
Intr-o frumoasa si insorita zi de inceput de primavara, joi, 6 martie 2025, elevii de clasa a VIII-a din cadrul Scolii Gimnaziale Sieut au participat la un inedit atelier cultural-educativ desfasurat la fieraria mesterului Dumitru Trif din satul Sieut.
Fieraritul este un mestesug foarte vechi, putand fi considerat o reminiscenta a mestesugurilor medievale, iar forma in care se practica astazi a ramas putin schimbata la noi fata de ultimele secole. Acesta este transmis pe filiera transgenerationala, de la tata la fiu sau de la maestru la ucenic, fiind una dintre meseriile mai putin cunoscute si accesibile omului modern.
Cu scopul de a afla tainele acestui mestesug, am inceput sa studiez mai atent acest subiect, ca parte integranta din activitatea mea de cercetator stiintific in domeniul culturii traditionale, astfel ca, in aceasta perioada, derulez, in cadrul Serviciului Cultura Traditionala al Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, un "Proiect Multianual de Cercetare Stiintifica" ce vizeaza documentarea asupra mesterilor fierari de pe Valea Sieului, un demers cultural de anvergura, cu finalitate publicistica. In cadrul acestuia, am efectuat o serie de cercetari si vizite in teren si am identificat, doar in ultimul an, nu mai putin de 15 mesteri fierari care mai sunt inca activi in satele de la poalele Muntilor Calimani.
Cel mai renumit si respectat mester fierar din zona este Dumitru Trif, cunoscut ca si "Trifu", din Sieut. Acesta are 57 de ani si practica meseria de mai bine de 40 de ani. La 16 ani a mers ucenic la Caculea Vasile, un fierar batran din Rustior, iar apoi a facut ucenicie la fieraria C.A.P.-ului din satul sau, dar si la un atelier din Bistrita. In anul 1989 si-a construit propria fierarie, acasa, acolo unde lucreaza si astazi. Cand si-a cumparat uneltele de fierarie - nicovala, ciocane, clesti, foi, menghina, masina de gaurit, raspal, acestea l-au costat pret de doua vaci.
Despre experienta sa de o viata in acest domeniu, fierarul din Sieut ne spune: "Eu am lucrat numai cu calul langa mine, ca potcoava se face numai dupa piciorul calului. Nu faci potcoava fara sa ai calul la fierarie. Si nu s-o dus niciodata nici un cal nepotcovit de la mine! Multi ziceau ca eu am fost imblanzitorul de cai, hipnotizatorul cailor, ca orice cal statea la mine la potcovit. Animalul simte omul! Dupa catva timp, cand vedeam calul pe drum, stiam cum ii trebuie facute potcoavele; stiam masura la cal, ca aveam deja ochiul format!"
Fierarul este cunoscut pentru stilul sau unic in care lucreaza potcoavele si a avut si ucenici, iar de-a lungul timpului a potcovit cai nu doar din satul Sieut, ci si din Rustior, Lunca (Fris), Monor, Gledin, Uila, Santioana sau Mariselu. Mai mult decat atat, a potcovit inclusiv boi si vaci (animale cu unghia despicata), la acestea tehnica de potcovire fiind una aparte.
Ineditul atelier cultural-educativ de la Sieut a fost posibil datorita faptului ca acest sat este unul renumit pentru specificul sau, pentru modul in care oamenii mai traiesc traditia si se raporteaza la ea si, mai ales, datorita mesterului fierar Dumitru Trif, care practica activ aceasta meserie. In ultimii ani, efectivele de cabaline s-au mai imputinat, dar pentru mult timp au fost peste 300 de cai, doar in satul Sieut, care trebuiau potcoviti periodic, iar mesterii fierari erau foarte cautati. Fierarul din Sieut a fost deschis ideii de a gazdui un asemenea proiect cultural-educativ la fieraria sa pentru tinerii din comuna si de a le impartasi cateva dintre tainele meseriei sale.
Asadar, elevii Scolii Gimnaziale din Sieut (care provin atat din satul Sieut, cat si din satele Lunca si Rustior), au avut ocazia sa vada meseria de fierar practicata de un mester cu experienta. Acestia s-au aratat interesati si dornici de a colabora cu fierarul, implicandu-se activ si ajutandu-l la facutul potcoavelor pentru calul ce astepta cuminte, in fata fierariei, pentru a fi potcovit.
Astfel, patru dintre baietii prezenti la fierarie au si interactionat cu elementele specifice meseriei de fierar, fiind "ucenicii" mesterului; unul dintre ei "a dat la foi", ajutand la intretinerea focului, iar trei dintre ei "au dat la baros", ajutand fierarul sa faca potcoavele cu care va fi "incaltat" calul. Elevii il cunosteau cu totii pe mester si auzisera de el, chiar daca nu toti erau din satul Sieut, ci si din satele invecinate. Unii dintre ei ne-au marturisit ca au mai avut tangenta cu domeniul, avand cai acasa, iar cativa chiar fusesera anterior la fierarie cu parintii sau cu bunicii lor, la potcovit. Acestia s-au aratat incantati si impresionati de ceea ce au vazut si experimentat aici, fiind cu totii deschisi unei astfel de noi experiente, iar atelierul a fost unul interactiv, care s-a dovedit pe deplin a fi o reusita.
Despre ceea ce le-a prezentat vizitatorilor sai, mesterul fierar Dumitru Trif ne-a spus: "Astazi, prima data le-am aratat cum se ia vechea potcoava jos, cum se curata unghia la cal si cum se face o potcoava noua in foc; apoi, le-am explicat si le-am aratat cum se caleste o secure (si am si facut o demonstratie pe tema asta), le-am aratat si explicat cum se sudau mai demult doua bucati de fier deolalta, in foc, fara sudura, si unde se poate vedea la ce temperatura se incalzeste fierul, dupa culoarea pe care o are. Le-am mai aratat si partile componente ale unui plug; stiau ce-i plugul, dar nu stiau toti sa imi explice care sunt elementele componente: care-i cormana, care-i trupita, care-i barsa. Dar stiau despre ele. I-am chemat sa vina intr-o zi sa tragem si o brazda cu plugul, sa aram in gradina, si n-au zis ca nu vin! Au cooperat, au fost foarte interesati. Bogdan o dat la foi, iar trei dintre ei - Alex, Victor si Ionut, au dat la baros si m-au ajutat sa fac potcoavele. Doi dintre ei au mai fost aici, unul chiar singur a venit la fierarie, in ajutorul cuiva, si stie, se invata. Si acum, daca tot m-au ajutat la potcoave, ma duc sa potcovesc calul care ma asteapta in fata fierariei!"
Inca o data, ne bucuram ca mesterul fierar Dumitru Trif din Sieut a fost deschis unei astfel de idei si a imbratisat initiativa de a gazdui un atelier cultural-educativ, transmitandu-le pe aceasta cale si tinerilor din cunostintele sale si povestindu-le si despre anii de ucenicie. Pentru acestia va fi, cu siguranta, o amintire frumoasa si consideram ca, prin acest proiect, "am pus o samanta" de traditie, autentic si frumos in sufletele acestor tineri elevi care, desi provin din mediul rural si au tangenta cu activitatile agricole, prea putin se mai implica astazi activ in cadrul acestora. Privirile lor si zambete de pe chip ne-au confirmat ca le-a placut experienta, vizita lor la fierarie fiind una ce i-a surprins in mod placut.
In cadrul acestui atelier, elevii au fost insotiti de doamna Mariana Dumbravan, secretarul scolii, care ne-a ajutat si cu unele aspecte tehnice (suport foto-video), de domnul invatator Pantea Ignat jr., un crescator de cai si iubitor de animale, precum si de profesorul de desen Daniel Nasaudean, bine-cunoscut ca solist al Trupei "The Boulevard" din Bistrita. Acesta din urma a fost deosebit de impresionat de ceea ce a avut ocazia sa vada la fieraria mesterului din Sieut, la finalul vizitei marturisindu-ne: "A fost o experienta foarte interesanta! Eu, nemaiavand rude la tara, nu am mai vazut asa ceva! Este pentru prima data in viata mea cand dau de astfel de chestii! M-a impresionat in mod deosebit tehnica de lucru a fierarului, dar mai ales felul lui de a povesti si de a se exprima, de a interactiona cu elevii si de a-i atrage spre meserie; are o carisma aparte!"
Aceasta actiune a fost posibila datorita bunei colaborari dintre Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud si institutiile din comuna Sieut, iar pe aceasta cale se cuvine sa-i adresam multumiri doamnei profesor Camelia Stefanescu, directorul Scolii Gimnaziale din localitate. De asemenea, ii multumim domnului primar Mihai Gheorghe Ivan pentru sprijinul neconditionat acordat in sustinerea tuturor activitatilor culturale din comuna Sieut.
Dumitru Trif este un fierar renumit in zona, cunoscut si pentru amprenta sa unica pe care o lasa asupra lucrarilor sale, dar si pentru implicarea activa in proiectele culturale derulate anterior de catre institutia noastra culturala judeteana, dar nu numai. Acesta a participat in cadrul filmarilor pentru documentarul etnografic "Obiceiul Plugarului la Sieut. Iesitul Plugului Intai", realizat in anul 2017 (atunci cand a ascutit fiarele de plug si a pregatit potcoavele cailor pentru arat), dar si in cadrul altor proiecte documentare internationale, precum filmarile pentru productia "Off the Beaten Track" a regizorului Dieter Auner, un documentar realizat la Rustior in anul 2010 (in cadrul caruia s-a filmat cum mesterul caoaci potcovea un cal la fieraria sa din Sieut).
Pe langa aparitia in aceste productii documentare, prezenta mesterului fierar Dumitru Trif mai poate fi regasita si in cadrul altor publicatii, precum Revista de Cultura si Traditii "Spice" a Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud (Nr. 1/2019), in Albumul Foto "Obiceiul Plugarului la Sieut", al aceleiasi institutii (2020), dar si in cadrul proiectului "Harta Mesterilor in Constructii din Romania", un proiect derulat de Ordinul Arhitectilor din Romania (2021), acolo unde apare in cadrul unei pagini de prezentare special dedicate sau, recent, in "Catalogul Mesterilor Populari din judetul Bistrita-Nasaud", un catalog-album al institutiei culturale bistritene (2024), precum si in publicatia noastra culturala "Revista Ilustrata" (2024).
De asemenea, vizite de studiu la fieraria sa au mai facut, in anii trecuti, specialisti nu doar din judetul nostru, ci si din judetele Sibiu, Salaj si Suceava sau chiar din strainatate. Cu totii au fost incantati de ceea ce au vazut atunci cand i-au trecut pragul atelierului sau.
Fierarul din Sieut este bine-cunoscut pentru activitatea sa de potcovire a cailor, dar mai realizeaza si alte obiecte, precum securi, ciocane, scoabe, balamale, unelte agricole (pluguri, semanatori), cadre metalice pentru carute, sanii, unelte pentru padure si constructii, porti, garduri.
Dumitru Trif este un om iubit de intreaga comunitate, avand un caracter frumos; satenii apeleaza la el cu toata increderea, fierarul fiind astfel un factor esential pentru mentinerea traditiilor si a obiceiurilor locale, pentru sustinerea agriculturii si a modului de viata traditional, importanta definitorie a fierarului in cadrul unui sat fiind recunoscuta inca din vechime, acestuia oferindu-i-se tot respectul cuvenit, fiind un om de vaza in comunitatea sa.
Astfel, se dovedeste pe deplin ca fierarul Dumitru Trif din Sieut este un purtator, pastrator si transmitator de elemente de patrimoniu cultural imaterial, care lucreaza cu mijloace traditionale, specifice, nealterate, o meserie pe care a deprins-o in anii de ucenicie si pe care si-a slefuit-o de-a lungul deceniilor de munca, avand o pasiune extraordinara pentru aceasta, indragind deopotriva atat caii, cat si oamenii.
Atelierul cultural-educativ de la Sieut reprezinta asadar un model de buna practica, ce se inscrie in recomandarile politicilor culturale vizate de UNESCO, prin ideea de transmitere, in cadrul comunitatilor locale, a patrimoniului cultural imaterial viu, specific, cu accent pe implicarea activa a membrilor acestora si cu adanci reverberatii in mediul satesc.
Se spune ca, daca vrei sa afli si sa intelegi cu adevarat specificul lumii rurale, trebuie sa mergi de nenumarate ori intr-o anumita zona, pentru a o cunoaste, pentru a-i simti si trai pulsul. In ceea ce ma priveste, desi am mers de foarte multe ori pe teren, la Sieut, fiecare vizita de documentare imi ofera noi si valoroase informatii despre subiectul cercetat, dar si posibilitatea de a intra si mai profund in contact cu oamenii satelor. Desi il cunosc de mult timp pe mesterul fierar Dumitru Trif, acesta m-a impresionat in mod deosebit in cadrul atelierului de joi; m-a surprins modul sau dezinvolt in care a interactionat cu elevii, stilul pedagogic in care le-a explicat toate detaliile ce tin de activitatea sa, precum si bunavointa si deschiderea extraordinara pe care le-a manifestat fata de acest proiect, fiind mereu cu zambetul pe chipul sau senin.
Aducandu-i alese multumiri mesterului fierar pentru tot ceea ce face pentru comunitatea locala din Sieut, dar si pentru sprijinirea traditiilor zonei, pot spune doar atat: "De-a lungul timpului, am invatat multe din carti, dar am invatat totul de la oameni!", dovedindu-se din plin ca oamenii satelor noastre sunt un izvor nesecat de frumusete si de intelepciune, care merita pretuiti si respectati la adevarata lor valoare!
dr. Patricia-Smaranda Muresan
etnolog si cercetator stiintific
Serviciul Cultura Traditionala
Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
0 comentarii | 1239 vizualizări | 10 martie 2025 |