Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 21 Martie 2023 - 14587
Editia a saptea a Serbarilor Bistritei medievale le propune bistritenilor concerte deosebit de interesante!

Capul de afis al editiei din acest an a festivalului medieval il constituie concertul trupei sarbesti AMARO DEL, din Belgrad, o exuberanta si sclipitoare sinteza a muzicii gipsy balcanice. Trupa a fost fondata in anul 1988 si, inca de la inceput, membrii Amaro Del au ales sa interpreteze muzica tiganeasca din diferite parti ale lumii (Serbia, Ungaria, Rusia, Romania, Franta, Polonia, Moldova, India, Azerbaijan), dar au in repertoriu si cantece din folclorul romanesc. Pentru a pastra autenticitatea repertoriului lor, ei colaboreaza cu ethnomuzicologi, invata si asculta muzica tiganeasca interpretata in mediul ei original. Numele de Amaro Del vine din limba tiganeasca si inseamna "Domnul nostru". De-a lungul anilor, Amaro Del a sustinut nenumarate spectacole, multe dintre ele pe scena unor festivaluri internationale si a inregistrat numeroase albume. Totodata piesele formatiei au ajuns pe compilatii de succes editate in tari ca  Austria sau Marea Britanie. Componenta principala a trupei este: Branislav Spasojevi?, fondator, conducatorul trupei si vocalist principal; Milena Božovi?, contrabas, voce; Darko Žeželj, chitara acustica, voce; Marko Milovanovi?, chitara acustica, voce, Aleksandar Mihailovic, percutii.

   Concertul trupei Amaro Del va avea loc sambata, 29 iunie, ora 21.30. pe scena mare de pe Pietonal si va fi urmat de coregrafia fantastica Herr Mannelig, interpretata de trupele NOSA si Eroii Veacurilor Apuse.

  

      "Dezmat, licori si muzici medievale!" este sloganul trupei Ad-Hoc din Bucuresti, care va deschide seara muzicala de sambata. Membrii trupei spun ca sunt singurii "medievali" din tara prezenti atat pe scenele de profil, cat si alaturi de trupe ca Sistem, Holograf sau Vita de Vie. Trecuti prin multe avataruri si formule, cei 5 AD HOC, adica: Sergiu "Corbu"Boldor (vioara, voce), Dan "Ursu" Olar (tapan), Adrian "Soimu" Bologa (vioara, voce), Igor Antoniuc (chitara) si Andrei Nagy (violoncel) asteapta cu ochii limpezi si larg deschisi sa ajunga in toate colturile lumii si sa imparta "Dezmat, licori si muzici medievale!" oricui va avea urechi sa-i asculte, minte sa-I inteleaga si picioare sa danseze pana la capat (formularea apartine membrilor trupei).

        Formatia Ad-Hoc va sustine un miniconcert si vineri seara, la Complexul Muzeal Judetean, dupa deschiderea expozitiei "Rochia de bal. Jurnal de moda veche", de la ora 19.00.

 

      Duminica, 30 iunie, pe scena festivalului medieval bistritean vor urca si clujenii de la Whispering Woods, cei care amintesc, prin stil, de trupa germana Haggard, de care ii leaga si un membru comun: Catalina Popa, flaut.  Concertul lor, intens promovat pe Facebook de fanii trupei, va avea loc incepand cu ora 20.00, dupa concursul Domnita Bistritei.

 

     Seara de duminica se va incheia cu concertul "berilor negre" (Blackbeers), botezate astfel la Oradea in urma cu ceva ani si crescute vizibil in ultimii ani intr-un Bucuresti pe care il gratuleaza cu concerte in maniera celtic/irish rock. Trupa colaboreaza cu diverse grupuri de dansuri irlandeze, infiintate in ultimii ani in Romania. La Bistrita va sustine un concert  in cadrul caruia sunt invitati sa danseze sase membrii ai  grupului SteySha (Romanian School of Irish Dance Bucharest). Dansatorii SteySha, medaliati international, sunt instruiti de un profesor mentor certificat de catre Comisia de Dans Irlandez din Dublin, Anna TILLAK, primul si singurul TCRG al Poloniei. "Berile Negre" asteapta sa fie savurate cu fiecare ocazie, iar la Bistrita trupa Blackbeers va concerta pentru prima data in formula cu dansatori.

      Festivalul Serbarile Bistritei medievale 2013 este organizat de Primaria si Consiliul Local Bistrita, de Centrul Cultural Municipal "George Cosbuc" si Asociatia Bistrita Medievala, cu sprijinul Centrului Judetean pentru Cultura si Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, al Asociatiei sasilor bistriteni din strainatate si al Asociatiei Nosner Land Bistrita.

      Sponsori principali: Record si Leoni. Mai multe informatii pot fi gasite pe site-ul www.bistritamedievala.ro .

                    Presedinte executiv Florin Sasarman

0 comentarii2702 vizualizări28 iunie 2013
rss 2.0
rss 2.0