
Marti, 10.02.2015, va avea loc sedinta Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport din cadrul Camerei Deputatilor in care se va discuta initiativa legislativa PL-x nr. 574/2014 ce vizeaza reacordarea dreptului de vot reprezentantului major al elevilor in cadrul Consiliului de Administratie a Unitatilor de Invatamant Preuniversitar.
Consiliul National al Elevilor, singura structura reprezentativa a elevilor la nivel national, isi exprima increderea ca raportul acordat de catre Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport din cadrul Camerei Deputatilor proiectului de modificare a legii va fi unul pozitiv si astfel elevul, beneficiar direct al actului educational, isi va redobandi dreptul de a fi reprezentat in forul decizional la nivelul scolii sale.
Un sistem educational centrat pe elev presupune dreptul acestuia la informare, opinie si asumare, precum si dreptul de expunere a problemelor, nevoilor si intereselor elevilor conducerii unitatii de invatamant. Reprezentarea opiniei elevilor in cadrul acestei structuri este imperios necesara avand in vedere ca actiunile si deciziile Consiliului de Administratie vizeaza in totalitate procesul educational si beneficiarii directi ai acestuia, elevii.
Consiliul National al Elevilor considera ca un factor de referinta al dezvoltarii sistemului de invatamant si al cresterii calitatii procesului educational este prezenta elevului in cadrul Consiliului de Administratie, pentru ca elevul este cel care se loveste direct cu problemele procesului educational si cel asupra caruia impactul deciziilor la nivel scolar se resimt cel mai mult.
In acelasi timp, reamintim ca dreptul de vot al elevului in C.A. nu ar reprezenta o noutate pentru sistemul de invatamant romanesc. Legea Invatamantului 84/1995 impreuna cu Regulamentul de Organizare si Functionare al Unitatilor de Invatamant Preuniversitar din Romania din 2005 acordau amandoua elevului vocea pe care o merita intr-un for deliberativ la nivelul scolii.
Avand in vedere diferitele strategii de dezvoltare ale procesului educational din Romania si dorinta de a adopta cat mai multe valori europene, structura reprezentativa a elevilor considera ca o decizie favorabila privind initiativa legislativa nr. 574/2014 ar demonstra orientarea viziunii sistemului de invatamant catre valori democratice, necesare unui mediu de dezvoltare optim pentru elev.
Nu in ultimul rand, dreptul de vot al reprezentantului elevilor in Consiliul de Administratie consolideaza pozitia Consiliului Scolar al Elevilor si asigura reprezentativitatea elevilor la nivel scolar, responsabilizand, prin cresterea gradului de importanta a vocii elevilor, demersurile pe care structura reprezentativa a elevilor la nivel scolar le realizeaza.
Consiliul National al Elevilor va continua demersurile pentru reacordarea dreptului de vot al elevului in Consiliul de Administratie si spera ca aceste actiuni vor avea o finalitate pozitiva.
Secretariatul Departamentrului de Educatie si Comunicare (Relatii Externe):
Tudor GAITAN
tel.: 0736 340 003
e-mail: tudor.gaitan@gmail.com
0 comentarii | 2632 vizualizări | 09 februarie 2015 |