Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 24 Martie 2023 - 14587
"Dincolo de vise"

Cinematografia filmului de arta "Dincolo de vise" ("What Dream May Come" - 1998)-Vincent Ward.  Un nou an aduce cu sine un nou sezon lunar de vizionare de film din cadrul programului Cinematografia Filmului de Arta la Muzeul de Arta Comparata Singeorz-Bai, un proiect comun intre Muzeul de Arta Comparata, Casa de Cultura si Liceul Teoretic "Solomon Halita" din Singeorz-Bai. Joi 31 ianuarie 2013, la ora 18, a avut loc  filmul What Dreams May Come (Dincolo de Vise), regizat de Vincent Ward in prezentarea prof. Maria Juca.

Povestea acestui film este una relativ usor de relatat. Doctorul Chris Nielson isi intilneste sufletul pereche, Annie, se casatoreste cu ea si au doi copii. Copiii sunt ucisi intr-un accident de masina, iar Chris moare patru ani mai tarziu. Ajuns in Rai, este ghidat de catre un vechi prieten - inger pazitor, Albert, si se reuneste cu cainele si copiii lui. Cand afla ca sotia lui s-a sinucis si a ajuns in Iad, Chris decide sa mearga in cautarea ei.

Interpretand povestea dintr-o perspectiva dantesca, in urma acestei calatorii initiatice in imaginarul escatologic wardian si din dialogurile personajelor, vedem cum uneori visele devin realitate si gasim solutii la cateva dintre intrebarile pe care mereu ni le punem meditand aproape obsesiv asupra mortii. Regizorul a incercat sa raspunda la unele din aceste intrebari, introducandu-ne si ghidandu-ne, intr-o maniera vergiliana, in viziunea proprie a Lumii de Dincolo.

 Noutatea acestui sezon consta in prezenta la muzeu a numerosi elevi ai liceului, la Filmul Lunii Ianuarie fiind prezenti numerosi oameni de diferite tipuri, cu mentalitati si viziuni variate, din diverse categorii sociale, dar si profesori si elevi ai liceului din Singeorz-Bai, ceea ce a dus, in urma vizionarii, la discutii interesante pe tema centrala a filmului - preocuparea uneori obsesiva a omului pentru ceea ce ne rezerva viata dupa moarte - dar si pe teme mari ale cinematografiei de arta si nu numai.

0 comentarii2625 vizualizări01 februarie 2013
rss 2.0
rss 2.0