Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Luni 09 Decembrie 2024 - 14587
De ce citim, Mihaela Ursa?

In laboratorul intern al cercului creativ de la Clubul Copiilor Nasaud, nevoia de autentic si entuziasmul profesoarei Maria Gonda proiecteaza activitati-eveniment. La initiativa sa, in weekend-ul din Saptamana luminata, la Muzeul Graniceresc Nasaud, si prin grija managerului Lucian Vaida, s-a oferit iubitorilor de literatura din judet o oportunitate deosebita - sa urmareasca prelegerea despre lectura a conferentiarului Mihaela Ursa, cadru universitar al Facultatii de Litere, Cluj-Napoca, altfel decat din interviurile televizate sau din cele din presa literara.

            Din dialoguri, pasaje de critica literara, din eseurile sale, Mihaela Ursa s-a dezvaluit ca o personalitate de o vasta cultura, dezinvolta, privind din multiple perspective un lucru, fiind implicata si in diverse ateliere interdisciplinare. Luase de curand la Bistrita, la Colocviile Liviu Rebreanu, premiu pentru critica literara, o vazusem in revista Miscarea literara, dar legaturile cu spatiul judetului sunt mult mai stranse. Nascuta la Sangeorz-Bai, urmand Colegiul George Cosbuc, Nasaud, despre care afirma ca e cea mai consistenta etapa de studiu in formarea sa, Mihaela Ursa s-a intors "acasa", cu experienta universitara de 20 de ani, cu o traista de carti si de premii, cu o alura de primavara.

            Intr-o ie cu flori albastre, imbratisand spatiu, facand reverente interioare, cu emotie, dar cu aplicare si luciditate a sustinut intr-un picior conferinta "De ce citim?". Cu fluenta, bun gust, optimism a incercat sa dezvaluie care ar fi resorturile intrinseci sau exterioare, motivatia lecturii, beneficiile ei, abordand tematica, in stilu-i caracteristic, din mai multe unghiuri.

            Apeland la paliere teoretice, la diverse studii de specialitate, dar si la experienta universitara si exemple personale, a reusit sa motiveze suplimentar auditoriu inspre fictiune si sa-l determine spre dialog. Astfel, la intrebarile participantilor, legate de relatia carte-ecranizare, literatura fantasy, probleme didactice a gasit raspunsuri constructive, aplicate, spre incantarea publicului, format cu precadere din scriitori, dascali ai generatiei de aur, reprezentanti ASTRA, iubitori de literatura si tineri lectori/ condeieri ai Nasaudului.

            Speram din toata inima ca intr-un timp fast sa ne fie invitata la Palatul Copiilor Bistrita intr-un dialog tonic, sa exploram impreuna vastul si fermecatorul labirint al lecturii.

 

Ionela-Silvia Nusfelean.

0 comentarii49 vizualizări29 aprilie 2014




rss 2.0
rss 2.0