
Tematica celei de-a doua editii: BACKSTAGE PASS. O experienta speciala in backstage-urile marilor artisti, instalatii muzicale unice in Romania, echipamente audio de ultima generatie, un listening bar, singura mediateca de viniluri din oras si Jojo Mayer, unul dintre cei mai influenti tobosari din lume, la deschidere: asa se anunta editia a II-a a Music Gallery, singura expozitie despre muzica din Romania!
Finalul verii vine cu o veste buna pentru toti pasionatii de muzica si experiente speciale: expozitia care iti prezinta muzica intr-un mod nemaiintalnit, revine, in perioada 4-26 octombrie, la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca! Creata de organizatorii Jazz in the Park, aceasta va fi deschisa mai bine de 3 saptamani, timp in care doritorii de toate varstele vor avea acces la o expozitia interactiva cu si despre muzica, reeditata de anul trecut, dar cu o noua tematica: "backstage pass". Music Gallery 2024 va contine 8 sectiuni pline de informatii interesante, instalatii interactive, aparaturi rare, dar si cele mai moderne echipamente audio, toate combinate intr-o experienta in care publicul sa inteleaga mai bine arta muzicii si simtul auzului. Iar in deschidere, in 4-5 octombrie, vor concerta Jojo Mayer si Madalina Paval.
"Music Gallery este mai mult decat o galerie cu si despre muzica. Este contextul in care publicul poate intelege mai bine ce e in mintea artistilor si in spatele procesului lor creativ. Ne dorim ca acest proiect sa fie unul in care poti deopotriva sa experimentezi, sa descoperi echipamente audio cu care nu te intalnesti in mod normal si sa te bucuri de sunet intr-un mod inovativ si interactiv. Am creat o galerie prin care am umanizat muzica jazz si un mediu in care te simti liber sa o asculti cum n-ai mai facut-o pana acum", a declarat Roxana Tarko, project manager Music Gallery.
Music Gallery plaseaza muzica Jazz in centrul atentiei, punand-o intr-un context universal. Expozitia prezinta Jazzul din perspective sociale, politice, istorice si arata cum a influentat acesta evolutia muzicii in lume. De asemenea, Jazzul serveste ca o coloana sonora pentru toate echipamentele si instalatiile audio amenajate in galerie.
Tematica expozitiei din acest an: backstage pass
Inspirati de cultura festivaliera din care fac si ei parte, organizatorii au ales ca tema expozitionala pentru acest an "backstage pass". Termenul de backstage face referire la ce se intampla in spatele scenei, la zona artistilor sau a organizatorilor, in care publicul larg nu are access in mod normal.
In contextul Music Gallery, "backstage pass" este dorinta organizatorilor de a arata publicului ce este in spatele muzicii. Vizitatorii vor avea ocazia sa se simta ca niste artisti sau membri ai echipei de staff cu acces complet in culisele marilor artisti. Inca de la intrarea in galerie, ei vor putea experimenta aceasta senzatie de "full acces" — la fel ca un detinator de badge "AAA" (Access All Areas) la festivaluri sau concerte mari. Acestia vor pasi intr-un backstage autentic, cu recuzita clasica si mai multe photo corners atragatoare care recreeaza atmosfera vibranta si exclusivista a unui event major.
"Backstage pass" se va regasi asadar nu doar in continutul educational al expozitiei, ci si in decorul acesteia, unde vor fi folosite multe echipamente intalnite in general in amenajarile scenice. Mai departe, publicul va descoperi ce inseamna viata de artist sau de organizator de concerte, ce inseamna presiunea de a compune muzica sau de a fi o celebritate, si vor fi prezente multe aspecte nevazute din industria muzicala. De asemenea, va fi evidentiat si tot contextul social si politic pe care arta de multe ori il are ca sursa de inspiratie.
"Lucrand cu muzica de mai bine de 15 ani, in fiecare an simt parca tot mai tare si mai tare cat de putin interactionam aceasta arta a sunetului. Participarea la concerte este doar o zgarietura pe suprafata. Music Gallery este un proiect complementar oricarui festival si oricarui concert, fiindca ii face pe oameni sa fie apreciativi pentru efortul din spatele concertelor si ii face sa descopere cat de frumos este sa auzi… bine. Noi simtim efectiv ca prin Music Gallery am descoperit comoara simtului si farmecul povestilor muzicale si e de datoria noastra sa spunem la cat mai multa lume", a declarat Alin Vaida, unul din fondatorii Music Gallery si directorul Fapte.
De asemenea, in perioada in care galeria este deschisa publicului, organizatorii pregatesc numeroase evenimente speciale: concerte, ateliere de muzica, un targ de echipamente audio si replicarea unui listening bar dupa celebrul concept japonez.
Jojo Mayer si Madalina Paval vor concerta la deschidere!
Vernisajul expozitiei va avea loc in 4 octombrie si il va avea ca protagonist pe unul din cei mai influenti tobosari din lume, Jojo Mayer, care isi va prezenta in premiera proiectul ME/MACHINE: o simbioza intre puterea arhaica prestatiei muzicale umane live, combinata cu inteligenta artificiala generativa de muzica!
In 5 octombrie, curtea muzeului se va transforma intr-o sufragerie urbana in care Madalina Paval si orchestra ei vor sustine un concert special, in care si publicul face parte din setup-ul de scena.
In 17-20 octombrie, pe langa expozitie, publicul local va putea participa la primul targ de echipamente audio gazduit vreodata la Cluj. 10 producatori vor prezenta echipamente Hi-Fi si alte raritati care nu sunt la indemana tuturor. De asemenea, camera de intrare in expozitie va fi amenajata sub forma unui listening bar functional, in care publicul va avea acces gratuit pe toata perioada in care expozitia va fi deschisa.
Singurul aparat de inscriptionat viniluri din Romania, prezentat in expozitie
Organizatorii promit multe instalatii interactive cu care publicul se va putea distra la vizitarea expozitiei. Unul din principalele atractii ale expozitiei este un aparat de inscriptionat viniluri care dateaza din 1951 si care este functional. De asemenea, publicul va gasi in expozitie un mic studio de inregistrari vocale, o camera de auditie Hi-FI, simulatoare de tobe, pian si chitara, o zona de testare casti Hi-Fi si instalatii interactive produse de artisti romani.
La fel ca anul trecut, Music Gallery va avea o mediateca de viniluri, care insa va fi mai mare in acest an. Peste 1000 de titluri din lumea Jazzului, dar si a altor genuri conexe, vor putea fi ascultate la pick-upurile cu casti sau cu sound dome-uri amenajate de organizatori in expozitie.
Bilete
Biletele pentru vizitarea galeriei sunt disponibile de joi, 15 august, pe platforma iabilet.ro si costa doar 40 lei pentru adulti sau 30 lei pentru elevi, studenti si pensionari, iar pentru extra 10 lei, publicul poate lua parte la un tur ghidat al expozitiei. Biletele se vor putea cumpara si la fata locului, in limita locurilor disponibile pentru ora de vizitare. Copiii pana la 6 ani si persoanele cu dizabilitati au acces gratuit.
Biletele la concertele din cadrul Music Gallery vor costa 70 lei si vor include si vizitarea galeriei, iar biletele la targul de echipamente vor costa 50 lei.
Call public de instalatii interactive
La fel ca anul trecut, organizatorii Music Gallery lanseaza un call public de instalatii interactive in jurul muzicii, dedicat atat studentilor care studiaza arta sau multimedia, cat si profesionistilor din domeniu din Romania. Call-ul se lanseaza astazi, 14 august si va fi deschis pana la data de 4 septembrie. In urma call-ului, vor fi selectate 3 lucrari, care vor fi finantate cu suma de 7.500 lei si vor fi expuse in galerie.
Aplicantii sunt incurajati sa se foloseasca de interdisciplinaritatea artelor si sa combine mai multe domenii cu cel muzical, insa trebuie sa respecte tematica "backstage pass", respectiv sa aibe ca element central muzica. Regulamentul complet si formularul de aplicare sunt disponibile pe site-ul www.musicgallery.ro
Ce este Music Gallery?
Music Gallery este singura expozitie de arta dedicata muzicii din Romania. Proiectul a fost gandit de organizatorii Jazz in the Park in perioada pandemiei, cand evenimentele live nu erau permise, insa accesul in muzee nu era restrictionat, si a fost inaugurat in 2023. Expozitia a fost amenajata in doua locatii speciale din Cluj-Napoca si Iasi: Muzeul de Arta, respectiv Palatul Braunstein, si a fost vizitata de peste 7.500 de persoane! In urma succesului pe care l-a avut, organizatorii au decis sa prezinte o versiune adaptata a Music Gallery la Jazz in the Park Competition, dar si in cadrul festivalului Jazz in the Park 2023.
Music Gallery prezinta muzica intr-un alt fel decat clasicele concerte, devenind un context in care publicul poate descoperi informatii relevante care arata o imagine mai complexa despre genuri muzicale, artisti si operele lor. Pe langa arta in sine, Music Gallery reprezinta o introducere pentru multi in ce inseamna tehnica sunetului si tehnologia din spatele acestui simt, aratand echipamente, instrumente si creand experiente inedite prin intermediul instalatiilor interactive.
Expozitia este produsa de Fapte, organizatorul Jazz in the Park.
Fondata la Cluj-Napoca in 2012, Fapte organizeaza evenimente culturale cu impact in comunitate. Credem in puterea exemplului si in caracterul inspirational pe care un eveniment poate sa il transmita catre publicul sau. Misiunile noastre sunt accesibilizarea artei, in special a muzicii in randul publicului larg si resemnificarea spatiilor publice sau uitate, prin integrarea lor in circuitul cultural.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
0 comentarii | 2037 vizualizări | 15 august 2024 |