Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 22 Iunie 2024 - 14587
Arta, tehnologie, stiinta si istorie la editia aniversara a Noptii Muzeelor .

Reteaua Nationala de Muzeelor din Romania (RNMR) anunta desfasurarea editiei aniversare a Noptii Muzeelor pe 18 mai 2024, marcand 20 de ani de la debutul in Romania a acestui eveniment cultural de exceptie. Editia a 20-a reuneste muzee de profile diverse, de la arta traditionala si moderna, la tehnologie, realitate virtuala, instalatii interactive, stiinta, istorie naturala, etnografie si multe altele.

In fiecare an, Noaptea Muzeelor transforma orasele Romaniei intr-o veritabila scena culturala, atragand peste un milion de vizitatori. Evenimentul include expozitii, interventii culturale, proiectii, prezentari, instalatii urbane, spectacole, ateliere, animatii stradale, concerte si tururi interactive. Anul acesta, editia cu numarul 20 va cuprinde activitati speciale, precum expozitia "Universul lui Salvador Dalí" de la ARCUB, cu o reducere substantiala a biletului de acces; proiecte educative, precum "Prietenii Varstnicilor" initiat de Asociatia Niciodata Singur; dar si o serie de noi participanti, cum sunt Institutul de Istorie a Religiilor si Muzeul de Anatomie Comparata din Cluj-Napoca.

Cu ocazia editiei aniversare, publicul va putea interactiona cu numeroase proiecte inedite. Printre acestea se numara: "Istoria pe propria piele", o reprezentatie a gladiatorilor Imperiului Roman, coordonata de Ludus Ursus Nigrus, de la Scoala de Gladiatori, la Muzeul Municipiului Dej; tururi la lumina lumanarilor in Biserica fortificata din Apold; un tur ghidat si un minirecital cameral la Ateneul Roman; lectii de balet la Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" din Bucuresti; trei expozitii AMZEI @Romanian Design Week; o suita de animale preistorice care sunt des intalnite in filmele de animatie, in expozitia "Animale fantastice: realitate sau fictiune?" la Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie din Cluj-Napoca; "Fotokaleh", un proiect care reconstituie tehnologic si fizic lumea pierduta a comunitatii turce de pe insula Ada Kaleh, cu arhive fotografice si tehnici de realitate augmentata la Castelul de Apa din Drobeta-Turnu Severin si multe altele.

Dragos Neamu, Coordonator Relatii Internationale si Proiecte Culturale RNMR, declara: "Contextul in care are loc aceasta editie, care este una aniversara, este unul foarte delicat. Multe muzee din tara si din Bucuresti nu vor participa in semn de protest fata de intarzierile nejustificate ale Guvernului in rezolvarea revendicarilor angajatilor din sectorul muzeal, care vizeaza cresterea cu 20% a salariilor. Trebuia sa fie o editie de sarbatoare dar este destul de dificil sa celebrezi precaritatea existenta in sectorul muzeal romanesc. Insa, din respect pentru public si pentru onorarea angajamentelor asumate de RNMR, noi am decis organizarea acestui eveniment."

 

In ciuda acestor provocari, RNMR ramane dedicata misiunii sale de a aduce cultura mai aproape de public si de a celebra patrimoniul cultural national. In acest an, participarea la Noaptea Muzeelor include 253 de obiective in toata tara, cu cele mai multe in Bucuresti - 55, 34 in Iasi, 22 in Targu Mures si 18 in Cluj-Napoca.

"Strazi deschise - Bucuresti, Promenada urbana", cel mai amplu proiect outdoor organizat de Primaria Capitalei, prin Directia Cultura, Invatamant, Turism, alaturi de ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti si PROEDUS - Centrul de Proiecte Educationale si Sportive al Municipiului Bucuresti, se alatura editiei aniversare a evenimentului Noaptea Muzeelor 2024, in calitate de partener. In acest context, traficul rutier pe Calea Victoriei va fi restrictionat sambata, 18 mai 2024, intre orele 10:00 - 22:00, pe segmentul de drum Bulevardul Dacia - Splaiul Independentei.

De asemenea, printr-un parteneriat cu STB SA - Societatea de Transport Bucuresti, va fi disponibila o linie speciala de autobuze, care va face legatura cu principalele obiective deschise in noaptea de sambata spre duminica. Linia speciala "Noaptea Muzeelor" va functiona intre orele 18:00 si 1:00, pe traseul Piata Presei - Piata Unirii (si retur).

Programul complet al evenimentelor este disponibil, in ordine alfabetica, pe localitati, pe website-ul www.noapteamuzeelor.org, cu actualizari permanente pana in ziua evenimentului.

****

Promotori: Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania, Noaptea Muzeelor

Eveniment co-finantat de UniCredit Bank,

Sponsor: Phoenix Media

Parteneri: Netflix, Digital Dreams, The Institute, Premium, ARCUB, STB SA

Comunicare proiect: Connect Media

Recomandat de: Europa FM

Parteneri media: AGERPRES, Agentia de Carte, Bookhub, Bucuresti FM, Catchy.ro, Curatorial, Editia de dimineata, Femeia, GO KID, Happ.ro, Itsy Bitsy FM, Modernism.ro, MovieNews.ro, Munteau recomanda, Radar de media, RFI Romania, Radio Romania Cultural, Propagarta, Spotmedia.ro, Zile si nopti

Manager proiect: Dragos Neamu

 

0 comentarii2758 vizualizări19 mai 2024
rss 2.0
rss 2.0