
Albumul de fotografii Bumbata, semnat de Cosmin Bumbut, cu imagini realizate in Penitenciarul Aiud (Editura Punctum, 2013) va fi lansat sambata, 20 iulie, ora 17.30, la Centrul Multicultural Sinagoga Bistrita in cadrul Festivalului de poezie.
Vor participa: scriitorul maghiar de origine romana Attila Bartis si fotograful Cosmin Bumbut. Poetul Ion Muresan va citi cateva dintre poeziile detinutilor publicate in Bumbata.
Fotografiile din albumul Bumbata au fost realizate intre anii 2005 si 2008 in Penitenciarul Aiud si surprind detalii din viata de zi cu zi a detinutilor. Cosmin Bumbut i-a fotografiat in celule, la biblioteca, in sala de sport, la Cercul de goblen sau in timpul orelor de munca, scriind poezii sau aratandu-si tatuajele, la camera intima, alaturi de sotiile lor, la Comisia de eliberare conditionata sau in ultimele momente de dinaintea eliberarii. "Apropierea de ei m-a ajutat sa ii pot fotografia cu sinceritate, fara exagerari, fara sa ii transform in monstri sau in victime, ci asa cum sunt ei, bascaliosi, ostentativi, nostalgici sau evlaviosi", spune Cosmin Bumbut. In cei patru ani petrecuti la Aiud, el a realizat in jur de 15.000 de imagini.
"Cosmin Bumbut este unul dintre cei mai liberi oameni pe care ii cunosc. Nu se simte fortat nici sa documenteze, nici sa socheze. Are umor, si nu putin, pentru ca libertatea fara umor este de neimaginat, dar nici macar prin umor nu judeca. Nu ridiculizeaza pe nimeni. Are compasiune, dar acest lucru nu il orbeste la fel ca pe multi altii care sunt plini de compasiune; el nu uita ca si in lumea asta, de la detinut pana la temnicer, toti au cel putin doua fete, la fel ca in lumea de afara. Ar fi oricand capabil sa creeze perfectiune, dar el stie sigur ca si perfectiunea e doar o unealta si, ca toate uneltele, sunt momente in care nu se potriveste", scrie Attila Bartis in prefata cartii Bumbata.
Albumul contine texte scrise de mana de detinuti - scrisori, jurnale, poezii, articole din revista inchisorii - surprinse in fotografii de Cosmin Bumbut. Titlul cartii, Bumbata, inseamna "puscarie" in argoul detinutilor.
Designul albumului este facut de Cosmin Bumbut, iar o parte din banii pentru tipar au fost stransi prin crowdfunding de la cei care au cumparat cartea in avans. Bumbata se gaseste de vanzare in magazinul de echipamente foto F64 si in Librariile Carturesti si Librarium.
Anul acesta, cea de-a cincea editie a Festivalului international de poezie si muzica de camera Poezia e la Bistrita va avea loc in perioada 18-21 iulie. Printre poetii invitati care vor lansa volume de poezie sau vor participa la lecturi se numara Andrei Bodiu, Marius Chivu, Ion Muresan, Ioan Es. Pop, Adela Greceanu (Romania), Vladimir ?uriši? (Muntenegru), Jan Mysjkin (Belgia), Enrique Nogueras (Spania) si Henrik Nilsson (Suedia). Festivalul este organizat de scriitorii Marin Malaicu-Hondrari, Dan Coman, Ana Dragu si Domnica Drumea.
Cosmin Bumbut (n. 1968) a absolvit Academia de Teatru si Film, sectia Imagine de film si TV, in 1997. Lucreaza de peste 20 de ani ca fotograf independent, publicand fotoreportaje si pictoriale in reviste precum Elle, Marie Claire, Tabu, Cosmopolitan, FHM, Esquire, Dilema veche si Viva!. In 1999, a devenit membru fondator al grupului fotografic 7 Zile, iar, in 2009, a lansat revista de arta si cultura vizuala Punctum. A obtinut premiul pentru imagine de la Uniunea Cineastilor din Romania (in 2011, pentru filmul Incearca sa nu clipesti), iar, la nivel international, a fost premiat in cadrul B&W Spider Awards (2006), International Photography Award (2006) si International Competition for Print Advertising and Design (2002). A mai publicat Cuba continua (coautor, Editura Art, 2012), 7 Zile - 7 Ani in Maramures (coautor, Editura Humanitas, 2007) si Transit (Humanitas, 2002). Fotografiile sale au mai fost publicate in Itinéraires d'une vie. E.M. Cioran, de Gabriel Liiceanu (1995), Outdoor lighting: Fashion & Glamour, de Cathy Joseph (2003) si Lenswork (2003).
Bumbata, de Cosmin Bumbut
Cu o prefata de Attila Bartis
Editie bilingva, romana-engleza
Editura Punctum
ISBN 978-606-93380-1-8
Pret in librarii: 149 lei
Hardcover, 228 pagini, 20x20 cm
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
1 comentariu | 2639 vizualizări | 18 iulie 2013 |