Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Sambata 22 Iunie 2024 - 14587
Scoala Gimnaziala nr. 1 Bistrita, invitata la Institutia Prefectului in Saptamana Solidaritatii.

Am raspuns cu drag invitatiei lansata de doamna Doina Orza, presedinta Asociatiei Pro-ADO, pentru ca o admiram pentru entuziasmul cu care organizeaza in fiecare an Saptamana Solidaritatii si reuseste sa imbine in programul acestei saptamani, intr-un mod atat de placut, actiuni culturale, dezbateri educative, spectacole colorate si dinamice. Apreciem totodata faptul ca, in astfel de actiuni ancoreaza oameni valorosi si dragi comunitatii locale. Am participat astazi in calitate de cetateni europeni implicati in actiunile comunitatii locale, constienti fiind ca, un cetatean bine informat intelege ca joaca un rol activ in Uniunea Europeana. Anul european al cetatenilor este menit sa evidentieze avantajele pe care cetatenia UE le ofera tuturor cetatenilor statelor membre. De aceea, orice prilej de informare si de cunoastere a acestor drepturi, asa cum a fost activitatea organizata de Asociatia Pro-ADO astazi, este cat se poate de bine venit. Daca ne aplecam atentia spre dreptul la libera circulatie si sedere pe teritoriul statelor membre, de a studia la o scoala de prestigiu oriunde in Europa, sau de a lucra intr-o companie multinationala atat in tara cat si in strainatate, realizam cu totii cat de importanta este cunoasterea unei limbi straine.

 Prin participarea cu elevii la astfel de actiuni, ne dorim sa aducem un impact valoros asupra formarii lor ca cetateni europeni, sa inteleaga care le sunt drepturile dar si obligatiile ce le revin, sa ajunga sa cunoasca care le sunt caile de acces catre un spatiu multicultural, sa-i responsabilizam cu sarcini precise si potrivite varstei si nivelului lor de intelegere dar mai ales, sa le sporim interesul de a se implica activ in actiuni culturale, promovand totodata si importanta voluntariatului intr-o societate activa. Numai ancorati fiind la realitatea imediata a societatii in care traiesc, pot elevii nostri sa-si formeze deprinderi sociale importante in conturarea profilului lor de cetateni ai Europei.

Echipa care a reprezentat astazi Scoala Gimnaziala nr.1 in cadrul actiunii cultural educative initiata si organizata de Asociatia Pro-ADO in proiectul Saptamana Solidaritatii, a fost formata din elevi ai claselor a VII a si a VIII a, coordonati de doamnele profesoare Geta Lapuste, Cecilia Zsejki, Anamaria Tofan, Mihaela Rusu si Veronica Cimpeanu. Elevii au dezbatut in cadrul unui dialog cultural educativ, profilul cetateanului european, identificand calitatile ce stau la baza unui bun cetatean al Europei si au accentuat in dialogul lor, doua caracteristici necesare unui cetatean democrat, respectiv, solidaritatea si toleranta. De asemenea, elevii nostri au vorbit despre diversitatea lingvistica si despre importanta invatarii limbilor moderne, mentionand in dialogul lor faptul ca limbile straine sunt precursorul culturii, ca beneficiile pe care le obtinem nu se rezuma doar la abilitatea de a comunica intr-o alta limba, ci ofera si informatii valoroase in ce priveste cultura si modul de gandire al celorlalti, dandu-ne astfel posibilitatea de a reflecta asupra propriei culturi. Invatam astfel, intr-un mod inconstient, un mod cu totul nou de a vedea lumea. Elevii nostri au precizat ca, in calatoriile sale prin lume, elevul european isi ia cu el bagajul cultural si abilitatile de comunicare intr-o limba straina, atuuri care-i permit sa-si dezvaluie propria identitate. Scoala Gimnaziala nr. 1 Bistrita, a promovat intotdeauna educatia multiculturala si importanta invatarii limbilor straine, iar astazi, elevii care au reprezentat scoala noastra, s-au simtit ca niste mici amabsadori ai limbilor moderne, cu un rol important in societatea civila. Si pentru ca ne-am dorit sa aducem un plus de culoare actiunii de astazi, elevii nostri au prezentat si un dans scotian traditional, demonstrand si interesul pentru cunoasterea elementelor de cultura si civilizatie britanica.

Felicit inca o data intiativa Asociatiei Pro-ADO si ne dorim ca acest proiect sa aiba continuitate, pentru ca atinge obiective cultural educative eficiente si sustenabile. Precizez ca vom raspunde pozitiv intotdeauna in fata provocarilor lansate de membrii comunitatii locale interesati sa dezvolte in randul elevilor nostri spiritul civic si democratic al cetateanului european.

 

Veronica Cimpeanu, consilier educativ al Scolii Gimnaziale nr. 1 Bistrita.

 

0 comentarii3381 vizualizări16 octombrie 2013
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0