Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Duminica 03 Martie 2024 - 14587
Scenete de primavara create si jucate de copii.

Ziua internationala a teatrului pentru copii a fost serbata de curand, la Filiala Bibliotecii Andrei Muresanu, la initiativa doamnei bibliotecare Angela Costin, cu scenarii de primavara, create/ interpretate de micii actori ai Palatului Copiilor Bistrita, sub indrumarea profesoarei Ionela-Silvia Nusfelean.

            Am fost cu totii sub insemnul "Minunii", poezia Anei Blandiana, nascuta de Buna Vestire, revenind ca laitmotiv la inceput, la mijloc si spre finalul activitatii, in interpretarea Ilincai Ganea, a Andradei Sut, in dialog cu "ghiocelul" Beatrice Imbroaie, si a Alexiei Bodea, inflorite toate.

            Prima sceneta, "Postasul primaverii", ne-au descoperit cea mai exersata echipa, formata din Maria Matean, Ambra Cusaci, Denisa Petras si Tatiana Vancea. Aici Primavara ii solicita pe elevii creativi de la Palat sa-i scrie si ei compuneri specifice, pentru a le cuprinde in cartea ei magica. Startul fiind dat, doua fluturase, Alexandra Pop si Angela Frisan, intra in "gradina", zburand cu propriile versuri colorate. Au urmat buburuzele Antonia Chiciudean si Jessica Pintea, care devin vedete de carte.

            Teodor Encean si Antonius Chiciudean trag semnale de alarma prin "Arpagic si fluturasul". Carmen Lup si Diana Orban, acordate excelent, prin transpunerea ideii copilaresti in versuri de catre doamna Mirela Orban, cu "Un joc de primavara", ne demonstreaza ca se pot imprieteni Catelusa Lili si fluturica Garofita.

             Surorile Balan Maria, Ioana si Alexandra, prin "Fetita, ghiocelul si compozitoarea", ne dezvaluie cum muzica sprijina renasterea ghiocelului. Greierasul Abel Campean, furnicuta-vilonista, Naomi Danci, si "gandacelul-muzical", Samuel Carcu, pun bazele unei trupe forte.

            Am vorbit despre Ziua poeziei la Bistrita, alaturi de poeta Mirela Orban, care a subliniat atat de delicat nevoia poeziei de fiecare zi.

            La final, si parintii/ bunicii pe scena, lecturand pasaje din "Intamplari din gradina mea", sau creand un traseu real sau imaginar, pornind de la tema blandiana, poetica, imprimata pe aripile unor fluturasi zglobii-provocatori.

            Un timp creativ, expresiv, tonic! Indiscutabil, poezia si jocul schimba lumea!

 


 

Ioana Ilinca Moldovan, clasa a VII-a 

Jurnalism, Palatul Copiilor Bistrita 

0 comentarii4613 vizualizări28 martie 2014
rss 2.0
rss 2.0