Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Duminica 03 Martie 2024 - 14587
Elevii intra in greva japoneza!

Consiliul National al Elevilor anunta desfasurarea unei greve japoneze in randul elevilor, in data de 13 noiembrie 2013. Elevii vor purta asupra lor banderole albe, in semn de protest pentru subfinatarea sistemului educational, iar in unele judete vor lua parte chiar la marsuri si actiuni de protest, alaturi de studenti, dupa orele de curs.
Educa
tia reprezinta o investitie, nu un cost, fiind cea mai importanta resursa pentru societate. Criza economica, nivelul scazut de trai, cresterea ratei somajului in randul tinerilor, situatia clasei politice la nivelul tarii reprezinta doar o parte dintre consecintele neadaptarii sistemului educational la nevoile socio-economice actuale. Consiliul National al Elevilor(CNE), structura reprezentativa a elevilor la nivel national, trage un semnal de alarma in privinta subfinantarii invatamantului romanesc si solicita Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educatie.
Principalele revendicari ale elevilor sunt:
Dotarea corespunzatoare a unita
tilor de invatamant
Exista numeroase cazuri  in care
scolile nu au autorizatie sanitara de functionare si nu au beneficiat de fonduri pentru reabilitarea bazei materiale. In mediul rural, exista inca scoli cu toalete in curte si fara apa potabila. De asemenea, in unele situatii, conditiile termice in cadrul unitatilor de invatamant sunt asigurate de sobe vechi si degradate. Potrivit standardelor europene, pentru a asigura un mediu de invatare adecvat, unitatile de invatamant trebuie sa aiba in dotare laboratoare, biblioteci, baze sportive, sali de clasa dotate corespunzator, dar si spatii destinate activitatilor extra-curriculare. In Romania insa, investitia in dotarea si baza materiala a scolilor, care sa asigure un proces de predare si invatare modern, atractiv pentru elevi, reprezinta un deziderat mult prea greu de atins. 
Decontarea integrala a cheltuielilor de transport pentru elevii naveti
sti
Consiliul National al Elevilor considera dezavantajoasa ordonanta guvernului privind decontarea transportului elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu
si solicita acoperirea totala a cheltuielilor de transport conform Art.84, alin.(3) din Legea Educatiei Nationale. Suma maxima decontata pentru un abonament lunar emis pentru distanta de 50 km valoreaza 120 lei. In multe cazuri, abonamentul elevilor nu va fi decontat integral, ceea ce determina, in continuare, o crestere a ratei abandonului scolar, in conditiile in care exista familii cu venituri mici care nu pot cofinanta cheltuielile de transport.
 
Adaptarea inva
tamantului tehnologic la cerintele agentilor economici
Scolile tehnologice nu pregatesc elevii pentru piata muncii si nu sunt promovate ca o alegere viabila in defavoarea invatamantului teoretic. . In invatamantul tehnologic, datorita schimbarilor frecvente a modulelor si a programei scolare, elevii si profesorii solicita ca aceasta filiera sa se axeze pe o formarea de competente vizibila ulterior pe piata muncii.
 
Cre
sterea alocatiilor
Valoarea cuantumului aloca
tiei pentru elevi nu a mai crescut din anul 2009, chiar daca au crescut atat cheltuielile legate de pretul biletelor de transport de exemplu, cat si cheltuielile legate de rechizite si materiale de studiu. Desi au existat mai multe propuneri legislative in acest sens in ultimii ani, acestea nu au fost adoptate. In prezent valoarea alocatiei este de 42 de lei (aproape 10 euro), valoare de 35 de ori mai mica decat in statele Uniunii Europene (care este in medie de 210 euro), conform expunerii de motive a uneia din aceste propuneri legislative.
Manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a
si a XII-a
Inva
tamantul de stat este gratuit, asa spune Constitutia dar si Legea Educatiei Nationale. Conform legii, elevii din invatamantul de stat beneficiaza de manuale gratuite, insa, acest lucru nu se intampla. Datorita faptului ca elevii nu au manuale gratuite, exista o presiune imensa pe parinti pentru a procura manuale si culegeri.
Revizuirea curriculumului
scolar  si a continuturilor manualelor scolare
Actuala programa
scolara este invechita, ineficienta si neatractiva. Din acest motiv, majoritatea elevilor trateaza cu superficialitate procesul educational deoarece nu corespunde intereselor lor. Prin actualizarea programei scolare la noile nevoi socio-economice, prin schimbarea paradigmei de predare, elevii vor fi mult mai interesati de actul de predare-invatare.
Pre
sedintele Consiliului National al Elevilor, Iulia-Flavia MIRON declara:
Elevii sunt beneficiarii direc
ti ai sistemului educational, cei care se supun normelor prevazute de Legea Educatiei Nationale, in timp ce Guvernul nu isi respecta propriile asumari si angajamante fata de acestia si de sistemul educational, prin acordarea a 6% din PIB pentru educatie. Educatia este considerata ca fiind o prioritate nationala, insa nu a fost tratata corespunzator. Trebuie sa ne conformam normelor europene, iar cresterea finantarii pentru educatie reprezinta calea spre dezvoltarea unei societati puternice.

 

Contact:
Cristian Girneata - Secretar al Departamentului de Relatii Externe
Telefon: 0763 396 409
e-mail: garneata.cristian@yahoo.com

 

Consiliul National al Elevilor din Romania a fost infiintat in baza OMECT nr. 2782/2007. In prezent, Consiliul Elevilor functioneaza in baza Regulamentului de organizare si functionare aprobat prin ordin de ministru nr.4247 din 26.06.2010.
Consiliile Elevilor sunt singurele structuri care apara interesele elevilor la nivel local si national, promotori ai dezvoltarii climatului scolar, dar si un cadru de dezvoltare, de educatie civica autentica si de formare a unor cetateni responsabili.
Consiliul National al Elevilor este structura care reprezinta in prezent peste 3.200.000 de elevi din Romania, fiind un factor important al democratizarii scolii si incurajarii relatiei de parteneriat profesor-elev. Prin intermediul acestui cadru de organizare, elevii isi pot alege reprezentantii pe baza principiului legitimitatii, pot formula puncte de vedere specifice lor si pot elabora propuneri pentru imbunatatirea calitatii vietii scolare.

1 comentariu2786 vizualizări12 noiembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0