Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Duminica 13 Octombrie 2024 - 14587
La Palatul Copiilor Bistrita "Unim Europa printr-un fir muzical"

Proiectul Comenius multilateral "Combining Europe with a Cultural Rope: let us make a musical" (EU-ROPE) - "Unim Europa printr-un fir muzical", parteneriat realizat intre sase tari europene: Germania, Spania, Turcia, Polonia, Portugalia si Romania, a demarat cu prima mobilitate, in Germania, la Theley. Echipa tarii noastre a fost reprezentata de profesoara Iulia Istrate, coordonatoarea proiectului si profesoara Ionela-Silvia Nusfelean, membra in echipa de proiect.

            Intalnirea de lucru a vizat, in principal, stabilirea obiectivelor urmatoarelor doua mobilitati, din Spania si Turcia. S-au stabilit si termene exacte pentru realizarea logo-ului proiectului international, a calendarului ce cuprinde materiale de la toti partenerii implicati in proiect, imnul grupului Comenius, brosuri culinare, cuprinzand retete traditionale, portofolii, comisii de evaluare, realizarea paginii web si utilizarea retelelor de socializare pentru o buna comunicare a tuturor celor 6 echipe de proiect(elevi si profesori) din tarile partenere. Romania e responsabila si de stabilirea itemilor pentru chestionare de evaluare, de pregatirea/ intretinerea platformei de socializare, pe langa munca steb by step in fiecare act al proiectului.

            Dupa dezbateri prelungite, cu argumentari sustinute, s-a stabilit un scenariu general pentru mobilitatea din Spania, care consta in realizarea unui show-colaj din interventii specifice fiecarei tari. Pe tema "Alice in Euroland", personajul principal Alice, descopera fiecare tara partenera - fiecare echipaj e introdus in muzical printr-o tema prelucrata artistic (dans, cantec, muzica instrumentala) de catre echipa precedenta, apoi Alice descopera elemente marcante pentru cultura tarii respective, urmeaza exercitiile exersate in work-shop-uri (ex. profesorul roman preda elemente ale culturii autohtone elevilor din celelalte tari) si in final un exercitiu reprezentativ pentru introducerea in scena a urmatoarei tari. Lantul de coregrafii, atelierele internationale vor dezvalui, cu siguranta, o Europa unita si muzicala.

            Schimbul de idei, intalnirile de lucru s-au desfasurat la Erweiterte Realschule Schaumberg, Theley intr-o atmosfera distinsa, sub coordonarea profesoarei Margret Müller. Conditii excelente de lucru - sali de clasa primitoare, laboratoare diverse, bucatarii pentru optionale culinare, sali de sport foarte bine dotate, multiple vestiare, elevi deschisi si comunicativi, profesori responsabili si dedicati muncii lor. Au avut loc intalniri de lucru si cu reprezentantii regionali ai educatiei, dar si cu primarul si reprezentantii orasului Theley, fiecare impartasind cu disponibilitate din realizarile comunitatii, interesandu-se de mersul lucrurilor in comunitatile partenere...S-a dezvelit intr-un cadru oficial placheta proiectului, COMENIUS-Schulpartnersschaft, 2013-2015, in aplauzele tuturor: elevi, profesori, echipa europeana a proiectului, reprezentanti ai comunitatii locale si regionale. Atmosfera a fost una destinsa si dinamica, bazata pe intrebari si raspunsuri interesante, constructive. In pauzele de lucru s-au prezentat spectacole ad-hoc, s-au proiectat power-point-uri reprezentative pentru Germania, aria geografica-turistica, institutia gazda, secvente din muzical-urile sustinute de echipa artistica a scolii(elevi si profesori, impreuna pe scena, intr-un exercitiu incantator).

            Altfel, regiunea muntoasa, cu ample zone impadurite, asezari cochete, cu obiective turistice pline de istorie au conturat un cadru optim pentru pauzele recreative, dupa ore intense de lucru. Astfel, s-a vizitat, in Tholey - Catedrala Sf. Mauritio, Turnul Shaumberg, cu panorame splendide, muzeul taranesc Johann-Adams-Mühle, CenterParcs "Park Bostalsee", orasul St. Wendel, orasul Trier, cel mai vechi din Germania, cu cateva obiective emblematice - Catedrala Sfantu Petru, unde se gaseste un vesmant al Mantuitorului Iisus Hristos, Bisericile Fecioara Maria (una dintre primele constructii gotice din Germania) si Sf. Gangolf, Porta Nigra etc.

            Oportunitatea de a intra in dialog international e o premisa pentru un nou pas educational, nonformal. Proiectul reprezinta o provocare pentru elevi si profesori, in sensul de a valoriza potentialul national, de a-si cultiva inclinatiile artistice, de a-si perfecta abilitatile de comunicare in limba engleza, de utilizare a tehnologiilor moderne de informare si comunicare. Se da sansa explorarii altor culturi, altor sisteme de invatamant, in cadrul unei echipe internationale, interesate de o functionare unitara, pe baza experientei proprii, a interculturalitatii si a dialogului, pentru a reusi sa "Unim Europa printr-un fir muzical".  Proiectul este finantat de Comisia Europeana, in cadrul Programului Sectorial Comenius, Programul de Invatare pe Tot Parcursul Vietii.


prof. Iulia Istrate, coordonatoarea proiectului  

prof. Ionela-Silvia Nusfelean 

Palatul Copiilor Bistrita

           

 

 

0 comentarii21 vizualizări24 septembrie 2013




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0