Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Luni 20 Mai 2024 - 14587
Asteptarile elevilor de la anul scolar 2013-2014.

Anul scolar 2013-2014 reprezinta posibilitatea unei investitii in sistemul educational romanesc prin luarea unor decizii centrate pe beneficiarul direct al educatiei, elevul. Desi Legea Educatiei Nationale nr.1/2011 specifica faptul ca educatia este centrata pe elev, acest lucru nu s-a realizat pana in prezent.
 
Finan
tarea sistemului educational
Consiliul Na
tional al Elevilor(CNE) solicita Guvernului acordarea a 6% din PIB pentru educatie. In prezent, sistemul educational preuniversitar necesita o crestere a finantarii pentru a fi posibila revizuirea programei scolare, dotarea tehnica a unitatilor de invatamant, formarea tinerilor pentru piata muncii si asigurarea unor conditii si servicii sociale favorabile, precum burse, alocatii scolare si programe de consiliere si orientare in cariera.
 
Printre priorita
tile de finantare si evaluare ale sistemului se afla si scolile tehnologice, care nu dispun de infrastructura necesara pregatirii elevilor pentru piata muncii si care, de cele mai multe ori, nu ofera absolvenitilor cadrul necesar accederii in campul muncii. In invatamantul tehnologic, datorita schimbarilor frecvente a modulelor si a programei scolare, elevii si profesorii sunt bulversati si demotivati, de aceea dorim   ca aceasta filiera sa se axeze pe o formarea de competente vizibila ulterior pe piata muncii. Totodata, sistemul este foarte afectat de lipsa pregatirii resursei umane. Datorita salariilor profesorilor, meseria aceasta nu reprezinta cu adevarat o oportunitate in cariera unei persoane, ci din contra, o alternativa a lipsei altor oportunitati in piata muncii. Astfel, datorita lipsei de competitie si de selectie, ajung in sistem si oameni care nu sunt devotati profesiei si care nu detin in primul rand calitati necesare unui dascal.
 
Decontarea transportului elevilor naveti
sti
Consiliul National al Elevilor considera dezavantajoasa ordonanta guvernului privind decontarea transportului elevilor, care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu. Suma maxima decontata pentru un abonament lunar, emis pentru distanta de 50 km, valoreaza 120 lei. In multe cazuri, abonamentul elevilor nu va fi decontat integral, ceea ce determina, in continuare, o crestere a abandonului scolar, in conditiile in care exista familii cu venituri mici, care nu pot cofinanta cheltuielile de transport. Consiliul National Elevilor, in calitate de aparator al drepturilor elevilor din Romania, solicita public Guvernului Romaniei sa asigure acoperirea totala a cheltuielilor de transport conform Art.84, alin.(3) din Legea Educatiei Nationale, impunerea operatorilor de transport a unor tarife rezonabile pentru elevi astfel incat sa nu depaseasca fondurile existente  si asigurarea de microbuze scolare pentru zonele in care nu exista operatori de transport publici sau  privati. De asemenea, solicitam Ministerului Educa
tiei Nationale acordarea sumelor restante pentru decontul navetistilor, din anul scolar 2012-2013.
 
 
Drept de vot pentru reprezentantul elevilor in Consiliul de Administra
tie
Societatea are responsabilitatea de a educa elevii corespunzator principiilor democratice.
Scoala trebuie sa formeze cetateni. Elevii reprezinta principalii beneficiari ai actului educational, asadar, consideram absolut necesara implicarea acestora in procesul de luare a deciziilor in cadrul unitatilor de invatamant. Consiliul National al Elevilor militeaza pentru obtinerea dreptului de vot al reprezentantului elevilor in cadrul Consiliului de Administratie al unitatilor de invatamant preuniversitar. Proiectul legislativ care confera elevilor acest drept este, in prezent, depus la Parlament si asteapta sa fie votat de Camera Deputatilor, ca prima camera sesizata, solicitand astfel reprezentantilor poporului o gestionare corecta a acestuia, in vederea democratizarii sistemului educational.
 
 
Statutul Elevului promis din 2011
Conform Art. 80, alin.(2) din Legea Educatiei Nationale, Ministerul Educa
tiei Nationale avea obligatia ca la 8 luni de la data promulgarii Legii sa aprobe un Statut al Elevului, care sa cuprinda drepturile si obligatiile elevilor. In baza acestui statut, fiecare unitate de invatamant este obligata sa-si elaboreze regulamentul scolar propriu. Consiliul National al Elevilor a inaintat Ministerului Educatiei Nationale propunerea de Statut al elevului, adaptata la nevoile existente in educatie, si asteapta aprobarea acestuia in regim de urgenta, fiind o necesitate pentru buna implementare a Legii Educatiei.  Statutul Elevului este un document extrem de important pentru procesul de democratizare a sistemului de invatamant, un sistem in care drepturile si obligatiile elevului sunt garantate si protejate prin lege. Prin aprobarea Statutului Elevului se intentioneaza apararea drepturilor elevilor si stabilirea obligatiilor clare ale acestora in raport cu viata scolara.
 
Transparenta in educatie - subiect tabu
Nu in utimul rand, Consiliul National al Elevilor constata o lipsa de transparenta in procesul decizional si consultativ de la nivelul unitatii de invatamant. O cauza a dezinteresului elevilor pentru viata scolara este chiar lipsa consultarii acestora de catre profesori si conducerea scolii. Consiliul National al Elevilor solicita unitatilor de invatamant sa prezinte la inceputul anului scolar, atat drepturile elevilor, cat
si obligatiile stipulate in Regulamentul intern, sa afiseze public deciziile Consiliului de Administratie, sa consulte elevii cu privire la achizitionarea de bunuri si alte servicii  din bugetul scolii, sa facilizeze informarea elevilor cu privire la activitatile extrascolare pe care le pot desfasura in cadrul institutiei si sa implice reprezentantii Consiliului Scolar al Elevilor in procesul decizional de la nivelul institutiei.
 
"Ne dorim 6% din PIB pentru educatie, democratizarea sistemului, prin aprobarea Statutului Elevului
si obtinerea dreptului de vot al reprezentantului elevilor in cadrul Consiliului de Administratie!
Priorita
tile ministerului pentru acest an ar trebui sa asigure un proces educational corect si transparent. In acest sens, comunicarea cu beneficiarii directi ai sistemului educational trebuie intarita. In prezent, nu putem afirma faptul ca avem un proces educational de calitate, transparent, deoarece legea nu este integral respectata, statutul elevului nu este aprobat, iar deciziile majore nu sunt intotdeauna luate prin consultarea actorilor sistemului educational. Consiliul National al Elevilor manifesta toata deschiderea spre a colabora cu Ministerul Educatiei Nationale si a participa activ la procesul de reforma din cadrul sistemului educational." 

 

 Iulia-Flavia MIRON, presedinte al Consiliului National al Elevilor.

0 comentarii2660 vizualizări16 septembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0