totul pe baza de voluntariat la care a subscris intregul microgrup prezent la casa Catarig, in frunte cu preotul satului si viceprimarul comunei Muresenilor, convinsi ca serbarea satului este tot atat de unitara ca si limba romaneasca, si poate, tot atat de dulce si frumoasa.

 

  Ioan Mititean

 

 


0 comentarii2401 vizualizări08 noiembrie 2023
rss 2.0
rss 2.0