Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Miercuri 29 Noiembrie 2023 - 14587
SARBATOAREA CARTII LA ILVA MARE.

In sala festiva a primariei din Ilva Mare, a avut loc marti, 14 noiembrie 2023, sarbatoarea cartii si spiritualitatii ilvene, sub egida ASTREi ilvene, a primariei si a Ligii Scriitorilor, Filiala Nasaud, sub deviza - "Intotdeauna pentru cultura, sub puterea lui Dumnezeu" (Culture Semper in virtute dei). A fost o zi istorica, o zi a sufletelor mari si sensibile, la care au participat scriitori, astristi si cititori din localitate, din Nasaud, Rebrisoara, Nepos, Romului, Blaj, Poiana Ilvei, Lunca Ilvei, Salva.

Organizatorii acestei sarbatori de suflet au fost cei doi lideri astristi: Pavel Berengea si Sabina Galan, doi fii ai satului ce valorifica esenta problemelor umane, care au adus in fata trei scriitori locali, intr-un climat sincer, cald si calm, scriitori cu un echilibru al gandului si sentimentelor, cum sunt: Ana Berengea, Viorica Catuna si Stefan Sas, care mereu au ceva de spus si editeaza carti zidite in firida inimii.

Despre opera Anei si Vioricai a vorbit criticul literar, profesorul Ieronim Ureche, un tovaras eminent al scrisului si a unui crez literar ce defineste un realism fundamental al literaturii. Cartile celor doua doamne ilvene sunt nascute in mijlocul vietii si oamenilor cu pasiune si rabdare si un spor de originalitate si dorinta de a trai frumos.

Un legamant cu strabunii  dovedeste  profesorul  Stefan Sas, cel mai longeviv director al scolii din localitate, un dascal cu mare capacitate de selectare a evenimentelor istorice locale, scriitor  si istoric cu gandire prospectiva  si adaptare la  noile conditii si la exigentele vietii in colectivitate. Domnul Stefan Sas a scos la lumina satul cu oameni si fapte, cu zeci de portrete de carturari locali, dascali, preoti, primari si alti intelectuali ce s-au ridicat din solul fertil ilvean. O intoarcere in TOPOS prin scoaterea la lumina a intelepciunii stramosesti, a carturarilor ce au trecut prin greul vietii, dar nu au renuntat la ambitia de a ajunge folositori obstei din care provin. Scriitorul Stefan Sas, in cercetarile sale este ajutat de sotie, doamna profesor si pictor Elisabeta Sas care a ridicat calitatea acestei sarbatori prin minunata expozitie de pictura, prezentata pe larg de Lucretia Mititean. Sunt citite mesajele scrise de cele doua fete din familia Sas, respectiv Simona si Alina de la Paris si Cluj, doua scriitoare pline de generozitate, ce retraiesc alaturi de parinti suprema admiratie fata de sat, ca dovada nu s-a secatuit izvorul de creatie din inima lor.

Schimbul de carti ce a avut loc intre scriitori si donatiile facute cititorilor a fost un simbol al prieteniei ce zamisleste frumusete si bune relatii de colaborare cu credinta profunda ca traditia culturala ilveana sa ramana vie.

Apreciem contributia la sarbatoarea cartii si a scriitorilor locali a primarului Cicsa Stelian Octavian si viceprimarului Ionel Tomi, impacati ca in comuna Ilva Mare, pe care cu onoare o pastoresc, se inalta atatea edificii spirituale demne de admirat, prin care carturari locali promoveaza un umanism activ insotit de cultul recunostintei si prieteniei. Accepta ca bine-venita propunerea domnului Mititean Ioan, presedintele Filialei Nasaud a Ligii Scriitorilor, ca in fiecare an sa dedicam o zi cartii si a scriitorilor locali. Sunt de acord si vor acorda tot sprijinul, spre stimularea activitatii creative la nivelul comunei.

Renumitul patron Emil Iugan, prezent la sarbatoarea trairilor de suflet ilvene, apreciaza unitatea dintre scriitori si dintre iubitorii de cultura si chiar daca suntem diferiti, impreuna suntem mai puternici.Vorbeste despre promovarea cartii in cadrul intreprinderii pe care o conduce si invita Asociatiunea Transilvana la o activitate in unitatea sa, cu ajutorul sau concret in buna desfasurare, cazare, masa, drumetii, excursii in zona montana, conferinte, prezentari de carti etc., care ne ajuta  sa eliberam prejudecatile, constrangerile si gandurile negative care ne risipesc energia si ne obosesc mintea.

Nasaudeanca Lucretia Mititean a apreciat cuvintele mobilizatoare a domnului Iugan si ii inmaneaza cartea "Borleasa - ansamblu de valori", adica drumul parcurs de Liviu Rebreanu de la nastere pana la serviciul prestat ca slujbas al comunei Ilva Mare, unde a scris nuvela de debut "Codrea", in anul 1908, doar la varsta de 23 de ani. Se pare ca Rebreanu a avut printre modele pe Samoila Rebreanu si pe Irina Bulea, bunicii prozatorului.

Scriitorii blajeni, reprezentantii Astrei, Ioan Mihaltan si Ioan Brad, bine fixati in literature, s-au legat strans de Valea Ilvelor avand dorinta de a se infrati cu crucea, cu muntii si cu codri, un tribut adus prieteniei.

La sarbatoarea cartii de la Ilva Mare s-a prezentat si revista "Glasul Armadiei" si s-a aprobat in unanimitate alegerea domnului Macedon Tofeni in functia de vicepresedinte a Filialei, avand ca responsabilitate redactarea revistei si popularizarea activitatilor cu cartea, deci jurnalistul Filialei Nasaud a Ligii Scriitorilor.

Si-au expus gandurile de aleasa pretuire pentru activitatea cu cartea si despre cei trei eroi ai zilei, scriitorii: Mircea Darosi, care a oferit muzeului local (pe care cu totii l-am vizitat si apreciat), cartea cu manastirile din judetul nostru, o carte care revitalizeaza memoria cultural-crestina a comunitatilor noastre, scriitorul Stefan Gheoc, ce ofera muzeului ultima sa carte "Marea trecere", prezentata recent la Muzeul nasaudean de catre scriitorul Nicolae Baciut din Tg. Mures si preotul Crin Teodorescu din Lusca si zilele petrecute la romanii din Spania.

Cei doi scriitori-astristi nasaudeni, care de multe decenii slujesc cultura prin ASTRA, Ioan Seni si Ioan Mititean, ofera diplome de apreciere si recunostinta scriitorilor zilei, organizatorilor si iubitorilor de cultura si traditii strabune, incheind cu aprecierile de inalta tinuta a sarbatorii cartii, rostind cateva vorbe intelepte despre carte, scriitor, cititor printre care si cele spuse de acad. Nicolae Draganu: "Astra este poarta deschisa spre Academia Romana".

Urmeaza povesti diverse, glume, poezie si muzica, prin glasul muzicutei si fluierului manuite cu pricepere de Viorica din Poiana Catunenilor, poeta zilei.

Carturari minunati, cu carti pe masura, care au in ele viata ca si oamenii, reintinerind mereu cu fiecare generatie de cititori. Alaturi de carte este de nelipsit Pictorul Verde din Nepos, prezent cu sotia Maria, sprijinul lui de suflet. Ofera primarului,  muzeului local si preotului ilvean Leon Pop tablouri semnificative, cum a donat peste 50 de tablouri si firmei condusa de Emil Iugan (cu drumul canepii, drumul painii, poduri de lemn etc.) Iata un om ce se implica in viata culturala din Tara Nasaudului, amintit si de Gabriela Herta cu ocazia expozitiei de pictura din satul de sub viaducte - Romuli.

De la Nasaud au raspuns invitatiei si secretarul Despartamantului, Ovidiu Maghear, doamna Reghina Tofeni si scriitoarele Dorina Catarig si Ioana Lapusneanu, pline de generozitate, iar generosi nu pot fi decat oamenii care au ce da, care scriu mult din suflet pentru suflet.

Presedintele Filialei Nasaud a Ligii Scriitorilor Ioan Mititean scoate in prim plan cele doua carti dedicate celor sase sate ilvene "Valea Ilvelor izvor de spiritualitate romaneasca" si "De Craciun pe Valea Ilvelor", doua carti cu caracter etnografic si jurnalistic, in care despre comuna Ilva Mare, sunt scrise 35 de articole. S-ar putea ca in curand sa apara inca o carte "Ilva Mare in presa". Aduce sincere felicitari primarului Valer Avram din Magura Ilvei, care a scris prefata si a sponzorizat una din cele doua carti ilvene.

Viata lunga tuturor, o raza de speranta in suflet si sa ne intalnim cu sanatate la Festivalul de traditii si obiceiuri ilvene, din 27 decembrie 2023, de la Lunca Ilvei si la anul la editia a doua a sarbatorii cartii la Ilva Mare.

 

 

  Ioan Mititean

 

0 comentarii1477 vizualizări16 noiembrie 2023




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0