Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Duminica 03 Martie 2024 - 14587
"Sarbatoare pentru minte, inima si literatura" la Colegiul National "Andrei Muresanu" din Bistrita.

In data de 16 noiembrie anul acesta se celebreaza 198 de ani de la nasterea poetului Andrei Muresanu, creator al imnului national "Desteapta-te romane" si un reprezentant de seama al perioadei pasoptiste. In acest context, vineri 14 noiembrie 2014 au avut loc la Colegiul National "Andrei Muresanu" o serie de manifestari comemorative.

Andrei Muresanu, poet si revolutionar roman, s-a nascut in data de 16 noiembrie 1816, la Bistrita. Acesta reprezinta atat pentru Bistrita dar mai ales pentru liceul care ii poarta numele, un patrimoniu cultural si simbolic prin plenara lui manifestare ca pasoptist, fiind una dintre cele mai citate personalitati ale Romaniei.

Dupa mai multe etape, scoala de fete din Bistrita devine liceu teoretic in 1990, iar mai apoi, in anul 1999, primeste titlul de Colegiu National "Andrei Muresanu", denumire pe care o poarta si astazi. Pastrandu-si traditiile si valorile, Colegiul National "Andrei Muresanu" isi serbeaza patronul spiritual, manifestandu-si respectul si devotamentul fata de personalitatea puternica reprezentata de poetul roman.

Aniversarea poarta numele "Sarbatoare pentru minte, inima si literatura" si este o initiativa a Consilierului educativ, prof. Peter Crina, aflandu-se la a doua editie. Anul acesta evenimentul a fost marcat printr-o ampla serie de manifestari si astfel elevii si profesorii si-au unit fortele, realizand proiecte de succes, care sa il omagieze asa cum se cuvine pe Andrei Muresanu.

La primele ore ale diminetii pe holurile liceului au rasunat acordurile imnului national al Romaniei, prefatand evenimentele care au urmat. Elevii de la ciclul primar au organizat vizite la casa memoriala a poetului tribun, iar invatatoarea Aurora Rad a realizat o activitate in care a intalnit invataceii lui "Andrei Muresanu" de azi si de ieri, avand ca invitati doi fosti elevi, doamna Martian si Ravan Crisan care le-au oferit elevilor o calatorie emotionanta in timp.

Dupa o depunere de coroane la statuia poetului tribun, la care au participant aproximativ 40 de elevi si cativa profesori, suita de manifestari coordonate de Consilierul educativ Crina Peter a continuat in CDI.

Colectivul clasei a IX-a G, a pregatit un studiu de caz pentru a omagia personalitatea poetului. Invitatii de onoare ai acestui eveniment au fost Gavril Tarmure, directorul Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud si criticul literar George Tara.

"Fiti mandri ca sunteti elevi ai liceului Andrei Muresanu!"Asa a deschis prof. Crina Peter evenimentul care a avut loc intre orele 11:00-12:00, la CDI. Elevii, profesorii si invitatii au trait clipe de sarbatoare in sala ce a devenit in scurt timp neincapatoare, intonandu-se imnul Romaniei si acordandu-se diplome de merit pentru implicarea activa in cadrul liceului, profesoarelor de limba romana Aurelia Hiruta si Ioana Ardelean. Gavril Tarmure a inceput prin a spune ca Andrei Muresanu "este poate cea mai importanta personalitate din perioada pasoptista" si ca "reprezinta un patrimoniu cultural si simbolic important". Acesta s-a declarat onorat de prezenta sa la acest episod din "viata" Colegiului National "Andrei Muresanu"si a dat cuvantul invitatului sau, George Tara, care a prezentat doua carti de la editura Carmides, una de poezie si o monografie Andrei Muresanu. Tot criticul sugereaza: "Cititi si raspundeti la intrebarea - Ce stiti despre Andrei Muresanu?-, - STIM TOTUL- ".

Elevii au aflat astfel despre activitatea marelui om de cultura ca poet, profesor si gazetar si au fost mandri ca fac parte din "unul dintre cele mai prestigioase licee din tara".

A urmat o scurta istorisire despre imnul national "Desteapta-te romane", pe care poetul l-a compus "intr-un moment de inspiratie divina", care a fost intonat pentru prima oara in timpul Revolutiei de la 1848 si care se incadreaza in modernitate, adica are calitatea de a fi mereu in actualitate. La sfarsitul pledoariei criticului literar, Gavril Tarmure a facut frumosul gest de a dona 50 de exemplare cu monografia lui Andrei Muresanu bibliotecii liceului, pentru ca toti elevii interesati sa aiba acces la o multime de informatii extrem de utile.

Evenimentul a fost subliniat apoi de un studiu de caz pregatit de clasa a IX-a G (diriginte Goina Delia), impreuna cu prof. Aurelia Hiruta, intitulat "Andrei Muresanu - patronul spiritual al CNAM". Prin intermediul acestuia, s-a ilustrat contextul social istoric, biografia poetului si schitarea atmosferei existente in perioada in care a trait Andrei Muresanu

Cozan Zoltan Jenyfer Crista din clasa a V-a B, a incantat auditoriul cu o frumoasa doina, pentru ca apoi sa urmeze o deosebita prezentare facuta de elevii clasei a IX-a G, care, imbracati in costume specifice epocii lui Andrei Muresanu au vorbit pe rand despre portul popular al femeilor si barbatilor, dar si despre vestimentatia oraseneasca din perioada pasoptista. O parte din recuzita a fost pusa la dispozitia elevilor de prof. Toma Camelia, coordonator al trupei de teatru Corint.

O prezentare a contextului social-istoric si cultural, dar si o informare powerpoint bine documentata, realizata de prof. Irina Vlas, au oferit auditoriului importante date despre Andrei Muresanu de la nastere si pana la moartea acestuia. Un arbore genealogic a ajutat sa se inteleaga si mai bine radacinile poetului.

Spre sfarsitul prezentarii s-a vorbit despre imnul national ca fiind un "Marseillaise al romanilor" si astfel am aflat traiectoria lui din 1848 pana in prezent. Botezul acestei institutii de prestigiu a fost si el exemplificat, cu toate denumirile primite de-a lungul timpului si pana la cea actuala, pe care o detine incepand din 1999. Ultima etapa de celebrare a constat intr-un concurs tematic intitulat "Stii cine a fost Andrei Muresanu ?", finalizata prin desemnarea castigatorilor si inmanarea de diplome tuturor celor care au contribuit la eveniment.

In continuarea evenimentului aniversar elevii din clasele de gimnaziu au pregatit o interesanta si variata expozitie de colectii personale, de la jucarii de plus si figurine confectionate manual din elastice colorate, la colectii de trenuri si masinute, colectii de numismatica sau de roci, colectii de magneti sau de ceasuri, colectii de puzle tridimensional cu marile monumente arhitecturale ale lumii, cupe si medalii obtinute in competitii regionale si nationale, accesorii si bijuterii, toate au demonstrat cat de diverse sunt pasiunile elevilor din acest asezamant de cultura. Fiecare clasa implicata a fost rasplatita la randul ei cu cate o diploma de merit.

 

Cristiana Chiuzan si Rosu Madalina, Reporteri de liceu la ziarul CNAMonline .


.


Acum ma simt chiar mai norocoasa ca fac parte din Colegiul National "Andrei Muresanu"

Pirtog Ariana, din clasa a IX-a G, raspunde la cateva intrebari cu privire la evenimentul desfasurat:

M.R.: Cand ati inceput pregatirile pentru proiectul dedicat zilei de omagiere a lui "Andrei Muresanu"si cum s-au desfasurat acestea?

P.A: In urma cu trei zile am inceput pregatirea pentru acest proiect, sustinuti de prof. Aurelia Hiruta, alaturi de care am adunat si prelucrat informatii referitoare la viata lui Andrei Muresanu. Nu pot sa spun ca a fost usor, insa mie personal mi-a facut placere sa ma implic in aceasta activitate.

M.R.: Cum te simti sa fii eleva a acestui liceu ?

P.A: Ma mandresc cu asta! Este un liceu de elita care se concentreaza si asupra dezvoltarii elevilor prin activitati extrascolare si ii implica in proiecte interesante cum este cel de astazi.

M.R.: Te-a ajutat implicarea in acest proiect?

P.A: Cu siguranta, DA. Mi-a imbogatit cunostintele despre Andrei Muresanu si mai mult de atat, mi-a confirmat importanta liceului nostru. Acum ma simt chiar mai norocoasa ca fac parte din Colegiul National "Andrei Muresanu".

Daca nu te referi la o persoanlitate importanta, memoria se atrofiaza

Gavril Tarmure, dupa ce a anuntat donatia a 50 de exemplare cu monografia lui Andrei Muresanu, Colegiului care ii poarta numele, lanseaza o invitatie adresata elevilor CNAM-isti la un eveniment sustinut in cadrul locasului Sinagoga, unde pot achizitiona pachete de carti si CD-uri scrise de diversi autori si sub diferite titluri. Directorul Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud a acordat un interviu ziarului CNAMonline, exprimandu-si opinia in legatura cu evenimentul la care a luat parte:

"Am fost foarte emotionat de evenimentul desfasurat aici, la Colegiul National Andrei Muresanu. Mi se pare foarte importanta aceasta activitate deoarece, de obicei, reprezentantii de frunte ai culturii romanesti sunt cam uitati. Ati realizat proba concreta si convingatoare a faptului ca patronul scolii, Andrei Muresanu, si in situatia lui de poet, de om cu atitudine sociala si de nume al scolii, este in mintea si in sufletul nostru in permanenta. Daca nu amintesti, daca nu te referi la o persoanlitate importanta, memoria se atrofiaza, iar pe nedrept, respectiva personalitate intra in uitare. Va felicit!" - Gavril Tarmure.

Rosu Madalina, Reporter de liceul la ziarul CNAMonline.

 


Confesiune de CNAM-ist la ceas aniversar

Azi, in data de 14 noiembrie 2014, am avut deosebita onoare sa particip la activitatile derulate in cadrul comemorarii celui caruia ii atribuim titlul de parinte spiritual al liceului nostru. Am avut ocazia sa imi reamintesc mie, iar mai apoi celorlalti ca a fi CNAM-ist nu e o obligatie sau o consecinta, ci o onoare si un prestigiu de care ne bucuram cu totii azi.

M-am putut bucura inca de dimineata de intonarea imnului de stat, compus de emblematicul poet Andrei Muresanu, impreuna cu colegii de clasa, iar mai apoi, am reusit, prin vocile noastre umile sa il redam, cu fiecare nota a gamei Re Major, in fata statuii inchinate acestuia in Piata Centrala a Bistritei, unde am putut arata si celorlalti ca pentru noi, cei din CNAM, Andrei Muresanu nu a fost doar un pion in Revolutia de la 1848, sau doar un scriitor pasoptist, ci a fost cel care a pus bazele a ceea ce inseamna un CNAM-ist, un viitor cetatean exemplar.

Incepand cu activitatea de informare si de constientizare a ceea ce inseamna persoana lui Andrei Muresanu si pana la colectiile de obiecte personale ale elevilor din scoala generala a CNAM, am fost martor la ceea ce inseamna o scoala dedicata si o scoala care il cinsteste pe cel care a fost, este, si va fi Andrei Muresanu, patronul spiritual al Colegiului nostru. Pe aceasta cale, le multumesc tuturor celor care au reusit azi sa imi reaminteasca si care mi-au indus din nou acel sentiment de bucurie deplina a faptului ca sunt atat de norocos sa fiu CNAM-ist.


Bordean Darius Alexandru, clasa a XI-a A, vicepresedinte CSE.

0 comentarii3563 vizualizări17 noiembrie 2014
rss 2.0
rss 2.0