Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Duminica 03 Martie 2024 - 14587
Trupa de teatru CORINT - aplaudata la Belgrad.

In perioada 16-19 aprilie 2014, la Belgrad, in Serbia, s-a desfasurat a 12-a editie a FESTIVALULUI DE TEATRU LICEAN FRANCOFON la care Romania a fost reprezentata de trupa de teatru Corint, din Bistrita. In perioada 16-19 aprilie 2014, la Belgrad, in Serbia, s-a desfasurat a 12-a editie a FESTIVALULUI DE TEATRU LICEAN FRANCOFON, unde 13 trupe de teatru, din 6 tari (Croatia, Macedonia, Muntenegru, Republica Ceha, Romania, Serbia) au prezentat mai multe piese cu tematici diferite. Scena Teatrului 78 a gazduit in fiecare zi cate 5-6 spectacole ale liceenilor, fiecare seara fiind incheiata cu cate un spectacol sustinut de catre studenti sarbi.

Romania a fost reprezentata de trupa de teatru Corint, din Bistrita, sustinuta de asociatia Argument, printr-un proiect cofinantat din bugetul municipiului Bistrita pe anul 2014. Cei din Corint au jucat spectacolul LES GIROUETTES (GIRUTELE), scenariul fiind alcatuit din texte ale autorilor Eric-Emmanuel Schmitt, Matei Visniec si Camelia Toma.

Construita in maniera teatrului absurdului, reprezentatia a inclus si secvente de tip cinematografic, care au imbinat sugestiile vizuale cu cele muzicale si coregrafice, pe fundalul unor proiectii ale unor opere de arta celebre. Regia si scenografia poarta amprenta unei marci deja recognoscibile: Toma & Toma. Protagonistii spectacolului de la Belgrad au fost Razvan Barbos, Alina Bindea, Andreea Grebenisan, Codruta Nistor, Karcsi Orban, Stefana Pop - elevi ai Colegiului National "Andrei Muresanu". Alaturi de ei s-au aflat, in echipa tehnica, Florina Butaciu si Darius Scurtu, caruia i se datoreaza afisul si fotografiile. Spectacolul trupei Corint a fost rasplatit cu aplauze la scena deschisa si cu premiul pentru cea mai buna coloana sonora.

Marturiile participantilor bistriteni retin ceva din atmosfera evenimentelor:

"Ca si la celelalte festivaluri la care am fost, din anul 2010 incoace, am avut parte si la Belgrad de o experienta benefica profesiei pe care am decis sa o aleg. In plus, am cunoscut oameni cu care am legat prietenii, in speranta ca o sa ne intalnim si la alte festivaluri." (Razvan Barbos)

 "Ce pot sa spun despre festivalul de teatru din Belgrad? Ei bine, ma rezum la trei cuvinte: deosebit, incitant, minunat. Fiind primul festival de teatru la care particip, acesta mi-a oferit o varietate de trairi, de la emotia debutului, pana la satisfactia datorata aplauzelor publicului." (Codruta Nistor)

"Festivalul de Teatru Licean Francofon de la Belgrad a fost una dintre cele mai frumoase experiente de pana acum. In primul rand piesa in care am avut ocazia sa interpretez rolul Jucatorului mi s-a parut ceva inedit, ceva facut sa impresioneze, de aceea am si asteptat cu nerabdare festivalul. In alta ordine de idei, Belgradul mi s-a parut un oras incredibil, cu o atmosfera grozava, oameni draguti, arhitectura unica si spirit artistic din plin; pur si simplu un loc unde n-ai cum sa nu te simti bine. Ca aceasta experienta sa fie una de neuitat, a contribuit si faptul ca am avut o echipa alcatuita doar din oameni care prin pura lor prezenta reusesc sa binedispuna pe oricine." (Karcsi Orban)

Asadar, trupa Corint a mai adaugat inca un nume pe lista scenelor internationale pe care a urcat incepand cu anul 2000, lasand, ca de fiecare data, o impresie puternica asupra spectatorilor, datorita profesionalismului, spectaculozitatii si interesului pentru detalii.

 

Florina Butaciu

clasa a XI-a F, CNAM.

 

fotografii din spectacol: http://argument4corint.wordpress.com/2014/04/23/les-girouettes/

 

0 comentarii3003 vizualizări27 aprilie 2014
rss 2.0
rss 2.0