Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Duminica 03 Martie 2024 - 14587
Elevii C.N.A.M. lupta pentru cauza lor.(20 de poze)

In data de 21 noiembrie, a avut loc pe pietonalul "Liviu Rebreanu", un protest la care au participat peste 50 de elevi din Colegiul National "Andrei Muresanu" Bistrita care au cerut sa fie acordate manuale gratuite pentru clasele a XI-a si a XII-a.

 Din data de 17 noiembrie, cu Ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Studentilor, Uniunea Liceenilor Maghiari din Romania cu sprijinul Consiliului National al Elevilor s-a pornit o petitie pentru acordarea  de manuale gratuite pentru clasele a XI-a si a XII-a sau crearea unei platforme online unde fiecare elev din clasele terminale sa-si gaseasca documentele necesare unei invatari eficiente.

Intrucat manualele pentru clasa a XI-a si a XII-a nu sunt gratuite si reprezinta o cheltuiala mare pentru unele familii, elevii au vrut sa sensibilizeze autoritatile cu privire la aceasta problema. Liceenii au subliniat faptul ca manualele sunt importante in obtinerea rezultatelor bune la invatatura, fara ele nefiind posibila performanta.

Daca se efectueaza un calcul foarte simplu, se ajunge la o suma de 500 de lei de elev pe an, cheltuita  pe manuale, pe culegerile de exercitii pentru limbile moderne sau culegerile de pregatire pentru Bacalaureat. De la aceasta premisa, elevii din C.N.A.M. au considerat ca un flashmob, in care elevii sa citeasca in semn de protest ar atrage atentia autoritatilor locale si nationale.

            Dupa aproape 2 saptamani, dupa ce s-au adunat peste 400 de semnaturi si protestul a fost aprobat de catre Primaria municipiului Bistrita, elevii din C.N.A.M., de la clasa a VIII-a si pana la XII-a si-au sustinut cauza cu mandrie, au citit din manualele scolare si au atras atentia trecatorilor asupra situatiei lor. Evenimentul a fost un real succes, chiar daca numarul persoanelor care au participat a fost mai mic decat cel asteptat.

Elevii din C.N.A.M. spun ca nu se vor opri aici, fiind sustinuti de o multime de elevi din toata tara. Maine, 22 noiembrie, semnaturile vor fi predate Inspectoratului Scolar Judetean BN iar elevii spera ca eforturile lor nu vor fi zadarnice.

 

 

Chiuzan Cristiana.

Andreea Zdrobau.

.

Foto: Bistritanews.ro

 

1 comentariu2919 vizualizări21 noiembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0