
CONSILIUL JUDETEAN BISTRITA-NASAUD, CENTRUL JUDETEAN PENTRU CULTURA Va invita Duminica 24 februarie 2013, ora 19.00, la Sinagoga , RECITAL DE PIAN - "PARADISUL PIERDUT SAU PATIMITILE DUPA BACH" sustinut de NICOLAE DUMITRU.
In program:
1. Transcriptie pentru clavecin de J.S.Bach, dupa muzica Concertului pentru oboi de Benedetto Marcello
2. Variatiuni de F.Liszt pe tema coralului lui J.S.Bach "Weinen, Sagen, Zorgen, Klagen"
3. Rahmaninov - Prelucrare dupa Preludiu, Gavotta si Giga din Sonata nr.3 ptr. vioara solo de J. S. Bach
4. J. S. Bach - Partita nr.6
Va asteptam cu drag!
Recitalul face parte din Editia a XVIII-a 2013 a Stagiunii Muzicale Permante Bistrita, initiata si coordonata de Gavril Tarmure.
Nicolae Dumitru (nascut la Bucuresti, in 1968) studiaza pianul in particular cu Sonia Ratescu si, in anii ce urmeaza, cu maestrul Dan Mizrahy. Sub indrumarea acestuia pregateste Concertul in la major KV 488 de W.A. Mozart, pe care il interpreteaza in mai 1987 pe scena Atheneului Roman, acompaniat de Orchestra de Camera a Medicilor dirijata de regretatul Ermil Nichifor.
Sub indrumarea maestrului Dan Mizrahy, devine intai stagiar al Colegiului "Gnessin" din Moscova, iar apoi, ca bursier al statului roman, absolvent (1998) al Academiei de Muzica "Gnessin" Rusia, la clasa maestrului emerit Mihail Sayamov. Sub conducerea acestuia parcurge si studiile postuniversitare in perioada 1998 - 2001. In tot acesti ani petrecuti la scoala moscovita, dascalul si arhitectul evolutiei sale artistice este profesorul Emmanuel Monaszon.
In perioada studiilor concerteaza ca solist al Filarmonicii Academice de Stat din Moscova la sala "P.I. Ceaikovski", sub bagheta dirijorului Vladimir Ponkin, al Filarmonicii de Stat din Chisinau, dirijat de Valentin Doni, al filarmonicilor din Nijni - Novgorod, Omsk, Novosibirsk, Belgorod.
Dupa intoarcerea in tara, din ianuarie 2002 si pana in prezent evolueaza pe scenele principalelor filarmonici din tara, iar pe scena bucuresteana sustine recitaluri la Sala Mare a Atheneului Roman, Sala Radio si Sala "Auditorium"a Muzeului de Arta.
Apare ca solist invitat al Filarmonicii "George Enescu" din Bucuresti, si al Orchestrei Nationale Radio, cu care realizeaza prima interpretare Radio a Concertului pentru pian si orchestra de Antonin Dvorak.
In decembrie 2009 sustine un concert de gala "Vienna Christmas Proms" sub egida Raiffeisen Bank Romania, iar in septembrie 2010 este initiator si solist al proiectului concertistic in aer liber "Armonii de Toamna" la Teatrul de Vara din Herastrau. In 11 iunie 2011 este invitat de catre Institutul Francez sa deschida "Grande Journee Liszt" cu un recital in Metroul Bucurestean.
De asemenea, sustine recitaluri in centre culturale din tara precum Sighisoara, Odorheiul - Secuiesc, Miercurea - Ciuc si Sfantu - Gheorghe.
De-a lungul acestor ani sustine numeroase lectii deschise, master - classes si workshop-uri la liceele de muzica din orasele unde sustine concerte si recitaluri.
Pe scena europeana sustine recitaluri la Stockholm, Viena, Baden am Wien, iar in 2008 realizeaza la invitatia Institutului Cultural Roman un turneu dedicat centenarului Sigismund Toduta la Lisabona, Madrid, Barcelona, Budapesta, Venetia, Roma. In cadrul Anului aniversar Frederic Chopin 2010 este invitat in festivalul "Palatele Sankt - Petersburgului", la Capella Academica de Stat din Sankt - Petersburg si la Galeria Armelor din Kremlin (Moscova), in festivalul "Noptile pianistice de la Chisinau" si sustine un recital si un master-class la Accademie d’Ete d’Aix-en-Provence.
Din ianuarie 2011 lanseaza la Teatrul "Act" din Bucuresti spectacolul devenit permanent "Poveste pentru pianist si masti", cu un deosebit succes la public.
EXTRASE DIN PRESA
"Forta si gandire" "Nezavisimaya gazeta" (Moscova)
"N. Dumitru s-a dovedit a fi la fel de convingator atat in momentele de maxima intensitate, cat si in cele de un lirism poetic contemplativ. Pianistul a dat dovada, astfel, de o rara capacitate de patrundere in toate substraturile gandirii si trairii artistice brahmsiene."
"Moldova suverana" (Chisinau)
"Chopin s-a dovedit a fi cea mai reusita parte a recitalului. In interpretarea sa foarte sincera si profunda s-a simtit nu numai o traire rafinata a lui Chopin, dar si posibilitatile iesite din comun ale pianistului"
"Literaturnaya Gazeta" (Moscova)
"(…) valoarea de eveniment a recitalului sustinut de Nicolae Dumitru"
"(…) aplauzele nesfarsite (care au determinat acordarea a doua splendide bisuri) rasplateau inainte de toate triumful unui tanar dotat nu numai cu talent, dar si cu o putin obisnuita forta de caracter"
"Adevarul literar si artistic" - Bucuresti
Ceea ce frapeaza la Nicolae Dumitru este nu atat aspectul tehnic al interpretarii sale - desi acesta este de la sine prezent la un tanar care a petrecut atatia ani la scoala moscovita - cat contactul deplin, relatia instantanee pe care o stabileste cu publicul, pe calea sunetelor. "Secretul" succesului pianistului Nicolae Dumitru este cat se poate de simplu: spontaneitatea, sinceritatea deplina, pasiunea cu care el se dedica atat fiecarui detaliu, cat si constructiei arhitectonice in ansamblu.
"Melos", Bucuresti
Nicolae Dumitru este un artist cu calitati extraordinare, infatisand o foarte bogata si minutioasa tehnica, o ampla varietate de nuante si o personalitate invaluitoare. Prin sublinierea unor detalii care ii vadesc clasa, el demonstreaza stapanirea culorii deopotriva in episoadele subtile si delicate precum si in cele tumultoase si de forta.
"Diarionews" nr.861, Madrid
![]() | ![]() |
0 comentarii | 2681 vizualizări | 21 februarie 2013 |