Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 18 Ianuarie 2025 - 14587
O CARTE DEDICATA FRUMOSULUI ETERN FEMININ DE ELENA MACAVEI

Argintul viu al ASTREI Centrale, prof. univ. dr. Elena Macavei, de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, a intrat cu succes in lumea scriitorilor si a ziaristilor profesionisti cu cele 15 carti, 211 studii in volume, in reviste de specialitate si de cultura, 237 articole din sfera publicisticii,  a coordonat 6 volume si reviste, iar pentru lucrarea "Pedagogie. Teoria educatiei", vol I si II, autoarea a primit in 2003, Premiul Academiei Romane "Constantin Radulescu Motru". Este prezenta bio-bibliografic in enciclopedii aparute in tara si in strainatate.

Volumul de fata este ca o sarbatoare a sufletului si da valoare Asociatiunii Transilvane, un organism viu, care de peste 150 de ani aduce un minunat tribut iubirii de tara, culturii, prin edificarea atator edificii spirituale prin membrii sai, cu activitate intensa pe baza de voluntariat, care dupa cum spune tutorele ei Andrei Saguna - "astristii au o perseverenta de fier si un sacrificiu din inima pentru un viitor mai fericit si propasirea nationala". Un alt corifeu al Astrei, George Baritiu, spune: "De nu ar mai fi facut nimic romanii in 1860 spre dezvoltarea si consolidarea vietii lor nationale, posteritatea tot le-ar fi datoare cu recunostinta  pentru infiintarea Asociatiunii."

Aceasta noua carte a doamnei Elena Macavei, cum spune in precuvantare prof. univ. dr. Dumitru Acu, presedintele Asociatiunii este "dedicata femeilor astriste ce s-au afirmat in lupta pentru emanciparea nationala, economica,  sociala, spirituala, pentru pace, progres si bunastare generala." Despre educatia femeii spune George Baritiu "depinde reputatia natiunii romane". "Chestiunea cultivarii femeii este vitala, spune Petru Span, intrucat femeii ii este rezervat locul de onoare in organismul omenirii, loc care, ocupat cu vrednicie, este chemat sa dea directiune omenirii catre idealul perfectiunii omenesti."

De-a lungul anilor, femeile astriste au fost o prezenta vie in viata cultural-patriotica, implicandu-se cu raspundere, convingere, generozitate si pasiune in activitati culturale, filantropice, caritabile, cu acelasi mesaj. Multe doamne s-au remarcat ca sustinatoare a idealurilor ASTREI, ca militante pentru emanciparea semenelor, faptuitoare ale actelor de caritate in perioada razboaielor, au condus formatii artistice, scriitoare, artiste, dansatoare, ziariste. Unele au infiintat muzee, au infiintat scoli, au organizat expozitii de arta, au lucrat in sanatate, in laboratoare, scoli, facultati, in economie, comert, ateliere, in propriile gospodarii, cultivand cereale si legume, fiind pricepute si in cresterea animalelor si o buna ordine si organizare in casa si ograda.

Aduce in prim plan Scoala Civila Superioara de Fete cu internat din Sibiu, facand un numar de 39 de portrete in cuvinte doamnelor ce au slujit in aceasta unitate de invatamant, toate fiind membre active ale Asociatiunii. Un numar de   37 portrete a realizat femeilor ce s-au remarcat in viata comunitatii in perioada 1861-1950, slujind cu credinta Asociatiunea Transilvana. Dupa 1990 a scos in relief 101 doamne astriste din toate despartamintele printre care un numar de10 din judetul nostru, iar din Despartamantul Nasaud amintim pe: Floarea Ples, Rodica Fercana, Ana Filip, Gabriela-Elena Herta, Lucretia Mititean, din Beclean - Ligia Danila, Maria Covaci, Delia Pop, Maria Marza, Didina Rurac, doamne astriste ce se remarca prin initiative creatoare, prin perseverenta si pasiune, adevarate modele pentru contemporani, ce contribuie la promovarea idealurilor ASTREI si la militantismul cultural contemporan.

Sincere felicitari autoarei pentru raspandirea luminii cunoasterii prin exemplul doamnelor Astrei ce si-au expus aici rodul unei munci de ani de zile in folosul obstei in care vietuiesc.

 

  Ioan Mititean

 

 

 

 

 

0 comentarii112 vizualizări31 ianuarie 2024




rss 2.0
rss 2.0