Pe locul al doilea si al treilea s-au clasat tineri din Galati si Bacau. Concursul international de arta murala dedicat tinerilor artisti din toata lumea, "M.Y. - Murals of Youth", si-a desemnat castigatorii la finalul a trei zile de concurs. Evenimentul, ajuns la a doua editie, s-a desfasurat in acest sfarsit de saptamana in Piata Unirii din Cluj-Napoca.
Dupa selectia portofoliilor de participare, in competitie au intrat mai multi elevi de liceu din Romania, Franta si Albania care au lucrat individual sau in echipe pentru a da culoare celor zece panze din Piata Unirii. Juriul, format din Sergiu Georgian Mazerschi, Karla Brosteanu, Kero Zen si Iulian Andercau, a decis ca premiul intai in valoare de 300 de euro sa fie atribuit echipei formata din Malonga Guth Lenny si Lugand Raphael (Franta). Pe locul al doilea a fost Marta-Patricia Cretu din Galati, iar pe locul al treilea s-a clasat Violeta Radu din Bacau.
Evenimentul este organizat de Asociatia Comunitatea 156 - M.Y. Murals of Youth #2 - "Go green!" Proiect realizat cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Cluj-Napoca si Visit Cluj. Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
"M.Y. - Murals of Youth nu este doar un concurs de arta, este o platforma de exprimare libera, de dialog si de inspiratie. Vedem in fiecare dintre acesti tineri artisti nu doar viitorul artei, ci si o forta care poate schimba modul in care percepem si traim in spatiul nostru urban. Ne dorim ca acest eveniment sa creasca si sa inspire si in anii ce vor urma, atragand si mai multi tineri talentati.
Suntem extrem de mandri de ceea ce am realizat la editia din acest an si de impactul pe care acest eveniment l-a avut asupra comunitatii noastre. Am vazut lucrari de arta exceptionale si tineri talentati care au transformat Piata Unirii intr-o galerie de arta in aer liber. Arta are puterea de a depasi granitele geografice si culturale, unindu-ne intr-o viziune comuna a frumusetii si a creativitatii." a declarat prof. Dr. Sergiu Georgian Mazerschi, organizatorul evenimentului si jurat
"Suntem atat de fericiti si onorati! Am fost alesi castigatorii de la "M.Y. - Murals of Youth 2024". A fost o experienta incredibila sa participam la acest concurs si sa avem ocazia sa contribuim cu arta noastra la peisajul urban din Cluj-Napoca. Desi venim din Franta, am simtit o conexiune profunda cu acest oras si cu oamenii de aici." a declarat Lugand Raphael, membru al echipei castigatoare.
"Vrem sa multumim organizatorilor, juriului si tuturor celor care ne-au sustinut. Pentru noi, acest premiu reprezinta nu doar o recunoastere a muncii noastre, ci si o motivatie imensa de a continua sa ne exprimam prin arta si sa cautam noi modalitati de a aduce oamenii impreuna prin creativitate. Clujul va ramane mereu in inimile noastre, iar aceasta experienta ne-a inspirat sa continuam sa exploram si sa ne dezvoltam ca artisti. Cu siguranta si anul urmator vom fi aici! " a adaugat Malonga Guth Lenny.
Lucrarile vor face parte din licitatia publica din cadrul Galei Comunitatii 156, iar banii se vor intoarce catre educatia urmatoarei generatii de artisti
Dupa incheierea concursului international de arta murala, M.Y. - Murals of Youth 2024, operele create de tinerii artisti raman in patrimoniul Asociatiei Comunitatii 156, alaturi de operele de arta realizate in anul precedent cu ocazia primei editii. Cei care sunt interesati de aceste opere de arta si vor sa sustina acest demers vor putea achizitiona lucrarile in cadrul Galei Comunitatii 156, din luna noiembrie, in urma unei licitatii publice. Toti banii se vor folosi pentru activitatile ulterioare si materiale de lucru pentru elevii de liceu si membri ai Comunitatii 156.
Explozie de culoare, energie si activitati in aceste trei zile creative
Pe langa concursul de arta murala, in Piata Unirii a avut loc si un concurs de breakdance unde 11 concurenti s-au intrecut pentru premiile oferite de organizatori. Spectatorii au admirat battle-uri 1v1 si ALL STYLE Battle (Breaking, Hip Hop, House, Popping, Locking, Dancehall, Afro, Vogue etc.).
Trecatorii au putut participa si la ateliere gratuite de caligrafie, de personalizat cani din ceramica si de desenat pe tricouri si au putut sa-si manifeste simtul artistic pe masina amplasata in centrul Pietei Unirii cu scopul de a incuraja interactiunea si creativitatea vizitatorilor de toate varstele. Trecatorii, de la cei mai mici la cei mai mari, au avut ocazia sa lase o amprenta personala pe masina, semnand si desenand pe suprafata acesteia.
Sustenabilitatea, tema centrala a editiei a doua a M.Y. - Murals of Youth
Conferintele organizate in cele trei zile de festival au oferit o platforma pentru discutii despre teme de mare actualitate si relevanta in contextul urban contemporan. Evenimentele au acoperit subiecte variate, de la sustenabilitate si miscarea "Go Green", pana la explorarea fascinanta a artei murale.
La cele patru conferinte au participat artisti, specialisti si experti din diferite domenii si reprezentanti ai autoritatilor locale care au creat un cadru propice pentru schimbul de idei si perspective inovatoare: Georgiana Sima, de la Primaria Cluj-Napoca, Andra Borz, fondatoarea Zaiafet pe Luna, Emilian Vasi, fondator Iarmaroc, Alex Boncu, fondator Za Kup, Andreea Tatarusanu, fondatoarea My Famous Blazer, Razvan, membru al The Change Hub, Kero Zen, artist vizual si unul dintre "motoarele" miscarii de Street Art, Karla Brosteanu, creative art director si prof. dr. Sergiu Georgian Mazerschi, organizator.
Pe parcursul discutiilor, s-au adus in prim-plan inovatii si solutii ecologice care contribuie la reducerea impactului asupra mediului, s-au explorat modalitati prin care educatia poate promova constientizarea ecologica si schimbarea comportamentului public, demonstrand angajamentul fata de un viitor mai verde.
In acelasi timp, arta murala a fost analizata din perspective multiple in cadrul conferintelor Impactul artei murale asupra spatiului urban a fost un punct de interes major, evidentiind modul in care lucrarile murale pot transforma zonele urbane si pot spori atractivitatea oraselor. Provocarile si oportunitatile pentru artistii tineri au fost de asemenea discutate, evidentiind dificultatile intampinate de acestia in accesarea resurselor si in promovarea lucrarilor lor, dar si oportunitatile de dezvoltare si expunere oferite de sponsorizari, colaborari si initiative comunitare.
Doua autobuze, transformate in opere de arta, vor circula in Cluj-Napoca
Cele doua autobuze oferite de Compania de Transport Public Cluj-Napoca au fost pictate LIVE in Piata Unirii. Dupa incheierea festivalului aceste autobuze vor intra in circulatie pe diferite rute, oferind locuitorilor si vizitatorilor orasului o experienta vizuala inedita, pe o perioada nedeterminata de timp.
"Timp de trei zile, Piata Unirii a fost transformata intr-o veritabila galerie de arta datorita talentului si dedicarii fiecarui participant, concurent, prieten, voluntar etc. Suntem extrem de incantati de ceea ce am realizat impreuna si de impactul pe care l-am avut asupra comunitatii noastre. Le multumesc tuturor celor care au contribuit la transformarea acestui vis in realitate. Fiecare dintre voi a adus ceva special si unic, iar rezultatul este o dovada clara a puterii artei de a uni si de a inspira. Lucram deja la planurile pentru urmatoarea editie a concursului "M.Y. - Murals of Youth", care promite sa fie si mai inovatoare si captivanta. Ne propunem sa extindem si mai mult cadrul acestui eveniment si sa aducem laolalta artisti din diferite colturi ale lumii, sa exploram noi forme de exprimare artistica" a declarat prof. dr. Sergiu Georgian Mazerschi, organizator
Parteneri principali: Primaria Municipiului Cluj-Napoca, Administratia Fondului Cultural National, Visit Cluj
Contact:
Sergiu Georgian Mazerschi
Tel: 0728.233.582
E-mail: comunitatea156@gmail.com
0 comentarii | 1533 vizualizări | 04 septembrie 2024 |