Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Joi 22 Februarie 2024 - 14587
Poetul national Andrei Mureseanu comemorat de catre elevii si profesorii C.N.A.M. Bistrita.
Vineri, 15 noiembrie 2013 un grup de elevi si profesori ai Colegiului National "Andrei Muresanu" din Bistrita au evocat personalitatea marelui poet national Andrei Muresanu in cadrul unui moment comemorativ ce a avut loc la statuia poetului din Piata Centrala.
 
Evenimentul a marcat implinirea pe 16 noiembrie a celor 197 de ani de la nasterea poetului. In cadrul acestuia, a fost depusa o coroana de flori, a fost omagiata activitatea si personalitatea poetului, au fost rostite poezii ale acestuia dar si versuri scrise de catre elevii colegiului, iar la final, a fost intonat de catre cei prezenti Imnul National al Romaniei.
 
Andrei Muresanu este autorul imnului national "Desteapta-te, romane!". S-a nascut la 16 noiembrie 1816 in orasul Bistrita. Poet, profesor, publicist si traducator, a fost unul dintre fruntasii Revolutiei de la 1848 din Transilvania.
 
In toiul acesteia, in iulie 1848, scrie si publica in "Foaia pentru minte, inima si literatura" imnul care il va face celebru: Un Rasunet (cunoscut sub numele de Desteapta-te, romane!), care devine marsul revolutionarilor romani din Transilvania.
 
Acesta a devenit imn national in anul 1990, dupa revolutia din luna decembrie a anului precedent. A fost un cantec foarte drag romanilor, insuflandu-le curaj in momentele cruciale ale istoriei, cum ar fi Razboiul de Independenta (1877-1878), Primul si Al Doilea Razboi Mondial. In 22 decembrie 1989, imnul s-a inaltat pe strazi, insotind si unind intregul popor in sentimentele nobile ale momentului istoric.
http://www.primariabistrita.ro
0 comentarii3143 vizualizări15 noiembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0