Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Luni 20 Mai 2024 - 14587
Show-ul prieteniei europene, Lowicz, Polonia.

La sfarsitul lunii ianuarie 2015, in Lowicz, Polonia s-a desfasurat intalnirea de proiect Comenius Multilateral "Combining Europe with a Cultural Rope: let us make a musical" (EU-ROPE). O echipa de 6 elevi si 2 profesori de la Palatul Copiilor Bistrita (Iulia Istrate, coordonatoarea proiectului si Sever Suteu, directorul institutiei), a participat la cea de-a cincea reuniune de proiect, gazda intalnirii fiind Gimnazjum nr 2 im. Jana Wegnera w ?owicz, Polonia. Delegatiile tarilor partenere, Germania, Spania, Portugalia, Polonia si Romania, au fost intampinate de elevii, parintii si profesorii polonezi, intr-un cadru placut, interactiv, menit sa formeze de la inceput frumoase legaturi de prietenie intre cei prezenti.

Pe parcursul intalnirii elevii au participat la work-shopuri, lectii demonstrative de limba engleza, germana, cursuri de dans, concursuri muzicale si activitati in aer liber. Programul a cuprins un work-shop inedit la muzeul de etnografie din Lowicz, unde sunt expuse costume nationale, haine de lana, broderii, panza manuala si modele de prelucrare artistica a lemnului si a hartiei datate din secolele 19 si 20. A urmat Catedrala din Lowicz, vizitata si de Papa Ioan Paul al II-lea in anul 1999, piata centrala din Lowicz(unul din cele mai vechi orase din Polonia), centrul istoric, Palatul Regal si Universitatea din Varsovia.

Reprezentanti ai delegatiilor din tarile participante au fost invitati la intalniri de lucru cu oficiali ai educatiei, viceprimarul si primarul orasului ?owicz. S-au purtat discutii privind importanta implicarii institutiilor de invatamant in proiecte comune europene, impactul acestor schimburi culturale asupra intregii comunitati(parinti si elevi, profesori, departamente ale culturii si educatiei).

Momentul culminant al intalnirii a fost sustinerea spectacolului realizat de elevii din toate tarile partenere, avand ca tematica prietenia europeana. Imnul proiectului a fost interpretat atat in limba engleza(limba de comunicare in cadrul parteneriatului european), cat si in cele sase limbi ale colaboratorilor de proiect. Echipa din Romania a prezentat un show inedit, in care Muzica(elevele Diana Porca si Raluca Boyte), Dansul(eleva Stefana Dumbravean), Pictura(Loredana Moronka), Teatru(Alexandra Balan) si Poezia(Ioana Ilinca Moldovan) dezvaluie frumusetea artelor si propune prietenilor europeni sa cante, sa danseze, sa picteze, sa interpreteze roluri si sa compuna poezii impreuna. Colegii europeni din Germania, Polonia, Spania, Turcia si Portugalia s-au implicat cu entuziasm in realizarea momentului artistic propus de elevii bistriteni, rezultand un spectacol total de muzica, ritm si culoare.

Astfel, pentru o saptamana, Lowicz a fost orasul prieteniei europene.

Multumim tuturor celor care s-au implicat in realizarea activitatilor proiectului Comenius "Combining Europe with a Cultural Rope: let us make a musical" (EU-ROPE), colaboratorilor nostri si in special domnului profesor Claudiu Copaciu, care a coordonat momentele muzicale sustinute in proiect.

 

NOTA

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene in cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de Invatare pe tot Parcursul Vietii. Toate informatiile furnizate reprezinta responsabilitatea exclusiva a echipei de proiect, iar Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale si Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul in care este folosit continutul acestor informatii.


Prof. coordonator Iulia Istrate

Palatul Copiilor Bistrita.

0 comentarii3066 vizualizări12 februarie 2015
rss 2.0
rss 2.0