Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Miercuri 26 Martie 2025 - 14587
Costul investitiei insuficiente in educatie in Romania.

Consiliul National al Elevilor din Romania (CNE) saluta cresterea bugetara cu 7,9% fata de anul acesta, dar atrage atentia opiniei publice si factorilor decidenti cu privire la respectarea legii si la insuficienta procentului propus de 3,54% din PIB alocat Ministerului Educatiei Nationale pentru cerintele pe care sistemul educational le prezinta.

Liderii elevilor din Romania cer respectarea art. 8 din Legea Educatiei Nationale, care stipuleaza faptul ca "pentru finantarea educatiei nationale se aloca anual din bugetul de stat si din bugetele autoritatilor publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv". Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Romania se claseaza printre ultimele tari ca procent din Produsul Intern Brut alocat educatiei, media europeana fiind de aproximativ 5%, iar  tarile care investesc cel mai mult per elev/student fiind Danemarca, Suedia, Germania, Norvegia, la polul opus aflandu-se Romania si Bulgaria.

Studiul "Costul investitiei insuficiente in educatie in Romania", realizat de UNICEF in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale surprinde din perspectiva economica subfinantarea sistemul educational, aducand in prim-plan faptul ca Romania va pierde 12-17 miliarde de euro pana in anul 2025, iar in cazul in care PIB-ul alocat educatiei va fi cel conform legislatiei aflate in vigoare, cresterea economica ar putea atinge un nivel de 2,7-2,95% in perioada 2015-2025. De asemenea, specialistii atrag atentia cu privire la nevoia unor "investitii inteligente", care sa conduca la eficientizarea utilizarii fondurilor puse la dispozitie ariei educationale.

 Efectele subfinantarii sistemului de invatamant sunt demonstrate de rata crescuta a analfabetismului functional, de numarul mare al elevilor care renunta la invatamantul preuniversitar, Romania clasandu-se printre tarile cu cea mai mare rata a abandonului scolar din Europa, de valoarea cuantumului alocatiei elevilor si burselor sociale, de merit sau de performanta, de intarzierea si neplata deconturilor pentru transportul elevilor, de dotarea inadecvata a institutiilor de invatamant si derezultatele slabe ale elevilor romani la testele standardizate precum PISA sau la Examenul National de Bacalaureat, respectiv la Evaluarea Nationala.

Numeroasele metode de atragere a atentiei factorilor decidenti nu au avut efectul dorit, iar Guvernul si Parlamentul Romaniei nu au demonstrat ca educatia din Romania reprezenta o prioritate, bugetul acordat Ministerului Educatiei Nationale fiind insuficient pentru cerintele pe care acest sector le are. Sutele de comunicate de presa si pozitii asumate de catre diversele organizatii nonguvernamentale din domeniul educational si nu numai, zecile de proteste si studiile de specialitate, care demonstreaza necesitatea alocarii procentului de 6% din Produsul Intern Brut pentru sectorul educational, nu au reusit sa atraga atentia factorilor decidenti, lucru care demonstreaza importanta acordata atat acestui sector, cat si actantilor sistemului educational - elevi, studenti, profesori si parinti.

"In primul rand trebuie respectata legea, acesta fiind fundamentul pe care orice stat se construieste. Incepand din martie 2008, moment in care Pactul National pentru Educatie a fost semnat, bugetul Educatiei Nationale a cunoscut anumite cresteri, dar insuficient pentru actualul context socio-economic. Obiectele trasate pentru anul 2013 nu au fost atinse, la sfarsitul anului 2014 existand scoli care functioneaza in conditii nefavorabile desfasurarii actului educational, iar curriculumul nu este adaptat la nevoile specifice dezvoltarii personale, la cerintele pietei fortei de munca si ale fiecarei comunitati. In plus, se observa ca obiectivul de adaptare a principiului <> in invatamantul preuniversitar nu a fost atins, acest mod de organizare functionand in tarile europene fruntase in statisticile din acest sector, sistemul lor fiind centrat pe nevoile elevului, scolile fiind finantate conform numarului de elevi si a performantelor acestora, lucru care duce la imbunatatirea rezultatelor elevilor atat la testarile nationale, cat si la olimpiadele si concursurile scolare" a declarat Eduard MITITELU, presedintele Consiliului Elevilor din Romania. 

Consiliul Elevilor cere Guvernului si Parlamentului Romaniei sa respecte legea, precum si obiectivele trasate de catre tara noastra in contextul strategiei Uniunii Europene "Europa 2020", astfel incat elevii si studentii sa beneficieze de o educatie gratuita, asa cum Constitutia Romaniei prevede, precum si de o educatie de calitate.

0 comentarii133 vizualizări16 decembrie 2014




rss 2.0
rss 2.0