
La Biblioteca Judeteana George Cosbuc Bistrita- Filiala Andrei Muresanu a avut loc un eveniment de marcare a Zilei Nationale a Romaniei, insistandu-se asupra rolului regelui Ferdinand I Intregitorul (1914-1927) si sotiei Sale regina Maria-Suveranii Romaniei Mari. Prezentarile au fost realizate de profesoara de istorie Simona Simioanca de la Liceul cu Program Sportiv Bistrita si Liceul de Arte Corneliu Baba Bistrita, cu contributia institutiei judetene si a bibliotecarei Angela Costin. Au participat elevi de la scolile amintite, precum si alti invitati.
Lectia de istorie prezentata a evidentiat contributia Regelui Ferdinand si a Reginei Maria la Marea Unire din anul 1918, rolul acestora in faurirea Statului National Unitar Roman, importanta si semnificatia Zilei Nationale a Romaniei. Avand ca indemn Manifestul Regal adresat tarii in 15/28 august 1916 de Regele Ferdinand, romanii au realizat cu imense sacrificii Actul Marii Uniri din 1918. Dupa vremi indelungate de nenorociri si grele incercari, inaintasii nostri au reusit sa intemeieze Statul Roman prin Unirea Principatelor, prin Razboiul Independentei, prin munca lor neobosita pentru recunoasterea nationala. Astazi ne este dat noua sa intregim opera lor, inchegand pentru totdeauna ceea ce Mihai Viteazul a infaptuit pentru o clipa: Unirea romanilor de pe cele doua parti ale Carpatilor.
In tot timpul domniei Regelui Ferdinand, Regina Maria i-a fost colaboratoare de fiecare zi, participand la marile decizii hotaratoare pentru poporul roman- inzestrata cu calitati multiple, cu o indrazneala si energie aproape necunoscute la capetele incoronate, regina Maria o data cu intrarea Romaniei in razboi, s-a integrat in randul surorilor de caritate, a participat la toate durerile poporului cauzate de razboi. Regina Maria s-a implicat activ in acordarea de asistenta medicala ranitilor de pe front, vaduvelor ramase acasa sau infirmilor - prezenta ei pretutindeni marea curajul si dadea tuturor siguranta biruintei finale. Constantin Argetoianu o considera pe Regina Romaniei Mari ctitorita Romaniei intregite si una dintre cele mai mari figuri ale istoriei noastre nationale.
Suverana Romaniei Mari, in care Regele Ferdinand avea deplina incredere, a fost si un bun diplomat. Dovada-chemarea Sa la Paris in timpul Conferintei de Pace, de catre negociatorul sef al delegatiei romanesti, primul ministru I.I.C. Bratianu. Ambasadorul Frantei, contele Saint-Aulaire afirma- mai mult decat o femeie, mai mult decat o regina- un simbol. Mai mult decat un simbol- un mit de care se leaga intregirea neamului romanesc.
La 15 octombrie 1922, printr-o ceremonie impresionanta, Regele FERDINAND I UNIFICATORUL si Regina MARIA , au fost incoronati ca regi ai tuturor romanilor la Alba- Iulia, act ce semnifica punerea tuturor teritoriilor romanesti sub aceeasi Coroana. Dupa razboi, cei doi Suverani au sustinut infaptuirea reformelor initiate de I.I.C. Bratianu care au dus la consolidarea si modernizarea statului.
Participantii la actiunea desfasurata la Casa Memoriala Andrei Muresanu au vizionat prezentari power-point referitoare la Marea Unire din 1918 si contributia Suveranilor Romaniei Mari, au vizitat expozitia de carte dedicata acestui eveniment, precum si carti scrise de Regina Maria aflate in fondul Bibliotecii Judetene. Multumim pentru ospitalitate si colaborare conducerii Bibliotecii Judetene George Cosbuc si d-nei bibliotecare Angela Costin.
PROF. SIMONA SIMIOANCA RETEGAN.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
0 comentarii | 77 vizualizări | 30 noiembrie 2013 |