Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 24 Martie 2023 - 14587
S-a deschis salonul de minerale, fosile si geme.(25 de poze)

Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, Sectia de Stiintele Naturii, cu sprijinul Asociatiei Nationale a Cercetatorilor Stiintifici din Muzee, organizeaza o noua editie a Salonului de minerale, fosile si geme. Manifestare culturala traditionala, salonul este deschis in incinta Muzeului Judetean Bistrita, pe parcursul a trei zile, in perioada 21-23 iunie 2013, intre orele 10ºº - 20ºº.

Scopul principal al salonului este acela de a oferi atat publicului larg cat si specialistilor in domeniu o paleta larga de exponate precum si povestea din spatele acestora, manifestarea punctand astfel si la caracterul educativ.
Expozantii care si-au anuntat participarea sunt colectionari si comercianti de minerale, fosile si geme din Baia Mare, Cluj-Napoca, Satu Mare, Bistrita, Sangeorz-Bai. Participantii sunt in general persoane cu o pregatire superioara in domeniu (cercetatori, geologi, ingineri) sau pasionati autodidacti ce au aprofundat cunostintele de geologie, avand competenta de a oferi explicatii si indrumari publicului vizitator.

Sunt expuse esantioane de minerale provenite din Romania: berthierit, calcit, calcopirit, cuart, sfalerit, galenit, stibin, semseyit din zona Baia-Mare (Maramures), pirit de la Bucium (Alba), sulf nativ din Muntii Calimani, calcedonie de Trestia (Maramures), chihlimbar de Buzau. De mentionat sunt mineralele si fosilele din alte zone ale Globului: aragonit (Maroc), pirit (Peru, Spania), trandafirul desertului (Maroc), onix (Afganistan), opal (Peru), apofilit (India), malachit (Nigeria), atacamit, vanadinit, amoniti (Madagascar, Maroc), trilobiti (Maroc).

            Vizitatorii, in special doamnele si domnisoarele, au ocazia sa aleaga dintr-o gama variata de obiecte de podoaba (inele, cercei, coliere, bratari, medalioane, pandantive, brelocuri), respectiv bijuterii din pietre semipretioase fatetate (rubin, safir, tanzanit, acvamarin, lapis-lazuli, piatra lunii, turmalin, citrin, ametist, peridot, labradorit, turcoaz) sau din pietre semipretioase brute, neprelucrate (jasp, ametist, calcedonie, agat, cuart).

            Un important punct de atractie il reprezinta seturile de pietre semipretioase si ornamentale (figurine zoomorfe din jad, malachit, aragonit, onix) si colectiile de minerale pentru copii, care pot fi folosite si ca material didactic in scoli.

             Cercetator Stiintific - Dr. Marius Horga

 
  Participantii la Salonul de minerale, fosile si geme, editia a XVIII-a: Geolog Oscar Edelstein (Baia Mare), Cercet. St. I Dr. Ioan Chintauan (Bistrita), Maxim Hiruta (Sangeorz-Bai), ing. geolog Csaba Kàto (Satu-Mare), ing. chimist Emilia Morariu (Bistrita), Viorel Blaga (Cluj-Napoca), Stefan Strimb (Baia-Mare), Izabella Strimb (Baia-Mare), Szentannayi Doja (Cluj-Napoca).

.

Foto - Marius Chiuzan

.                        

0 comentarii2912 vizualizări22 iunie 2013
rss 2.0
rss 2.0