Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Miercuri 30 Aprilie 2025 - 14587
Lansare de carte.

Cartea "Enumeratio plantarum vascularium sponte crescentum et frequentius cultorum districti Bistriciensis-Nassodensis" , Pars prima, auctore Constantin Svoboda dictus Tibi.... este, pentru cei care inca mai pot descifra latina, exact ceea ce scrie pe coperta: prima parte din lista plantelor din Judetul BN. 

 Care plante? Doar cele superioare sau "vasculare" (cu vase speciale prin care circula seva), mai precis plantele cu flori plus ferigile. Un numar cel putin egal de specii - muschi, licheni, ciuperci, dorjodii, mucegaiuri, alge - isi astepata inca randul.

 Doar prima parte? Da, adica 977 de specii din cele 2450 semnalate din jud. BN, adica 39.88% din totalul speciilor. Pentru restul trebuie sa asteptam publicarea partii secunde a listei, pe care autorul o are intr-o faza avansata de redactare.

 De ce jud. BN? Pentru ca aici si-a desfasurat activitatea autorul: datele culese din teren si din literatura de specialtate in 51 de ani au fost apoi prelucrate pentru tipar intr-o perioada de trei ani.

 De ce titlul, prefata si abrievierile sunt in limba latina? Pentru ca pana de curand limba latina era limba de comunicare in botanica (mai exact doar la inceptul acestui an ultimul Congres International de Botanica a abrogat obligativitatea publicarii descrierilor botanice in limba latina). Publicarea in latina are avantajul ca este inteleasa oriunde exista un cititor avizat si a durat din Evul Mediu vest-european pana in epoca moderna cand limbile moderne (engleza in primul rand) au preluat misiunea de mediu universal de comunicare.

 In afara de denumirea stiintifica, pentru fiecare specie se indica principalele sinonimii, denumirea/denumirile populare, indicatii despre modul in care creste planta (spontana sau cultivata), date despre raritatea speciei, precum si locurile unde s-a gasit pentru formele mai rare. Speciile din prezentul volum, apartindand la 87 familii botanice, sunt enumerate in ordinea din ultima editie (a treia) din lucrarea moderna dedicata florei Romaniei - _Flora ilustrata a Romaniei_ de Prof. dr. Vasile Ciocarlan, publicata la Editura Ceres, in Bucuresti, in anul 2009.

 Volumul, tiparit in anul 2012 la Editura Eikon din Cluj-Napoca contine 229  de pagini: sectiunea cea mai consistenta (129 pagini) este dedicata enumerarii celor 977 de specii de plante cu cele 2155 sinonime aferente, pe urmatoarele 51 de pagini sunt listate abrevierile (1800 de nume de autori, cu indicarea perioadei cand au trait/publicat, plus alte 27 de abrevieri curente in lucrarile de acest gen), apoi urmeaza o lista bibliografica de 308 titluri care ocupa 31 de pagini, indexul genurilor si familiilor (pe trei pagini) si cuprinsul (alte trei pagini).

 Care ar putea fi importanta unei astfel de carti? Tirajul limitat si publicul tinta, la prima vedere elitist, ar pleda pentru o publicatie de nisa. Datorita reliefului variat si faptului ca inca suprafete intinse (cam doua treimi din total) se afla inca in regim natural sau seminatural, flora din BN est remarcabil de bogata, continand 88.67% din numarul de specii cunoscut din Transilvania, respectiv 64.56% din flora Romaniei. Orice persoana sau organizatie implicata in valorificarea resurselor naturale sau conservarea naturii ajunge mai devreme sau mai tarziu in situatia de a avea nevoie sa cunoasa lista speciilor locale de plante, de a sti daca o specie anume creste sau nu in zona, daca este spontana sau cultivata. O astfel de sinteza, care reprezinta suma cunostintelor despre flora locala, permite publicului larg sa aiba acces la cunoasterea acumulata de autor intr-o viata dedicata pasiunii pentru plante.

 Iata de ce recomand calduros achizitionarea volumului in bibliotecile tuturor celor interesati de natura din BN. Intr-o perspectiva nu prea indepartata sugerez posibilitatea postarii acestei liste de specii pe internet, pentru ca astfel sa fie cu adevarat accesibila unui numar maxim de utilizatori.

 

Doru M. Rusti.

 

Foto- Marius Chiuzan.

 

0 comentarii133 vizualizări11 decembrie 2012




rss 2.0
rss 2.0