Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
La ce bun cercetarea etnologica - azi ? Riturile de trecere - de Vasile V. Filip si Menut Maximinian.( 75 de poze)

Prof. univ. dr. Ion Cuceu - directorul Institutului "Arhiva de Folclor al Academiei Romane" Cluj-Napoca, Vasile V. Filip si Menut Maximinian au realizat un proiect extraordinar, de la care au de invatat si alte judete. In organizarea Consiliului Judetean, Centrului Judetean pentru Cultura, Bibliotecii Judetene si a Institutului "Arhiva de Folclor al Academiei Romane" Cluj-Napoca, in sala de sedinte a Consiliului Judetean a avut  loc dezbaterea "La ce bun cercetarea etnologica - azi" si  lansarea cartii "Cultura traditionala imateriala romaneasca din Bistrita-Nasaud", vol. I - "Riturile de trecere" de Vasile V. Filip si Menut Maximinian, aparuta la Editura "Eikon" - cu participarea unor etnologi cunoscuti la nivel national.

Manifestarile au fost deschise de Emil Radu Moldovan, presedintele CJ, care a subliniat rolul pastrarii si conservarii traditiilor spre cunoasterea identitatii noastre, felicitand, in acelasi timp, pe cei doi cercetatori bistriteni Vasile V. Filip si Menut Maximinian, membrii in Asociatia Etnologilor din Romania si colaboratori ai Institutului "Arhiva de Folclor a Academiei Romane" pentru reusita de a aduna frumusetiile judetului intr-o carte, asigurandu-i pe cei prezenti ca in vizorul judetului se afla si cercetarea, care va fi continuata, in proiect existand deja un nou volum - "Sarbatorile".

Alexandru Pugna, vicepresedinte CJ, apropiat al culturii romanesti, promotor al acesteia a spus ca un popor fara traditii este sarac, multumindu-le celor care timp de un an s-au aplecat asupra cercetarii pe teren, fiind cuprinse toate zonele etnografice ale judetului.

Prof. univ. dr. Ion Cuceu, directorul Institutului "Arhiva de Folclor a Academiei Romane" Cluj-Napoca, spune despre cei doi bistriteni ca au realizat un proiect extraordinar, de la care au de invatat si alte judete. Prin aceasta cercetare judetul este mult mai bogat spiritual. Pe aceasi linie s-au inscris si discursurile lector univ. dr. Jean Nicolae de la Universitatea "1 Decembrie" Alba Iulia, dr. Cosmina Timoce - cercetatorul Institutului "Arhiva de Folclor a Academiei Romane", Vasile George Dancu, director al Editurii "Eikon. Moderatorii evenimentului au fost scriitorii Ioan Pintea - directorul Centrului Judetean pentru Cultura, si Marcel Seserman - directorul Bibliotecii Judetene, la randul lor patrunsi de spiritul traditiilor. O sala arhiplina s-a bucurat de colindele aduse de grupul de colindatori "Tiblesul" din Spermezeu, coordonat de profesorul Alexandru Denes si rapsozii Teodora si Lenuta Purja. A fost o intalnire sub semnul elegantei, a lucrurilor frumoase.


          Cartea "Cultura traditionala imateriala romaneasca din Bistrita-Nasaud", vol. I - "Riturile de trecere" de Vasile V. Filip si Menut Maximinian, aparuta la Editura "Eikon", este prima dintr-o serie de trei, care vor acoperi, la modul sintetic, intreaga Cultura traditionala imateriala romaneasca de pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud. "Deschidem seria cu acest prim volum dedicat ariei tematice a obiceiurilor ciclului individual si familial: nasterea, nunta, inmormantarea (asa numitele rituri de trecere). Ulterior, in volumul II, vom incerca sa ne concentram asupra obiceiurilor ciclului social si calendaristic (de iarna, de primavara, de vara, de toamna). Al III-lea, il vom dedica literaturii populare (poezie epica si lirica, proza, paremiologie), asociate in mod traditional folclorului sau culturii imateriale. Se face o trecere in revista a principalelor cercetari etno-folclorice efectuate asupra zonei judetului Bistrita-Nasaud si a aparitiilor editoriale aferente. Se definesc prioritatile actuale ale cercetarilor de acest fel si se face o revizuire a zonelor etnografico-folclorice ale judetului BN, considerate sumar si diferit de catre cercetatorii anteriori, propunandu-se patru zone mari, fiecare  avand cate doua sau trei subzone" declara autorii. 

Vasile V. Filip este licentiat in Filologie, Facultatea de Litere a Universitatii "Babes-Bolyai", Cluj-Napoca si are doctorat in Filologie la UBB Cluj-Napoca. Este profesor de limba si literatura romana la Colegiul National "Liviu Rebreanu"din Bistrita.

Menut Maximinian este licentiat al Universitatii Babes-Bolyai, Facultatea de Litere, sectia romana-etnologie, cu masterat in Etnologie la Universitatea de Nord Baia Mare. Este si director editorial la cotidianul Rasunetul, membru al Uniunii Ziaristilor Profesionisti, al Societatii Scriitorilor Bistriteni Conexiuni, al Ligii Scriitorilor din Romania. Anul acesta a primit Premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Sibiu.

                Alaturi de autori au fost foarte multi scriitori, dar si preoti si oameni de pe sate cu care au intrat in contact pe teren. Cartea este ca o oglinda a traditiilor pe cale de disparitie, editorul anuntand deja ca este pe lista celor mai bune carti de cercetare din acest an la nivel national si ca va fi un instrument important de cercetare la bibliotecile de profil din centrele universitare.

Felicitari autorilor ca nu lasa traditiile sa piara.

 

.

 

Marius Chiuzan.

 

.

P.S. - toate pozele pot fi reproduse fara pretentii financiare, dar cu citarea sursei/autorului.

0 comentarii3213 vizualizări15 decembrie 2012




rss 2.0
rss 2.0