Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 07 August 2022 - 14587
Noaptea Muzeelor si la Bistrita.Ep.1-Arta plastica si sala Crimelor Comunismului stalinist din anii 40.(65 de poze)

Muzeul Judetean Bistrita-Nasaud si-a deschis portile si in acest an, in cadrul Noptii Muzeului, in data de 18 mai, intre orele 18:00 si 24:00. Pe langa expozitiile permanente si temporare care au putut fi vizitate, programul serii a continut si o vizionare de film istoric "Patru feluri de a muri" realizat de Nicolae Margineanu, dupa un scenariu de Marius Oprea care a rulat de la orele 1800, 2000, 2200.

Intrarea a fost gratuita pentru toate evenimentele cuprinse in aceasta perioada.

Managerul Muzeului Judetean Bistrita-Nasaud - Gavrilas-Vasilichi Alexandru George a precizat ca "Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta si aflat deja la a opta editie. Evenimentul este patronat si anul acesta de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor (ICOM)" .

 

 

Foto - Marius Chiuzan.

 

 


Sectia arta plastica - si sala crimelor comunismului stalinist in Romania din anii 40.  

 Expozitia de baza - Arta contemporana - a Muzeului judetean Bistrita-Nasaud se afla adapostita in cinci sali de la etajul aripii drepte a Muzeului situat pe str.General Grigore Balan, nr.19 din Bistrita.

Dupa mai multe locatii atribuite Muzeului, in 1986 se reuseste adunarea celor patru sectii in actualul spatiu iar in anii urmatori au fost facute mai multe amenajari expozitionale dar cu restrictiile impuse de vremuri.
Colectia de arta a muzeului, formata din peste 700 de piese de pictura, sculptura si grafica obtinute prin achizitii, donatii ori transferuri, a urmat si ea acelasi traseu.

In anii 2007-2008 se reuseste reorganizarea si restaurarea salilor expozitionale in si la un standard expozitional adaptat noilor cerinte europene. Lucrarile de arta care formeaza expozitia au fost selectate dupa tendinta stilistica si a personalitatilor artistice si se vrea un duct expozitional care sa inmanuncheze rezultatul cautarilor artistice din centre culturale precum: Bucuresti, Cluj-Napoca, Tg.Mures, Baia Mare, Timisoara, Iasi, Bistrita etc.
Facand un excurs expozitional, se remarca lucrarile de sculptura in piatra realizate intre 1930-1944 de Borgo-Prund (Arnold Cencinski) donate in 1953 de Alster Elena Ema (n.Cencinski) Muzeului regional Bistrita abia infiintat.

Cioplite in piatra, sculpturile ne arata un creator stapan pe propriul stil, pe o profunda cunoastere a formelor iar ca orientare se indreapta spre goticul transilvan, cu unele trimiteri spre simbolism. Facand parte din generatia lui Cincurencu, Fekete, Plesa este remarcat de critica vremii ca o personalitate de sine statatoare. Participa la expozitii si actiunii artistice pana in 1944, an in care pleaca spre occident stabilindu-se in SUA, dupa care nu ne mai parvin date despre el.
Alaturi de aceste sculpturi, un spatiu aparte il ocupa lucrarile in piatra si lemn ale lui Grigore Bradea caruia i se alatura sculpturi realizate de: Peter Iacobi, Egon Lëvith, Ion Deac - Bistrita, Mircea Roman, Mircea Mocanu ...

Continuand excursul si referindu-ne la pictura, vom observa panotarea realizata pe probleme si asocieri stilistice, coloristice si afinitati creatoare ale diferitelor generatii.
De la un anumit fel de realism si postimpresionism in lucrarile semnate de Silvia Cambir, Anton Lazar, Lucia Piso, Margareta Nemes, Leonid Elas ori Teodor Harsia se face trecerea la discipolii lui Ciucurencu cu picturi semnate de A.A.Ciucurencu, Aurel Nedel si realizate in treceri subtile dar clare de la culoare la culoare ori Mihai Bandac cu vagi trimiteri la realitate doar prin semne care dau statut de peisaj picturii.

Picturile lui Florin Niculiu, Florin Ciubotaru, Ion Dumitriu dominate de un suprarealism feeric si un colorit straniu armonizat dar bine sustinut plastic fac constrast cu cele realizate de Teodor Moraru, Ion Banulescu, Serban Gabrea, Lucian Cioata, Marin Gherasim, Florin Mitroi printr-un impresionism dozat si articulat in culoare, cu repere din matricea satului romanesc.

Daca picturile lui Adrian Chira, Mariana Serban, Leon Vreme, Constantin Flondor dau dovada de un expresionism in culori aproape fove, fapt ce uneori ii apropie dar ii si desparte in acelasi timp, peisagistica din picturile semnate de Teodor Botis, Adrian Podoreanu, Horia Pastina, Benone Suvaila, Paul Sima se prezinta realizate in griuri bine modulate fara sa perturbe si sa agaseze prin zvicniri dure de culoare ci, dimpotriva, cu o tacita si adanc observata armonie lirica a motivului.

Prin picturile lui Vasile Tolan, Miron Duca, Marcel Lupse si Octavian Stoia si prin totemismul lui Stefan Pelmus, putem face o trecere spre arta abstracta a lui Virgil Preda si spre constructivismul modular a lui Mihai Olos care ajunge sa creeze utopii ca "orase planetare" ori "interplanetare" posibil de realizat macar imaginar.
Expozitia urmeaza a fi imbunatatita prin noi achizitii ori donatii spre o mai ampla privire asupra artei contemporane romanesti. 

 

 

0 comentarii2436 vizualizări19 mai 2012
rss 2.0
rss 2.0