Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Duminica 03 Martie 2024 - 14587
Cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Studentilor - elevii lupta pentru manuale gratuite.

S-a intamplat acum 74 de ani, in 17 noiembrie 1939 cand Adolf Hitler a poruncit inchiderea tuturor institutiilor de invatamant superior in Cehia si Moravia. Au executat 9 elevi si au deportat 1200 de profesori si elevi in lagare de concentrare. In urma evenimentelor Consiliul International al Studentilor a desemnat 17 noiembrie Ziua Mondiala a Drepturile Studentilor si de atunci in mai multe tari elevii sarbatoresc aceasta zi.

Cu ocazia acestei zile Uniunea Liceenilor Maghiari din Romania (ULM), cu sprijinul Consiliului National al Elevilor (CNE) si site-ului www.erettsegi.ro, a pornit o petitie prin care cere gratuitatea manualelor pentru clasele a XI-a si a XII-a sau crearea unei platforme online unde fiecare elev de clasa a XI-a si a XII-a va avea posibilitatea de utilizator si acolo va gasi toate documentele necesare. Aceasta petitie se bazeaza pe legea educatiei nationale: Art. 69(4): "Elevii si profesorii din invatamantul de stat si din invatamantul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiaza de manuale scolare gratuite, atat pentru invatamantul in limba romana, cat si pentru cel in limbile minoritatilor nationale, in conditiile legii.", ca pe data de 22 noiembrie semnaturile urmand sa fie predate Inspecturului Scolar General al fiecarui judet, unde elevii s-au implicat.

"In cazul in care statul se asteapta la rezultate cat mai bune la bacalaureat, nu cerem mai mult in schimb decat dreptul la echipamente corespunzatoare!" declara ULM in cadrul evenimentului intitulat FreEbooks now! prin platforma Facebook, tot aici s-a decis de catre consiliile participante ca pe date de 18 noiembrie, data de 17 fiind duminica, elevii sa organizeze o manifestare unitara pe plan national, prin care sa-si arate nemultumirea fata de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului cu referire la manualele claselor a XI-a si a XII-a, evident dupa orele de curs.

Astfel si elevii bistriteni lupta pentru aceasta cauza prin semnarea petitiei de catre fiecare elev si prin organizarea unui flashmod pe pietonalul Bistritei, str. Liviu Rebreanu, in cadrul careia elevii participanti vor citi din manuale in semn de protest, vor culege semnaturile celor carora le vor atrage atentia si le vor explica, ca un elev cheltuie in medie 500 de lei pe manuale in ultimii doi ani al invatamantului liceal, fara a lua in cosiderare culegeriile de exercitii si manualele speciale pregatitoare pentru bacalureat.

Elevii sunt constienti insa de faptul ca finantarea fiecarui manual ar fi un lucru foarte costisitor, astfel ei spera ca ministerul sa finanteze macar portalul online, unde sa poata procura materialele educationale in format electronic.

Karoly Orban.

 

0 comentarii2765 vizualizări17 noiembrie 2013




rss 2.0
rss 2.0