Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Duminica 06 Octombrie 2024 - 14587
Colaborare la Proiectul National "Festivalul Sanselor Tale"- noiembrie 2013.

In calendarul activitatilor multiple pe care le desfasoara  scoala noastra, un loc aparte il detin cele care au ca scop  educatia civica, pe care am identificat-o ca necesitate majora in randul generatiilor actuale de elevi. Unul dintre paradoxurile epocii in care traim este acela ca, desi industria comunicarii se afla in plin avant, omenirea se confrunta cu cea mai severa criza a comunicarii. De aceea, elevii nostri trebuie sprijiniti in combaterea acestui trend, trebuie educati sa se informeze, sa stie cum sa foloseasca informatia si sa o poata comunica cu usurinta, atat verbal cat si in scris.

In acest context, am fost impulsionati de propunerea de a participa la proiectul national intitulat FESTIVALUL SANSELOR TALE. Am gandit ca sansele elevilor in tot ceea ce acestia intreprind la scoala, in familie si in societate, au ca  temei  de reusita, in primul rand o atitudine civica potrivita cu toate ocaziile. Avand convingerea ca aceste atitudini pot fi educate in scoala si reamintite elevilor in mod periodic, am conceput o activitate in cadrul proiectului national, intitulata "Elevul bistritean este elev european", prin care am avut in vedere sa realizam dezbateri, informari si realizarea de proiecte privind calitatile dezirabile ale viitorului cetatean european, pe care sa le cultive elevii , viitorii cetateni. Calitatile dezirabile pentru manifestarea  corecta in societatea in care traim, sunt cele general umane, crestine,adica: bunatatea, toleranta, seriozitatea, constiinciozitatea, responsabilitatea, buna comunicare, voluntariatul, iubirea, prietenia, respectarea valorilor: familie, onoare, sinceritate si nu in ultimul rand, acele calitati care contureaza profilul OMULUI  de succes: corectitudinea, informarea permanenta si perseverenta. Asadar, i-am invitat pe colegii nostri diriginti sa le facem cunoscute toate aceste calitati in randul elevilor, sa ii ajutam sa le descopere si sa ii convingem sa le exerseze, sa si le insuseasca ca deprinderi obisnuite in scoala , in familie si in societate.

Activitatea propusa s-a derulat in cateva etape. In prima etapa, am realizat o masa rotunda cu colegii diriginti si am lansat provocarea de a actiona sinergic in vederea imbunatatirii climatului civic in randul elevilor. In etapa a doua am distribuit, la alegere fiecarei clase o tema spre dezbatere la orele de dirigentie si de cultura civica, care sa continue cu realizarea de postere pe respectiva tema. In aceasta maniera am atins obiective educative valoroase, ce tin de dezvoltarea capacitatilor de comunicare, in cadrul dezbaterilor sustinute cu elevii, precum si exersarea unor calitati de baza, cum ar fi: lucrul in echipa prin buna colaborare, buna comunicare, efort propriu, responsabilitate, munca corecta, harnicie, informare, fapt care ne indreptateste sa concluzionam ca activitatea a fost inca o reusita in educarea elevilor. In etapa actuala, cea de diseminare si valorizare a informatiilor, am realizat impreuna cu elevii o expozitie cu cele mai reusite postere,  pentru informarea celor care viziteaza expozitia. Totodata, pentru a dovedi si caracterul sustenabil al acestor postere, invitam colegii sa le foloseasca ca schimb de experienta intre clase si la urmatoarea activitate cuprinsa in calendarul de activitati al scolii noastre, inscrisa sub genericul SAPTAMANA EDUCATIEI GLOBALE.

Astazi lansam o invitatie parintilor, colaboratorilor  si educabililor, la SCOALA GIMNAZIALA NR. 1 BISTRITA, unde spre bucuria si mandria elevilor si profesorilor de la clasele ciclului  gimnazial, expozitia poate fi vazuta! Va impartasim din bucuria acestei  activitati, oferindu-va crampeie din expozitie.

                                                        

Coordonatori: 

Prof. Geta Lapuste si prof. Veronica Campeanu

0 comentarii21 vizualizări22 noiembrie 2013




rss 2.0
rss 2.0