Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 21 Martie 2023 - 14587
Ducu Bertzi: In cazul muzicii folk varsta publicului nu a urcat odata cu varsta noastra, ci dimpotriva!

Sunt tot mai multi tineri atrasi de folk si salut ideea organizatorilor festivalului de la Bistrita de a oferi sansa cat mai multor tineri sa fie prezenti in sala, la Gala Bistrita Folk Zece - ne-a declarat indragitul cantautor maramuresean in aceste zile, in care se afla alaturi de mama sa la Sighetu Marmatiei.  Ducu Bertzi crede ca muzica folk este acasa la ea pretutindeni in tara, nominalizand, totusi, cateva orase din Moldova si Transilvania. Intre ele si Bistrita, unde Ducu va concerta impreuna cu Mihai Nenita vineri, 18 noiembrie.

 Fl.S.:    Ducu Bertzi, stiu ca in aceste zile te afli la Sighetu Marmatiei si te intreb "pe cine si cate carari" te poarta acest sfarsit de toamna…

Ducu Bertzi: Da, sunt in Maramures pentru cateva zile, dupa ce am participat la Alba-Iulia la festivalul Ziua de maine, o editie extreme de reusita, cred ca esti de accord cu mine! Si mi-am spus sa vin pentru cateva zile la Sighet, pana vineri, cand am sa vin la Bistrita unde voi participa, si-o spun cu mare bucurie, la a zecea editie a  festivalului de folk pe care il faceti voi acolo de zece ani si care se va concretiza anul acesta printr-o gala extraordinara. Un adevarat eveniment si este pentru prima data cand va fi in Sala Polivalenta!

Fl.S.:  Da, il facem in Sala POlivalenta ca sa poata veni cat mai multi oameni si asteptam cat mai multi tineri acolo, pentru ca iata, la o jumatate de veac de la aparitia folk-ului in Romania, acest gen muzical a ramas tanar!

Ducu Bertzi: Asa este, iar publicul este in permanenta reamprospatat ca si varsta si varsta sa nu pot sa spun ca a urcat odata cu varsta noastra, ci din contra, a scazut, fiind foarte multi tineri care sunt atrasi de folk si de aceea salut ideea ta de a face aceasta gala la zece ani intr-un spatiu mult mai deschis. Casa de Cultura a fost exceptionala, de fiecare data si ne-a primit cu bratele deschise, dar deja era foarte multa lume si pentru o gala este foarte bine ca ai gandit asa.

Fl.S.:  Ne gandim sa atragem cat mai multi tineri la aceasta gala si sa le oferim posibilitatea de a se aseza pe covoarele care vor acoperi podeaua, in fata artistilor, daca doresc acest lucru. Sa fie mai aproape de ei! Asta ne va aminti de spectacolele tineretilor noastre, daca vrei chiar de Cenaclul Flacara.

Ducu Bertzi: Este foarte bine asa, fiindca cu ei atat de aproape se creeaza acel flux magnetic pana in sala, de care este nevoie la un astfel de concert.

Fl.S.: Ducu Bertzi, care mai este pulsul muzicii folk in tara, pentru ca tu esti invitat tot timpul la concerte… Exista zone mai ardente, pentru muzica folk?

Ducu Bertzi: Sigur, daca as face o retrospectiva a acestui an, unde am fost invitat si in care muzica folk a fost foarte bine primita si la recitalurile mele, dar si in cazul altor recitaluri, as mentiona orase ca Suceava, Botosani, Iasi, Bacau, Piatra-Neamt - dar nu mai jos de acolo, iar in Ardeal ar fi Alba-Iulia, Targu-Mures, Cluj, Bistrita acuma si Baia-Mare. Si sigur Bucurestiul care are cluburi foarte multe in care sunt aparitii ale folkistilor, cateodata chia mai multe la aceeasi ora, ceea ce nu-i tocmai bine, fiindca publicul nu poate sa participle la toate odata.

Fl.S.: Ai o invitatie adresata fanilor tai pentru Gala Bistrita Folk Zece de vineri, 18 noiembrie?

Ducu Bertzi:  Desigur! Dragi spectatori din Bistrita si nu numai din Bistrita,  va asteptam vineri seara la Sala Polivalenta la gala muzicii folk, la a zecea editie a festivalului vostru. Va fi o editie de nota zece  si datorita dumneavoastra! Va asteptam cu drag acolo!

                                                             A consemnat Florin Sasarman

 

 

   Gala Bistrita Folk Zece este organizata de Centrul Cultural Municipal Bistrita si ASCRIM, cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Bistrita, al Centrului Judetean pentru Cultura si al Directiei Judetene de Sport si Tineret Bistrita-Nasaud. Spectacolul se va desfasura in data de 18 noiembrie la Sala Polivalenta, de la ora 18.00, iar biletele de intrare au fost puse in vanzare la Centrul Cultural Municipal Bistrita. Pretul unui bilet este de 20 de lei, elevii si studentii beneficiind de o reducere de 50%.

0 comentarii2667 vizualizări15 noiembrie 2011
rss 2.0
rss 2.0