Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Vineri 09 Iunie 2023 - 14587
Consiliul National al Elevilor are o noua conducere.

In perioada 2-5 februarie 2015, orasul Craiova a gazduit cel mai important eveniment pentru activitatea structurii reprezentative a elevilor din Romania. Adunarea Generala reprezinta momentul in care este ales in mod democratic noul Presedinte al Consiliului National al Elevilor, precum si cei doi Secretari Executivi ai organizatiei pentru departamentul de relatii externe, respectiv interne.

Evenimentul a fost organizat de Biroul Executiv al Consiliului National al Elevilor, prin Consiliul Judetean al Elevilor Dolj, cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, al Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice(MECS), Ministerului Tineretului si Sportului(MTS) si al altori parteneri locali si nationali.

Intalnirea care a reunit peste 100 de elevi participanti in urma selectiei nationale, presedintele CJE alaturi de un delegat, venind din toate judetele, a avut ca scop alegerea noului Presedinte al Consiliului National al Elevilor, a celor doi Secretari Executivi (al Departamentului de Educatie si Comunicare si al Departamentului de Organizare Interna). Totodata, in urma desfasurarii atelierelor tematice, delegatii au conlucrat pentru intocmirea strategiei de dezvoltare organizationala a Consiliului National al Elevilor pentru mandatul 2015-2016 si au gasit solutii pentru probleme identificate pe parcursul mandatului trecut.

Dupa deschidere oficiala de la Inspectoratul Scolar Judetean Dolj, la Colegiul National "Elena Cuza" din Craiova s-au prezentat rapoartele de activitate al presedintelui si ale celor 2 secretari executivi.Urmatorul moment al AG-ul a fost procesul electoral.

Astfel, au fost alesi: Horia ONITA - noul Presedinte al Consiliului National al Elevilor(presedinte CJE BH) si Catalin ZUGRAVU - Secretar al Departamentului de Organizare Interna. Desi unic candidat al Departamentului de Educatie si Comunicare (Relatii Externe), Adunarea Generala CNE a avut majoritate negativa. In urma invalidarii unicului candidat pentru postul de secretar executiv al departamentului de Educatie si Comunicare (relatii externe), Adunarea Generala a hotarat in unanimitate prelungirea mandatului lui Tudor Gaitan(CJE Suceava) cu 45 de zile, pana la o viitoare Adunare Generala Extraordinara.

La deschiderea oficiala au participat reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, precum consilierul MECS, Albert CRAIU, Vlad TONE, Director Cabinet al Secretarului de Stat Cristian Cosmin din cadrul Ministerului Tineretului si Sportului, dar si reprezentanti ai autoritatilor locale si ai partenerilor Consiliului National al Elevilor in mandatul 2014-2015.

In cea de-a treia zi s-au desfasurat ateliere de lucru facilitate de membrii Biroului Executivi si seniori sau parteneri ai structurii. Printre ateliere se numara cel de Relatii Externe, Organizare Interne, Politici de Tineret, Relatii Internationale privind Consiliul National al Elevilor din Republica Moldova si OBESSU, structura reprezentativa a elevilor la nivel european, si Sistemul de Invatamant.

Concluziile celor 5 ateliere se indreapta spre mai multe directii, precum o vizibilitate si promovare mai mare in Consiliul Elevilor, continuarea campaniei de rebranding, sporirea materialelor vizuale, consolidarea relatiei cu partenerii si seniorii, asigurarea continuitatii in structura, solutionarea principalelor probleme cu care se confrunta elevii din Romania, lacunele din sistemul de invatamant preuniversitar, depolitizarea acestuia si mentinerea consultarii periodice cu actorii implicati in procesul educational.

Totodata, pentru acest mandat, noul Birou Executiv si-a propus reactualizarea Regulamentului de Organizare si Functionare, dar si a Regulamentului de Organizare Interna. Adunarea Generala si-a asumat realizarea demersurilor in ceea ce priveste Consiliul de Administratie, Statutul Seniorului si Consiliul Elevilor Junior.

 

 

Despre Consiliul National al Elevilor

Consiliul National al Elevilor din Romania a fost infiintat in baza OMECT nr. 2782/2007. In prezent, Consiliul Elevilor functioneaza in baza Regulamentului de organizare si functionare aprobat prin ordin de ministru nr.4247 din 26.06.2010.


Consiliile Elevilor sunt singurele structuri care apara interesele elevilor la nivel local si national, promotori ai dezvoltarii climatului scolar, dar si un cadru de dezvoltare, de educatie civica autentica si de formare a unor cetateni responsabili.

Consiliul National al Elevilor este structura care reprezinta in prezent peste 3.200.000 de elevi din Romania, fiind un factor important al democratizarii scolii si incurajarii relatiei de parteneriat profesor-elev. Prin intermediul acestui cadru de organizare, elevii isi pot alege reprezentantii pe baza principiului legitimitatii, pot formula puncte de vedere specifice lor si pot elabora propuneri pentru imbunatatirea calitatii vietii scolare

0 comentarii2667 vizualizări06 februarie 2015
rss 2.0
rss 2.0