Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Cartea cu coperti de sticla.

"Cartea cu coperti de sticla", aparuta la editura online Semanatorul, in noiembrie 2011, cuprinde un larg si dens interviu realizat de jurnalistul Menut Maximinian cu scriitoarea Melania Cuc. Mai mult decat destainuirile unui generos si complex interviu, dezvoltat pe baza unor extrem de dibace intrebari, cartea este o adevarata epopee a unei vieti, rezultata dintr-o spontana si perfecta urzeala de cuvinte, date, fapte si idei, pe care am putea extinde-o unei epoci corespunzatoare ultimei jumatati de secol.
Problemele dezbatute in dialogul, diferit cantitativ dar consistent, purtat intre doi prolifici scriitori si jurnalisti bistriteni, se dezvolta pe multiple planuri care se intrepatrund, alunecand unul spre altul, concentrandu-se si alcatuind, cursiv si spontan, nu doar o remarcabila biobibliografie cat, mai ales, conturul unei vieti zbuciumate dar si echilibrate, o adevarata lectie model. Cartea nu doar se citeste, ea se simte si te captiveaza inca de la primele pagini, intoducandu-te intr-o atmosfera calda, plina de culoare si enigme, care te apropie de cei doi protagonisti.

Putine lucruri mai raman nespuse despre Melania Cuc, o femeie care te cucereste din prima clipa, o scriitoare care isi vinde "cartile direct din creier" si nu mai are "timp de negocieri pentru a spori frumusetea cuvantului..."
Despre Menut Maximinian, care a vazut lumina zilei la Timisoara dar petrecandu-si copilaria la poalele Tiblesului, se poate spune ca s-a "nascut din folclor", pe care il apara si il perpetueaza prin toate mijloacele, ca etnolog si jurnalist, dar si ca scriitor, abordand variate teme care patrund in sufletele oamenilor, in randul carora a devenit cunoscut si apreciat. Numeroasele sale interviuri, cu zeci de personalitati, rezultat al unei munci de peste 10 ani, au fost cuprinse in cartile sale de confesiuni, monografii, antologii si interviuri, unele dintre ele recent lansate, in 2011.

 

Rasunetul - Niculae Vrasmas

1 comentariu2821 vizualizări07 noiembrie 2011




rss 2.0
rss 2.0