Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 30 Martie 2023 - 14587
Taina luminii care se alege din intuneric.

Sub semnul  Editurii Eikon din Cluj Napoca, a aparut recent, cel mai nou volum de poeme semnate de  Grigore Avram. Intitulata CU RAND, cartea  aduna, in cele aproape 200 de pagini, versuri inedite si in care, autorul a picurat roua  unor amintiri nu doar din trecut ci si din viitor.

Asa cum ne-a obisnuit cu cartile sale anterioare, si de data aceasta, poetul Grigore Avram ne ofera o gama de sentimente diverse, unele preluate din imediata noastra vecinatate dar si altele de o verticalitate care tine doar de lumina eternitatii divine.

Osciland intre teluric, anteic si sideral, Grigore Avram face un exercitiu de innobilare a sintagmelor care, prin simplitatea exprimarii lor in intregul unui singur vers, devin memorabile.

Recunoscut fiind ca un scriitor care si-a  axat, ideatic, opera literara pe filosofia care tine  de stiinta si civilizatia Padurii, Grigore Avram a depasit forma de exprimare poetica din primele sale volume, intrebarile cele mai naucitoare si raspunsurile intelectualului care este, au conclucrat perfect si intr-o structura poematica ce ii este proprie.

Inconfundabil ca stil,  mereu incercat de indoielile ce fac dintr-un sambure de vis, pagina scrisa, autorul volumului DE CURAND  a nemurit locurile sale natale, timpul copilariei si chiar si cotidianul  fara stralucire aparentra, in expresii poetice care ii apartin in intregime si care, stau la baza edificiului cartilor prezente si viitoare.

Harnic, talentat si chemat sa cante in corul Poetilor care au ceva a-i spune Lumii  de maine, Grigore Avram  marturiseste prin litera scrisa, despre rolul pe care il are ca Om pe planeta Pamant.

Valurile crizei mondiale nu-i perturba ratiunea de-a fi, dimpotriva, poetul, sensibil si pragmatic, isi ridica si mai sus zidul cetatii in care creeaza. Sentimnetele sale sunt perene.Nemuritoare.

 Nu se lasa atras hipnotic de moda poeziei actuale si ca un ctitor de biserici din lemn, Grigore Avram isi construieste fiecare poem , cerc in cer,  desvarsindu-si opera literara.

       Absolutul si dorinta de curatire sufleteasca prin gloria  sintagmei, sunt teluri greu de atins in conjunctura civilizatiei de la capatul Mileniului Trei, sunt notiuni ca si abstracte pentru multi dintre noi, muritorii de rand, dar care, pentru autorul  volumului CU RAND sunt doar motive de meditatie.

 Prea mult, prea putin? In echilibru, ca pe un cantar de sticla foarte foarte subtire, asa stau , in carte,  intrebarile esentiale ale umanitatii, si poetul stie sa le valorifice, apoi ne invata cum sa calatorim, la singular, prin tot acest labirint, in care dragostea ca notiune definitorie, are mai multe valete decat am crede.

Parintii, femeia iubita, copiii, vecinii de idealuri si toti cei alaturid e care isi castiga firimitura de eternitate,- numele comune si numele prorprii, toate acestea sunt conexiuni interumane, semne  asezate cu dibacie in cofrajul prezentului. Poemele lui Grigoare Avram devin, astfel,  trepte de perfectiune a spiritului care creaza. Si... Grigore Avram creaza dupa chipul si asemanarea sa, adica, scrie cu rabdare, cu modestie si mai ales, scrie  cu intelepciune. La el, anotimpurile in curgerea lor repetitiva sunt motive de poveste  dar si de meditatie, componenta a misterului care invaluie Universul,  si Taina pentru individul care este mult mai mult decat martorul curgerii vremii.

       De la tesatura, stravezie de vechime, a sarbatorilor de altadata, pina la idealul umanitatii, de la  amprenta materna spre globalizarea galopanta in care convietuim haotic, drumul  poetului  este distinct, ca un fir de sange ce se prelinge cu finete de caligafie chinezeasca. In plan opus, nu lipseste fermitatea celui care stie  ca are un tel, are un destin de implinit.

Grigore Avram scrie cu usurinta, este poetul care asuda numai in vis. El isi cunoaste potentialul fertil al cuvantarii si se foloseste de verbe cu profesionalism.

Intr-o etapa culturala cu nunatari precare si cu vulgaritatea asezata in fata esalonului unoer poeti cam rebeli, Grigore Avram vine si ne demonstraza ca,  a scrie in stil clasic nu este defel desuet si nici nu este la indemana oricui.

       CU RAND, o carte frumoasa si densa prin compozitie, un volum alcatuit din fresce diferite ca  valoratie a culorilor din care provin. Nimic nu pare a-i fi strain autorului, in valmasagul lumnii prin care, el trece cu credinta ca nu a fost trimis fara un rost al sau, aici, pe Pamant.

Grigore Avram ne demonstreaza inca o data  ca a fi Poet este un Dar, iar Cuvantul zidareste in sufletul sau necontenit.

       Este o tihna de maturitate, autumnala parca, in jurul multora dintre poemele pe care Grigore Avram le-a scris cu rand, adica, le-a scris cu  un rost, ca orice lucru gospodaresc, bine gandit si bine facut.

 

Melania Cuc.

0 comentarii2681 vizualizări30 noiembrie 2011




rss 2.0
rss 2.0