Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 23 Martie 2025 - 14587
Expozitiei de pictura THERE IS A LANDSCAPE IN MY HEAD a artistului vizual Eugen Alupopanu.

EUGEN ALUPOPANU | "THERE IS A LANDSCAPE IN MY HEAD’’. Dragi iubitori ai artelor, stimati colegi, avem bucuria de a va invita la vernisajul expozitiei de pictura "THERE IS A LANDSCAPE IN MY HEAD’’  a artistului vizual Eugen Alupopanu.

Eugen Pop | (aka Alupopanu), nascut la 6 octombrie 1984 in localitatea Josenii-Bargaului, judetul Bistrita-Nasaud, traieste si lucreaza in Bistrita. A absolvit Universitatea Nationala de Arte "George Enescu" din Iasi, la Facultatea de Arte Plastice Decorative si Design, sectia pictura, in cadrul clasei coordonate de profesorul Mihai Tarasi, in anul 2007. Din 2016, ocupa functia de consultant artistic in cadrul Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud. Incepand din 2019, colaboreaza alaturi de artistul Marcel Lupse in calitate de coordonator al Simpozionului International de Pictura "Scoala de la Bistrita", eveniment care reuneste artisti din intreaga lume. Din 2023, Eugen Alupopanu a preluat rolul de curator al Galeriei de Arta ROD a Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, contribuind la consolidarea si promovarea artei contemporane in zona transilvaneana.

 

 Istoricul de arta Vasile Duda remarca: "THERE IS A LANDSCAPE IN MY HEAD" nu este doar titlul unei expozitii de pictura, ales de Eugen Alupopanu, ci este expresia unui gand, a cautarii unei imagini care sa corespunda mai mult cu inchipuirea decat cu realitatea, sa confirme o simtire mai mult decat sa se armonizeze cu imaginea exterioara a unui loc. Peisajele realizate de artist s-au nascut dintr-o topografie mentala, dintr-o fuziune intre concretetea intima a primului plan si iluzia universala a planului indepartat, parca posibilul si imposibilul s-ar aseza impreuna in cadratura unei plasticitati ce sincronizeaza terra si caelum.

 

 Secolul de aur al peisajului european ne-a oferit un retetar de raportare vizuala la natura; este un mod de a privi din exterior spectacolul cresterii si descresterii ei. Mersul la peisaj impunea un proces, un flux de la urban spre rural si aducea cu sine un sentiment recuperator, cu o nostalgie oferita la pachet cu imaginea selectata, cu un colt idealizat, poate mitizat intr-un mental colectiv cu o serie de motive repetitive. Este uimitor cum, astazi, pictura ideala a ramas atasata de proiectia unui peisaj imaginar, in care coltul verde, apa, muntele se combina intr-un fel de promisiune a Edenului pierdut, dar fara sa-l fi simtit cu adevarat. Asadar, pe masura ce fiintam tot mai departe de natura, pe masura ce vedem peisajul de la distante multiplicate si prin perspectivele experimentale ale mediului virtual, ii pierdem spiritul, pentru ca nu-i mai intelegem armoniile si, implicit, nu-i mai acceptam rostul. Cred ca de aici apare dorinta artistului, ca in loc de reperele reliefurilor prezentate ca elemente de baza ale peisajului, sa coboare spre o tactilitate, spre o cunoastere personalizata, care obliga privitul prin straturi sedimentare. Eugen Alupopanu nu ne stimuleaza imaginarul orizonturilor privite cu ochii intredeschisi, el cauta mai degraba un sentiment de dincolo de peisaj, pe care il ai in ochiul mintii. Reprezentarea unui interval, al unei stabilitati imateriale, pare sa inlocuiasca temporalitatea naturalului cu o soliditate ce se insoteste cu atemporalitatea.

 

Intre zarile inalte care stimuleaza meditativul si poala joasa a cerului ce stimuleaza empatia, in peisajele cu marca Eugen Alupopanu descindem intr-un vizual al complexitatii senzoriale, al trairii de aproape prin toate simturile, al senzatiei de parte directa dintr-un intreg. Peisajul se asaza in acest fel intr-o matca ce depaseste dimensiunea pur vizuala, stimuland principiul unitatii plurale, iar perceptia dobandeste o dimensiune globala. Picturalitatea fragmentata, complexitatea frotiurilor si relativizarea conturului suspenda narativul si descoperirea progresiva, ca sa te absoarba intr-o implicare directa, ce actioneaza asupra omului recent ca o resetare interioara, ca o decorticare spre spiritus loci.’’

 

             La cuvantul de deschidere, reputatul scriitor Robert Serban va vorbi despre personalitatea si opera maestrului Eugen Alupopanu. Expozitia ce cuprinde o suita de lucrari din  colectia artistului,  va avea vernisajul joi, 13 martie, ora 18:00 si ramane pe simezele Galeriei Brateanu situata in Timisoara pe Str. Lucian Blaga Nr. 8, pana in data de 26 martie 2025. Expozitia se bucura de sprijinul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud  si a Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud. Pentru informatii suplimentare ne puteti contacta la adresa de e-mail: brateanucostin@gmail.com sau la telefon +40724523525.

 

 

 

Va asteptam cu drag,

Costin Brateanu

0 comentarii1253 vizualizări07 martie 2025




rss 2.0
rss 2.0