Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 30 Martie 2023 - 14587
Grigore Bradea - un fel de om.(45 de poze)

Asociatia culturala "Grigore Bradea" din Bistrita a organizat vernisajul expozitiei "Grigore Bradea - un fel de om". Evenimentul cultural "Grigore Bradea - un fel de om" este organizat in memoria marelui sculptor Grigore Bradea, de la a carui moarte se implinesc 15 ani in 2013.

Grigore Bradea s-a nascut pe 1 martie 1947 la Spermezeu (Bistrita-Nasaud), a murit pe 10 iulie 1998 (Bistrita) si a fost unul dintre sculptorii reprezentativi ai generatiei '70. A fost membru al U.A.P. din 1981, sectia sculptura. Studii1961 - 1965 - Liceul de Arte Plastice "Romulus Ladea" din Cluj-Napoca.1965 - 1972 - Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj-Napoca, sectia sculptura, clasa profesorului Andras Kos. Dupa absolvirea studiilor a fost profesor la Liceul Pedagogic "George Cosbuc" din Nasaud, dupa care s-a stabilit la Bistrita unde, alaturi de Miron Duca, Vasile Tolan, Oliv Mircea si alti colegi de generatie - a facut primele demersuri pentru infiintarea unui cenaclu de creatie la Bistrita si pentru alocarea unor spatii pentru ateliere artistilor plastici bistriteni.

 Asociatia Culturala "Grigore Bradea" in colaborare cu Uniunea Artistilor Plastici Romania si Universitatea de Arte si Design Cluj-Napoca, a instituit premiul anual "Grigore Bradea" - destinat unui tanar sculptor roman. Decernarea acestui premiu a avut loc in cadrul evenimentului "Grigore Bradea - un fel de om". Primul castigator al acestei distinctii este Darius Hulea, in varsta de 26 de ani, din Alba Iulia. Darius Hulea a absolvit Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca, specializarea Sculptura, este membrul Uniunii Artistilor Plastici din 2012, a beneficiat in 2010 de o bursa Erasmus, in Schrems (Austria).

 

.

Foto - Marius Chiuzan.

.


0 comentarii2891 vizualizări30 martie 2013
rss 2.0
rss 2.0